Доступність посилання

ТОП новини

«Завдати контрольного удару і добити Україну». Ймовірні сценарії закінчення війни


Колаж: пам'ятник Леніну у Суджі Курської області Росії, дороговказ, прапор РФ
Колаж: пам'ятник Леніну у Суджі Курської області Росії, дороговказ, прапор РФ

Перемир’я, перемога Росії та перемога України – теоретичні варіанти завершення війни. Чи можливі переговори взагалі? Та що вважатиме за перемогу кожна зі сторін?

  • Україна прагне завершення війни через деокупацію своїх законних територій і відновлення територіальної цілісності.
  • Росія не відмовляється від намірів повного захоплення України і встановлення контролю над Києвом.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив у червні, що «зрозумілий і детальний» план закінчення війни з Росією буде готовий цього року.
  • Очільник Росіх Володимир Путін заявив 5 вересня, що Москва начебто ніколи не відмовлялася від переговорів з Україною, але готова їх вести на основі «узгоджених у Стамбулі параметрів».

«Замороження» війни чи перемир'я?

Переговори – один зі сценаріїв, можливо, й тимчасового, але припинення цієї війни, – переконані деякі експерти

«Сценарій того чи іншого заморожування конфлікту в Україні з одного боку, на жаль, є найбільш ймовірним. І, на щастя, він є найменш травматичним серед найгірших сценаріїв. Тому що, знову ж таки, сподівання українців наприкінці 2022-го року, першій половині 2023-го року на тотальний розгром російських військ, на вихід до кордону 1991-го року, як нам обіцяли деякі політики, навіть військові діячі, не справдився», – вважає історик і керівник програми «Історична і культурна політика» в Українському інституті майбутнього Сергій Громенко.

У сценарії перемир'я, вважають аналітики, важливими є умови, за яких сторони вдарять по руках. Один із варіантів – воєнна домовленість про припинення вогню.

Росія. Владивосток. Президент РФ Путін. 5 вересня 2024
Росія. Владивосток. Президент РФ Путін. 5 вересня 2024
Тут тільки є один спосіб – ампутація фюрера його кліки
Роман Безсмертний

«Навіть ті сценарії, які Путін розглядає як заморожування тимчасове, для нього, для Путіна, це просто тимчасовий захід, для того щоб переозброїтися, привести до ладу свою армію і завдати контрольного удару й добити Україну», – вважає військовий аналітик, старший лейтенант Сухопутних військ Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін.

В іншому випадку, Росія може висунути політичні вимоги.

«Якщо буде існувати окрім військового ще й політична компонента, тобто вимоги росіян до скорочення української армії, вимоги відмови України від політики вступу до ЄС і НАТО, чи ще щось гірше, тоді Україна, очевидно, буде в програшному становищі і за деякий час, за 3-5 років, коли Росія зможе відновити втрачений військовий потенціал, стане знову жертвою російської агресії, причому на менш вигідних рубежах, ніж це є зараз», – каже Сергій Громенко.

Роман Безсмертний - з 2015-го року представник України у Тристоронній контактній групі в Мінську
Роман Безсмертний - з 2015-го року представник України у Тристоронній контактній групі в Мінську

Існує версія, що перемир’я взагалі не є можливим. Приміром, такої думки дотримується учасник російсько-українських переговорів у Мінську від 2015-го року Роман Безсмертний:

Власне, мета головна – це знищення української держави і знищення української нації
Роман Безсмертний

«Коли почалась війна у 2014-му році, Крим, Донбас, мене весь час дошкуляли тим, що буде заморожений конфлікт, буде заморожений. Як він може бути заморожений? При, перше, політиці Кремля, друге, територіальній суміжності, поставленій Кремлем мети. Покажіть, де тут варіант заморозки? На чому? Сили завершиться? Що тут зіграє? Зовнішній тиск? Ні. Тут тільки є один спосіб – ампутація фюрера його кліки і тоді можна говорити про кардинальну зміну».

«Союзники весь час вважають, що, і це помилкове твердження, що Росія усвідомить, що вона не може захопити Україну і що вона піде на якісь перемовини для закінчення війни. І тому вони весь час пересувають червоні лінії. Говорили, що війна не може бути на території Росії. Перетнули червоні лінії? Перетнули. Чи будуть далі червоні лінії перетинатися? Так. Чи буде це означати, що Путін зрозуміє, що йому потрібно закінчувати війну? Ні. Це твердження хибне. Тому що Путін розуміє політичну логіку дуже просто: «Якщо ворог перетинає червону лінію, я маю перетинати наступну». Переможе той, хто буде перетинати червоні лінії до нескінченності», – переконаний журналіст і публіцист Віталій Портніков.

Що Росія вважає перемогою?

Перемога Росії має кілька облич, – пояснюють експерти.

«Власне, мета головна – це знищення української держави і знищення української нації. Ось, яка головна мета», – переконаний Роман Безсмертний.

Якщо потрібно, перемогою у Кремлі можуть назвати завоювання великих територій. Але, якщо і це не вийде, перемогу можуть визнати «частковою».

Донецька обл. 20 вересня 2022
Донецька обл. 20 вересня 2022
коли українська армія вона входить на територію Росії, вона йде на виснаження російських ресурсів
Віталій Портніков

«Часткова перемога для Росії – це завершення бойових дій на тій лінії фронту, на якій вона зараз перебуває. Тобто беззаперечно Крим, частина Донбасу, частина півдня і шматочки сходу залишаються під російським контролем. І тоді це можна продати російському суспільству в якості перемоги, мовляв, забезпечили російськомовне населення, здобули сухопутний коридор в Крим», – каже Сергій Громенко.

«Третій варіант – це проросійський уряд в Києві. Відповідно з частиною території, яка переходить до Росії. Будь ласка, три варіанти, які сьогодні Росія малює своєму населенню», – пояснює головний експерт Інституту вивчення Росії Ігор Тишкевич.

Що буде перемогою для України?

Офіційно озвучується лише один можливий варіант перемоги України – це повернення до кордонів 1991-го року.

«Якщо ми просто беремо єдине те, що у нас сьогодні є, єдина теза, яка панує в суспільстві – це вихід на кордон 91-го року. Дуже просте запитання: «А війна після цього закінчується?» Дуже просте запитання. Гаразд, ми вийшли. А з цієї сторони погоджуються? Перестають теж стріляти?», – розмірковує Ігор Тишкевич.

Росія. Москва. Президент РФ Володимир Путін і прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, 9 травня 2019
Росія. Москва. Президент РФ Володимир Путін і прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, 9 травня 2019

«Перемога України для мене – це капітуляція Росії в цій війні. Поразка Росії – це не означає її розпад. Це означає усунення від влади Путіна його кліки. Як організує свою подальшу долю Росія залежить від того, як вирішать суб'єкти цієї Федерації», – вважає Роман Безсмертний.

Усі, опитані нами експерти, погоджуються, що для перемоги України, якою б вона не була, потрібні роки. Україна переможе, коли повністю виснажить ресурси Росії для ведення цієї війни.

«Я вважаю, що, коли українська армія вона входить на територію Росії, вона йде на виснаження російських ресурсів. Тому питання навіть не в Курській області. Курська область це невеликий район, який утримується українською армією, не відомо чи вдасться там закріпитися, не відомо на який час. Але головне відомо, Росія тепер змушена буде прикривати весь свій кордон. Це тисячі кілометрів. Якщо говорити про кордон і Росії і Білорусі», – каже Віталій Портніков.

  • Після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Росія втратила понад 8 тисяч 800 танків ( з них понад 3 тисячі – за минулий рік), що приблизно дорівнює всьому її довоєнному потенціалу. Такі підрахунки зробили експерти Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) у Лондоні у своєму звіті The Military Balance 2024. Проте цей вражаючий факт, на думку аналітиків, не вказує на те, що Росія наближається до того, щоб припинити агресію.
  • Міркувати навіть про приблизні терміни закінчення війни зараз не можна, тому що воюють не танки, а люди, упевнений запрошений науковий співробітник Школи Флетчера Університету Тафтса (Pavel Luzin, Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University) Павло Лузін. За його словами, спочатку потрібно зламати волю російських військових, російського суспільства і російської влади до продовження війни.
  • Експерти American Security Project дійшли висновку, що якщо Україна і союзники випередять Росію у впровадженні інновацій на полі бою, то війна може завершитися «непередбачуваним чином».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Євчин

    Старший телевізійний журналіст-кореспондент проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії з 2018 року.Починав роботу спортивним кореспондентом у 2006 році. Після 2014-го став журналістом-міжнародником. Працював на лінії фронту, під час одного з журналістських відряджень знімальна група Крим.Реалії потрапила під обстріл і Дмитро отримав поранення.

Форум

XS
SM
MD
LG