Доступність посилання

ТОП новини

Далекобійні ракети та дозвіл від США на удари по Росії: як це змінить хід війни?


Запуск армійської тактичної ракетної системи ATACMS
Запуск армійської тактичної ракетної системи ATACMS

Питання дозволу США на застосування Україною далекобійних ракет для ударів по території Росії стосується ракет, які мають радіус ураження до 300 км, зокрема ATACMS. Президент Володимир Зеленський вже неодноразово звертався до адміністрації президента Джо Байдена з проханням дозволити використовувати їх. То коли буде такий дозвіл? І як це вплине на хід війни?

Щоб знищувати терористів саме там, звідки вони завдають ударів
Володимир Зеленський

Далекобійна зброя та можливість її застосування є важливою для України, оскільки російські сили використовують свої об’єкти в тилу для атак на українські міста та критичну інфраструктуру, пояснюють експерти.

«Кожен удар знову й знову повертає нас до завдання далекобійності – до необхідності дати нашим Силам оборони достатньо далекобійної зброї, яка може знищувати терористів саме там, звідки вони завдають ударів», – заявляє президент України Володимир Зеленський.

Російські військові літаки Су-34 на аеродромі в Морозовську Ростовської області. 27 березня 2021 року. Супутникове зображення Maxar Technologies
Російські військові літаки Су-34 на аеродромі в Морозовську Ростовської області. 27 березня 2021 року. Супутникове зображення Maxar Technologies

Перелік потенційних цілей

Україна підготувала детальний перелік військових об'єктів у Росії, які планується вразити, якщо Вашингтон надасть відповідний дозвіл, пише видання Politico. Цей список, нібито, передали під час візиту міністра оборони України Рустема Умєрова та глави Офісу президента Андрія Єрмака до США на початку вересня 2024 року. До нього входять аеродроми, склади боєприпасів, паливні сховища, логістичні центри та командні пункти, які відіграють ключову роль у забезпеченні російських військових операцій із захоплення та ураження українських територій.

Я думаю, що ця політика є результатом того, що адміністрація ще не готова взяти на себе зобов'язання допомогти Україні перемогти
Бен Годжес

Екскомандувач армії США в Європі Бен Годжес в ефірі програми Свобода. Ранок наголосив, що обмеження на використання далекобійної зброї, які наклали США, є «поганою політикою».

Він зазначив:

«Я вважаю, що це жахлива політика Сполучених Штатів – накладати обмеження на здатність України використовувати зброю, яку ми вже надали Україні, наприклад, 300-кілометрові ATACMS. Я думаю, що ця політика є результатом того, що адміністрація ще не готова взяти на себе зобов'язання допомогти Україні перемогти. Ми не маємо чітко окресленого бачення результату з точки зору США. І через це ми й надалі вдаємося до поганої політики. Я сподіваюся, що це зміниться. Безумовно, Україна має право захищати себе»

Бен Годжес, генерал-лейтенант, командувач Сухопутних сил США в Європі у 2014–2017 роках
Бен Годжес, генерал-лейтенант, командувач Сухопутних сил США в Європі у 2014–2017 роках

Чи потрібен дозвіл?

Питання про необхідність дозволу США для ударів по території Росії залишається відкритим. З одного боку, Україна вже має дрони, які долітають на далеку відстань і завдають шкоди військовим об'єктам Росії, але вони не можуть знищити повітряний флот і летовища, звідки завдаються удари.

Міжнародна підтримка, постачання ефективної зброї, як-от ATACMS і дозвіл бити по Росії, можуть зберегти українську інфраструктуру напередодні зими, а також, можливо, спонукати Кремль шукати можливостей завершення війни через переговори.

Робітники ремонтують високовольтні лінії, пошкоджені ракетними ударами РФ під Одесою. 29 грудня 2022 року
Робітники ремонтують високовольтні лінії, пошкоджені ракетними ударами РФ під Одесою. 29 грудня 2022 року

«Думаю, це змінить правила гри, адже ми зможемо завдати удару там, де Росія цього не очікує», – сказав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв’ю Associated Press.

Реальність така, що Україна активно обороняється від російських атак, а вирішення питання про дозвіл на використання далекобійних ракет може стати переломним моментом у війні, каже директор Defense Express Сергій Згурець:

Не можна вести бойові дії в умовах, коли потенціал переданої зброї не використовується в повній мірі
Сергій Згурець

«Якщо ворог буде мати менше палива, менше боєприпасів, не зможе концентрувати сили для підготовки їх для наступальних дій. То все це дійсно впливатиме на лінії фронту. Тому що, думаю, політична позиція української сторони переконувати наших американських друзів в першу чергу дати дозвіл, це вкрай логічний крок. І сподіваюся, що зараз низка і військових експертів, і політиків розуміють, що це абсолютно доцільно. Не можна вести бойові дії в умовах, коли потенціал переданої зброї насправді не використовується в повній мірі».

Нові розробки балістичних ракет в Україні

27 серпня 2024 року Президент України Володимир Зеленський анонсував розробку української балістичної ракети, що стало важливим моментом для ОПК України. Ця новина викликала численні запитання, зокрема, чи йдеться про давно відомі проєкти на кшталт «Сапсан» або «Грім-2», чи це нова розробка.

Випробування ракетного двигуна української ракети «Грім-2» («Сапсан»). Січень 2018 року
Випробування ракетного двигуна української ракети «Грім-2» («Сапсан»). Січень 2018 року

Директор БФ «Повернись живим» Тарас Чмут зазначає, що такі сенситивні теми варто обговорювати лише після офіційної інформації. Втім, за його словами, відомо, що Україна намагалася розробляти «Сапсан» ще до 2014 року, проте фінансування було обмеженим. У той час як деякі приватні команди також працюють над схожими проєктами на різних стадіях. Тарас Чмут додає, що це «легкі балістичні ракети», що представляють щось середнє між керованими та некерованими ракетами.

Створення української оперативно-тактичної ракети і комплекси навколо неї – це одне з великих, можливо, пріоритетних і ключових завдань для ОПК
Тарас Чмут

«Очевидно, є ДКР «Сапсан», який ще до 2014 року Україна намагалася розробляти з різними етапами, з різним фінансуванням або його відсутністю певні роки, і демонстрацією окремих елементів, як то самохідні пускові установки, або твердопаливні двигуни, або бойова частина під час тих чи інших випробувань. ДКР «Сапсан» триває багато років, більше десяти років. З початку повномасштабного вторгнення Україна відновила, розпочала, гіперболізувала фінансування всіх можливих внутрішніх оборонних проєктів, які мають майбутнє або перспективне майбутнє. Створення української оперативно-тактичної ракети і комплекси навколо неї – це одне з великих, важливих, можливо, пріоритетних і ключових завдань для ОПК.»

Тарас Чмут підкреслив, що важливо зрозуміти різницю між аванпроєктами, концепціями, які потребують фінансування, і реальними робочими моделями. «Якщо ми говоримо про те, що є в металі і має майбутнє, плюс-мінус гарантовано, мова йде про САПСАН», — додав Тарас Чмут.

Далекобійна зброя: нові розробки чи модернізація?

Окремим питанням стала далекобійна зброя. Тарас Чмут пояснив, що зараз у країні є близько десяти команд, які працюють над так званим «діпстрайком» (далекобійною зброєю - ред). Ці розробки частково еволюціонували від старих радянських безпілотників. Він також згадав про застосування безпілотників РВ-2 та РВ-3, які Україна успішно використовувала на початку великої війни.

Українська альтернатива: Ракета-дрон «Паляниця»

Не чекаючи дозволу США, Україна вже почала використовувати власні розробки далекобійних ракет. Нова ракета-дрон «Паляниця», представлена як українська відповідь на брак міжнародної підтримки, має дальність ураження до 700 км, що вдвічі більше за американські ATACMS.

Графічне зображення першої української далекобійної ракети-дрона «Паляниця». Скріншот з відео, яке оприлюднив президент України Володимир Зеленський 25 серпня 2024 року
Графічне зображення першої української далекобійної ракети-дрона «Паляниця». Скріншот з відео, яке оприлюднив президент України Володимир Зеленський 25 серпня 2024 року

Вперше її було застосовано 24 серпня, і, за словами міністра оборони України, Рустема Умєрова, ця зброя ще буде використана у відповідь на російські удари.

Ракетний комплекс «Нептун»

Однією з найбільш значущих українських розробок є ракетний комплекс «Нептун», що спочатку проєктувався для ударів по морських цілях, але згодом був модифікований для враження наземних об'єктів.

Береговий ракетний комплекс «Нептун» під час військового параду до 30-річчя Незалежності України. Київ, 24 серпня 2021 року
Береговий ракетний комплекс «Нептун» під час військового параду до 30-річчя Незалежності України. Київ, 24 серпня 2021 року

«Нептун» був прийнятий на озброєння Збройними силами України в 2020 році, і минулого року комплекс було використано для ударів по російських об'єктах у Чорноморському регіоні. Тарас Чмут також підтвердив, що «довгий Нептун», тобто його модифікація для нанесення ударів по наземних цілях, здатний працювати за принципом «земля-земля», вже перебуває у бойовому застосуванні.

Фінансування і перспективи: Роль Міністерства цифрової трансформації

На сьогодні у нас близько 400 плюс-мінус виробників різних видів безпілотників
Тарас Чмут

Одним із ключових питань стало фінансування оборонних проєктів. За словами Тараса Чмута, Україна має близько десяти команд, що працюють над різними проектами, але для їх успішної реалізації потрібні значні кошти. Зокрема Тарас Чмут підкреслив важливість ініціативи “BraveOne”, яка допомагає стартапам. Однак він також зазначив, що держава не може автоматично всім роздавати фінансування.

Цікаво, що у розвитку оборонних технологій активну роль відіграє Міністерство цифрової трансформації України. В умовах війни Міноборони зосередилося на залученні зброї, боєприпасів і техніки, тоді як Мінцифри підхопило питання розвитку дронів та інших новітніх технологій.

Наслідки дій українського «дрона-дракона». Скріншот з відео 108-ї окремої бригади ТРО. 8 вересня 2024 року
Наслідки дій українського «дрона-дракона». Скріншот з відео 108-ї окремої бригади ТРО. 8 вересня 2024 року
Ви можете мати гроші, але ту чи іншу систему зв'язку на безпілотник вам не продадуть
Тарас Чмут

«На сьогодні у нас близько 400 плюс-мінус виробників різних видів безпілотників, з різним рівнем заглиблення, під різні задачі, різної серійності і так далі. Є виробники, які роблять десятки тисяч FPV в місяць, є маленькі локальні виробники, які роблять сотні, наприклад. Так само після дронів як авіаційних платформ, Мінцифри паралельно підхопили «камікадзе», «діпстрайк», наземні роботизовані платформи і в цілому екосистему навколо. Бо сюди ж і РЕБ, і зв'язок, і багато інших дотичних галузей. Тобто це певний позитивний «буст» для галузі», — додав Тарас Чмут.

Виклики виробництва

Виробництво ракет і дронів в Україні стикається з численними викликами, зокрема браком сировини та компонентів на світових ринках. Світові виробники часто не готові швидко збільшити обсяги виробництва через економічні моделі, що не передбачають такого великого попиту. «Ви можете мати гроші, але ту чи іншу систему зв'язку на безпілотник вам не продадуть», — додав він.

Таким чином, Україна стоїть перед амбітними завданнями розвитку власних оборонних можливостей. Незважаючи на виклики, країна активно просувається в напрямку створення потужної сучасної зброї, яка вже сьогодні демонструє ефективність у бойових умовах.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG