Доступність посилання

ТОП новини

США та ЄС визнали, що Китай підтримує Росію у війні проти України


Очільники Росії і Китаю: Володимир Путін і Сі Цзіньпін
Очільники Росії і Китаю: Володимир Путін і Сі Цзіньпін

Під час сьомої зустрічі високого рівня у рамках діалогу «США-ЄС» сторони засвідчили взаємне занепокоєння китайською підтримкою війни Росії проти України і визнали, що постійна підтримка Китаєм російської військово-промислової бази «дозволяє Росії вести незаконну війну проти України».

На спеціальній зутрічі щодо Китаю заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл і генеральний секретар Європейської служби зовнішніх зв'язків Стефано Санніно висловили «глибоку та зростаючу» стурбованість таким станом речей.

Про це йдеться у спільному пресрелізі про діалог «США-ЄС» щодо Китаю та консультації в Індо-Тихоокеанському регіоні, опублікованому на сайті Державного департаменту США.

Те, що Китай надає постійну підтримку російській військово-промисловій базі, підтримує агресію Росії проти України, а це становить загрозу трансатлантичній та глобальній безпеці та стабільності, наголошують у Держдепі.

Крім того, сторони діалогу «США-ЄС» наголосили, що будь-яка мирна пропозиція щодо України повинна ґрунтуватися на Статуті ООН та його принципах, включно з повагою до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності.

«Залишати відкритими канали зв’язку»

Заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл і генсек Європейської служби зовнішніх дій (EEAS) Стефано Санніно усе ж вважають за необхідне «залишати відкритими канали зв’язку» з Китаєм.

Посадовці підтвердили прихильність конкуренції, заснованій на правилах вільній і чесній торгівлі, а також захисту прав людей.

Кемпбелл і Санніно відзначили численні випадки несправедливих і свавільних затримань, вони закликали Китай звільнити всіх несправедливо затриманих осіб. Посадовці зобов’язалися продовжувати працювати над протидією китайській практиці транснаціональних репресій, спрямованих проти людей у всьому світі.

Спільні військові навчання Росії і Китаю

Китай та Росія у вересні проведуть спільні військові навчання під назвою «Північне об’єднання 2024» (Northern United 2024) – про це повідомило Міністерство оборони Китаю, передає агентство AP.

У навчаннях братимуть участь військово-морський флот та авіація. Маневри відбуватимуться в Охотському та Японському морях та в повітряному просторі над ними.

Мета навчань, за заявою міністерства – «зміцнити стратегічну співпрацю».

Попередні подібні навчання – Northern United 2023 – пройшли в Японському морі з 20 по 23 липня 2023 року. Цього літа російські військові кораблі вже брали участь у спільних з Китаєм навчаннях «Морська взаємодія – 2024», які пройшли в липні біля південного узбережжя Китаю.

В останні роки Китай та Росія зблизилися і називають свою дружбу «безмежною», при цьому обидві країни перебувають у ворожих відносинах з НАТО. У своїй декларації, оприлюдненій у липні, лідери НАТО заявили, що Китай став «вирішальним помічником» вторгнення Росії в Україну. У відповідь Пекін застеріг альянс від «провокування конфронтації».

Новий «мирний план Китаю»

На початку травня 2024 року відбулася серія візитів спеціального представника уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуея до країн так званого Глобального Півдня. За результатами поїздок Китай підготував новий «мирний» план, який складається з шести пунктів. Ці так звані мирні ініціативи передбачають наступне:

  • дотримуватись «трьох принципів» для охолодження ситуації: зупинення воєнних дій, незагострення конфлікту і нерозповсюдження його на нові території;
  • визнання того факту, що діалог та перемовини – єдиний можливий спосіб вирішення кризи;
  • сторони конфлікту повинні уникати нападів на цивільних осіб і цивільні обʼєкти, захищати жінок, дітей та інших жертв конфлікту, а також поважати основні права військовополонених;
  • протидіяти використанню ядерної, біологічної та хімічної зброї, запобігати розповсюдженню ядерної зброї та уникати ядерних криз;
  • протидіяти збройним нападам на мирні ядерні обʼєкти;
  • спільно підтримувати міжнародну співпрацю в енергетиці, фінансах, торгівлі зерном, транспорті тощо, спільно підтримувати безпеку ключової інфраструктури, такої як нафто- та газопроводи, енергетичні об’єкти та підводні оптичні кабелі, а також забезпечувати стабільність глобальної системи постачання.

Після візиту Лі Хуея до Бразилії китайське МЗС заявили, що цей «китайсько-бразильський план щодо завершення війни Росії проти України отримав «позитивну реакцію» у понад 110 країн світу».

«Китай і Бразилія спільно оприлюднили «консенсус з шести пунктів» щодо сприяння політичному вирішенню української кризи, на який позитивно відреагували понад 110 країн. Китай готовий і надалі посилювати комунікацію та координацію з Бразилією для спільного просування остаточного політичного вирішення української кризи», – йдеться у заяві.

Цей план президент України Володимир Зеленський назвав деструктивним в інтерв’ю бразильському виданню Metrópoles. І наголосив, що з Україною ні Китай, ні Бразилія його не обговорювали.

«Примирення чого? Що значить просто сісти і поговорити? (із Володимиром Путіним – ред.). Він вбивця… Він повинен робити кроки, показувати, що він хоче закінчення війни. Не можна казати просто, що ми повинні робити кроки один одному на зустріч. Що за «один одному»?. Він зайшов, убив людей, захопив територію, а тепер Лула каже давайте хай вони поговорять», – сказав Зеленський.

Раніше Китай пропонував план з 12 пунктів, зокрема, з нового зникло положення про повагу до територіальної цілісності «всіх країн».

Реагуючи на пропозиції Китаю, в українському МЗС наголосили, що саме Україна, на території якої точиться війна, як сторона що повною мірою зазнає страждань від руйнівних наслідків російської агресії, має визначати, яким повинен бути мир.

Попередный міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба їздив до Китаю, де, зокрема, провів переговори зі своїм китайським колегою Ван Ї. За його словами, переговори стосувалися шляхів до справедливого миру в Україні.

Китай заявляє, що є нейтральною стороною у війні Росії проти України, але його критикують за відмову засудити Москву через її повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року і за зв’язки з РФ.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG