Доступність посилання

ТОП новини

«Перевернути шахову дошку в цій війні». Удари вглиб Росії наблизять завершення конфлікту?


HIMARS та ATACMS для України
HIMARS та ATACMS для України

Усупереч прогнозам, візити топ-дипломатів США й Великої Британії не завершилися офіційними оголошеннями дозволів на застосування далекобійної зброї по цілях у російській «глибинці». Держсекретар Ентоні Блінкен і глава британського МЗС Девід Леммі поїхали з Києва, пообіцявши доставити побажання України кожен до своєї столиці. Однак західні ЗМІ сигналізують, що Україна таки прориває чергове коло «червоних ліній» у підтримці партнерів.

Від джерел у британському уряді The Guardian дізналася, що Лондон дозволив застосовувати свої Storm Shadow по цілях у Росії. Публічних оголошень про це уникатимуть, буцімто через «надмірну провокацію». Журналісти припускають, що певні обмеження для Києва все ж збережуться, щоб «уникнути необдуманих або непотрібних атак».

Видання Politico повідомило, що в Білому Домі фіналізують план послаблення обмежень на застосування американської далекобійної зброї по цілях у Росії. Натяк на можливу зміну політики США пролунав і від президента Джо Байдена. Коли його запитали, чи можливе зелене світло для України, відповів, що адміністрація «зараз працює над цим питанням».

Які цілі можуть стати мішенями для британських Storm Shadow і американських ATACMS? І чому удари вглиб Росії можуть глобально «перевернути» ситуацію? Радіо Свобода розпитало українських і західних військових аналітиків.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі (ліворуч) і державний секретар США Ентоні Блінкен прибувають на Київський вокзал. Київ, 11 вересня 2024 року
Міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі (ліворуч) і державний секретар США Ентоні Блінкен прибувають на Київський вокзал. Київ, 11 вересня 2024 року

Загроза для російської авіації

Дозвіл на використання далекобійної зброї для ударів по цілях у російській «глибинці» не змінить хід війни на користь України. Узагалі жодна конкретна зброя не стане своєрідною срібною кулею, яка би цьому сприяла. Таке бачення адміністрації США озвучував глава Пентагону Ллойд Остін після зустрічі з Володимиром Зеленським 6 вересня.

У Білому Домі ставили під сумнів можливості ATACMS із далекобійністю близько 300 кілометрів завдати неабияких втрат російському авіафлоту. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що 90 відсотків літаків, якими Росія бомбардує Україну, базуються за межами зони досяжності ATACMS.

Однак для виконання бойових завдань цим літакам не оминути потенційно небезпечну для них зону, зазначають військові аналітики. Отже, вони можуть стати мішенню, попри безпечність постійного місця дислокації.

«Перед вильотом на місії літак може прибути на аеродром підскоку (аеродром для дозаправлення та переозброєння – ред.), заправитися, отримати обслуговування, можливо, навіть завантажити зброю – ті ж самі КАБи, – відправитися на місію, потім повернутися на аеродром підскоку, знову заправитися, отримати обслуговування і повернутися на аеродром постійної дислокації. Чи можемо бити по цих аеродромах підскоку? Ми зобов’язані», – зауважив у коментарі Радіо Свобода директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь.

Україна матиме більше часу, щоб спланувати ефективне збивання цих літаків і якось від них захиститися
Кервін Аукойн

Військовий експерт зі США переконаний, що передислокація авіапарку подалі від кордону з Україною зменшить і частоту вильотів. А також – дозволить їй ефективніше реагувати.

«Україна матиме більше часу, щоб спланувати ефективне збивання цих літаків і якось від них захиститися. Крім того, зараз Україна використовує F-16… Це могло би дати їй повну перевагу в повітрі над власним небом там, де вона її мусить мати – у своїй суверенній країні», – зауважив Радіо Свобода колишній глава розвідки Сил спецоперацій США Кервін Аукойн.

Мішені для ATACMS на землі

Системи ППО треба знищувати, щоби авіацію можна було вільно використовувати
Михайло Самусь

Аналітики стверджують, що перелік цілей не обмежується авіацією й включає також системи ППО, яким буде значно важче «переїжджати» за межі 300-кілометрової зони.

«Системи ППО треба знищувати, щоби, по перше, нашу авіацію можна було вільно використовувати – ті ж самі F-16 й іншу… І щоби вільніше почувалися наші ударні дрони, якщо в цій зоні не буде російської протиповітряної оборони», – зауважує Самусь.

Можливість для України бити вглиб Росії зробить її саму менш вразливою до ударів. ЗСУ зможуть дотягнутися до пускових установок ракетних комплексів «Іскандер», якими Росія часто бомбардує українські міста й об’єкти критичної інфраструктури й попередити удари іранською балістикою.

«Неможливо розташовувати «Іскандери» за триста кілометрів. Вони тоді не будуть мати бойового радіусу. В них залишиться там двісті кілометрів, і то це фактично перетворює ці ракети в ракети ближнього радіусу дії. Це дуже дорого буде, якщо росіяни будуть так себе обмежувати», – наголошує Самусь.

Ви побачите менше й менше ракетних ударів по Україні
Кервін Аукойн

Аукойн згоден, що це відштовхне балістичне знаряддя подалі від українського кордону. Втім, не убезпечить Україну від ворожих атак із неба повністю.

«Ви побачите менше й менше ракетних ударів по Україні. Водночас ця війна щойно показала, що майбутнє – за битвою безпілотників… І дрони ефективно використовувала як українська, так і російська сторони», – звернув увагу американський експерт.

За оцінками українського аналітика, 90 відсотків військової інфраструктури, включно зі складами з боєприпасами та командними пунктами, розташовані в зоні, яку покриває західна далекобійна зброя. Відсунути їх далі і продовжувати війну – дорого, а подекуди, на думку Самуся, «неможливо фізично». Тож експерт вважає, що удари по цій інфраструктурі суттєво змінять ситуацію і «призведуть до знищення і фактично припинення комфортного життя в задзеркаллі».

Ракета ATACMS, технічні характеристики і ціна
Ракета ATACMS, технічні характеристики і ціна

Чим стріляти?

«Якщо знімається обмеження на якусь зброю, до якої немає ракет – це не зняття обмежень. Це інший вид, як не давати позитивного рішення…», – окреслив Володимир Зеленський на пресконференції 12 вересня ще один аспект, що потенційно може завадити враженню цілей у Росії, навіть якщо партнери дозволять.

The Telegraph повідомило, що в України залишилося «відносно небагато» ракет Storm Shadow після використання їх у Криму. Їхній радіус дії – до 250-ти кілометрів. Скільки саме стало на озброєння України – офіційно не розголошувалося.

Точну кількість ракет ATACMS, переданих Україні, не оприлюднювали і у Вашингтоні. Західні ЗМІ писали про кілька десятків, потім понад сотню. Американські посадовці серед причин затримки рішення щодо їх поставок, а тепер – і географії застосування – називали обмежений запас ATACMS, що може знизити обороноздатність США.

Не думаю, що ракет достатньо, щоб зробити Україну справді ефективною і дати їй перевагу фактично виграти цю війну
Кервін Аукойн

«Lockheed Martin – це оборонна контрактна компанія – не має гнучкості, щоб своєчасно збільшити виробництво цих ракет ATACMS. Якби Сполучені Штати брали участь у військових діях, тоді вони б точно припинили виробництво будь-чого іншого, що виробляють для цивільної чи оборонної галузей, щоб випускати достатньо ракет. Але ми говоримо про надання цього Україні», – зазначив колишній глава розвідки Сил спецоперацій США Кервін Аукойн.

Військовий аналітик сумнівається, що проблема дефіциту ATACMS – штучна. І насправді приховує острахи ескалації.

«Не думаю, що там достатньо ракет. Не думаю, що їх достатньо, щоб зробити Україну справді ефективною і дати їй перевагу фактично виграти цю війну. Водночас це не є неможливим. У США продовжують вірити, що ми маємо підтримувати Україну, бо не можемо дозволити Росії просунутися з цією війною», – вважає Аукойн.

Ракету JASSM завантажують на базі ВПС США
Ракету JASSM завантажують на базі ВПС США

Американські ЗМІ писали, що США близькі до рішення передати Україні інші далекобійні ракети JASSM, що стануть на озброєння F-16. Вони можуть вражати цілі на відстані від 350-ти до 800-сот кілометрів – залежить від модифікації. Яку саме може отримати Україна – невідомо.

Україна може отримати JASSM цієї осені й, за оцінками аналітиків, відсунути російські плацдарми й склади постачання на сотні кілометрів. А це ускладнить зусилля Москви з підтримки своїх операцій.

Достатня кількість – це кілька сотень штук тієї номенклатури і тієї номенклатури
Михайло Самусь

«Достатня кількість – це кілька сотень штук тієї номенклатури і тієї номенклатури, і тоді ситуація дещо зміниться. Якщо нам дадуть п'ять штук балістичних далекобійних ракет ATACMS і п'ять штук JASSM – звісно, це нічого не змінить. Це буде просто така собі демонстрація того, що вона в нас є, але сенсу від цього не буде», – оцінив потреби України Михайло Самусь.

«Якщо ми знищимо військову інфраструктуру й угруповання, яке забезпечує зараз операцію Росії по контрнаступу, обороні в Курській області, Брянській, Бєлгородській, тоді українській армії буде легше створювати ту саму буферну зону в названих областях і проводити свої наступальні операції… Якщо в нас будуть далекобійні засоби в достатній кількості, ми зможемо проводити і інші асиметричні операції на інших напрямках, які можуть перевернути взагалі шахову дошку в цій війні. Й саме далекобійні засоби нам у цьому допоможуть», – резюмував український військовий аналітик.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG