Доступність посилання

ТОП новини

Європейський союз призупинив процес вступу Грузії до блоку – посол ЄС в Грузії


«Я не можу собі уявити, що цього року Грузія рухатиметься вперед, зробить кроки, тому що лідери Євросоюзу вирішили заморозити процес вступу»
«Я не можу собі уявити, що цього року Грузія рухатиметься вперед, зробить кроки, тому що лідери Євросоюзу вирішили заморозити процес вступу»

Лідери Євросоюзу вирішили призупинити процес вступу Грузії до блоку, а також ухвалили рішення заморозити 30 мільйонів євро, призначених на підтримку країни у сфері оборони. Про це пише 9 липня «Эхо Кавказа» (проєкт Радіо Свобода), посилаючись на слова посла Євросоюзу в Грузії Павела Герчинського.

«Про це дуже чітко заявили лідери Євросоюзу після саміту Європейської ради. Я не можу собі уявити, що цього року Грузія рухатиметься вперед, зробить кроки, тому що лідери Євросоюзу вирішили заморозити процес вступу. Тепер вони терпляче чекають більшої ясності від уряду Грузії», – сказав дипломат журналістам на конференції у Тбілісі.

Читайте також: Боррель і Єврокомісія закликали Грузію відмовитися від закону про «іноагентів»

Він додав, що ЄС «скоротить пряму допомогу уряду Грузії», але поки незрозуміло, чи торкнеться країну процес розширення ЄС.

«Розширення є одним із найважливіших викликів, що стоять перед Європейським cоюзом, і я щиро сподіваюся, що протягом наступних 5 років роботи новообраного керівництва, відбудеться велика хвиля подальшого розширення Євросоюзу. У випадку з Грузією досі неясно, чи стане вона частиною наступної великої хвилі розширення ЄС. Я щиро сподіваюся, що так і буде, і після жовтневих виборів ми відновимо нашу роботу і зуміємо домогтися того, щоб Грузія стала частиною подальшого розширення ЄС», – зазначив посол.

Наприкінці травня держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що США запроваджують візові обмеження і починають «всеосяжний перегляд» співпраці з Грузією через закон про «іноземних агентів».

Раніше Єврокомісія і голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель офіційно закликали владу Грузії відмовитися від затвердження закону «Про прозорість зовнішнього впливу». У заяві керівництва ЄС йдеться про те, що остаточне ухвалення закону негативно вплине на європейські перспективи Грузії. На думку Єврокомісії, законопроєкт підриває громадянське суспільство і загрожує свободі ЗМІ.

Форум

XS
SM
MD
LG