Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Грузії порівняв події навколо Іванішвілі з замахами на Трампа і Фіцо


Прем’єр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе
Прем’єр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе

Прем’єр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе пов’язав повідомлення про готування замаху на почесного голову владної партії «Грузинська мрія» Бідзіну Іванішвілі з пострілами в експрезидента США Дональда Трампа та голову уряду Словаччини Роберта Фіцо, а також із розмовою, яку сам Кобахідзе мав із неназваним єврокомісаром.

«Ця інформація дуже турбує. Особливо на тлі того, що відбувається у світі загалом. Останнім часом сталося два теракти – один у Словаччині, інший у США. Це спільний почерк, що характеризує одні й самі світові політичні сили. Тому, звичайно, небезпека є, і розслідування показує, що ці небезпеки є актуальними і для Грузії», – сказав Кобахідзе, не конкретизувавши, що саме має на увазі під «світовими політичними силами».

Прем’єр-міністр також нагадав журналістам про телефонну розмову, яка раніше відбулася між ним та одним із єврокомісарів: «Пізніше сам єврокомісар зізнався, що мав якесь попередження про теракт. Тобто він попереджав мене про теракт. Насправді він також про це говорив, що поляризація «випустить кулю». Як ви знаєте, поляризація не стріляє кулями, це роблять вбивці... Звичайно, це не було попередженням особисто єврокомісара, його використовували як свого роду месенджера, щоб донести до нас відповідну інформацію», – стверджує очільник грузинського уряду.

Кобахідзе також сказав, що Іванішвілі став «адресатом можливого теракту», оскільки «є гарантом миру та розвитку в країні».

Служба державної безпеки Грузії 24 липня поширила заяву про розслідування «підготовки терористичного акту і змови з метою повалення уряду». За інформацією СДБ, розслідування стосується підготовки ймовірного вбивства Бідзіни Іванішвілі, нібито організованого та профінансованого колишніми високопосадовцями Грузії та України.

У травні 2024 року єврокомісар Олівер Варгеї, коментуючи зміст телефонної розмови з Іраклі Кобахідзе, заявив, що частина діалогу була не тільки повністю вирвана з контексту, а й була представлена ​ «у вигляді, який може призвести до повного неправильного тлумачення початкової мети розмови».

Форум

XS
SM
MD
LG