Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Австрії: заклики до України щодо територіальних поступок «є абсолютно абсурдними»


При цьому, за його словами, дипломатія не повинна припиняти своїх зусиль
При цьому, за його словами, дипломатія не повинна припиняти своїх зусиль

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберґ назвав «неприпустимими» і «абсолютно абсурдними» заклики деяких західних політиків до України поступитися територіями в обмін на мир з Росією.

«Я вважаю такі заклики абсолютно зайвими. Уявімо, що на нас напали: Південну Штирію чи Бургенланд окуповано іноземною державою, була спроба знищити федеральний уряд Австрії або вигнати його з країни. І тоді б нам говорили: «Дорогі австрійці, чому б вам не поступитися частиною своєї території заради миру?». Я вважаю такі заклики ззовні неприпустимими», – сказав він в інтерв’ю «Укрінформу».

«Зрештою, це – справа українського народу. Він зазнав нападу і демонструє неймовірну готовність боротися. Іронічно, але можна сказати, що Путін своїм нападом більше сприяв єдності українського суспільства, ніж будь-хто інший до нього. Тому такі заклики ззовні є абсолютно абсурдними. Остаточне рішення тут має бути за українським народом», – додав міністр.

При цьому, за його словами, дипломатія не повинна припиняти своїх зусиль.

«Війна завдає величезної шкоди Росії. Вона – ізольована і геостратегічно набагато слабша, ніж була на початку агресивної війни. Путіну доведеться зробити з цього необхідні висновки. Утім, я поки що не бачу з російського боку готовності серйозно брати участь у переговорах. Як тільки така серйозна готовність з’явиться з російського боку, ми повинні скористатися цієї можливістю», – сказав Шалленберґ.

При цьому, за його словами, ніяких переговорів щодо України без України бути не повинно.

«Український народ повинен сам вирішувати, коли він готовий до переговорів. Зрештою, розмови з Росією будуть. Тому що ми всі хочемо миру. Але не може бути миру під диктатом. Не може бути миру, який буде нав’язано Росією або будь-ким іншим без урахування думки України. Це неприпустимо», – додав він.

Нещодавнє опитування, проведене Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), засвідчило, що 55% українців вважають, що Україна «за жодних обставин не має відмовлятися від своїх територій, навіть якщо через це війна триватиме довше і будуть загрози збереженню незалежності».

За опитуванням, майже третина (32%) опитаних у травні 2024 року українців висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру і збереження незалежності.

Президент Володимир Зеленський раніше наголошував, що Україна не погодиться на територіальні поступки для завершення війни.

Форум

XS
SM
MD
LG