Доступність посилання

ТОП новини

Колишні грузинські посадовці нарікають на скорочення згадок про Грузію з декларації саміту НАТО


Прем’єр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе (праворуч) і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ залишають переговори в Тбілісі 18 березня
Прем’єр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе (праворуч) і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ залишають переговори в Тбілісі 18 березня

Ексміністерка оборони Грузії Тіна Хідашелі та колишній посол Тбілісі в Сполучених Штатах Бату Кутелія поскаржилися на скорочення згадування Грузії в декларації за підсумками саміту НАТО у Вашингтоні. Прагнення до членства в ЄС і НАТО залишається закріпленим у конституції кавказької країни, але ухвалення чинним урядом закону про «іноагентів» завдало удару по євроінтеграційних та євроатлантичних зусиллях.

«У мене не було великих очікувань, але я не очікувала того, що вони не повторять формулювання Бухарестського саміту, не говоритимуть про програму НАТО – Грузія», – сказала грузинській службі Радіо Свобода Тіна Хідашелі.

«Головне питання щодо Грузії полягає в тому, що Грузія більше не стоїть на євроатлантичному порядку денному і що в Грузії стався демократичний відкат, який може мати непоправні наслідки», – сказав Радіо Свобода Бату Кутелія.

У попередніх деклараціях згадувалося про співпрацю Грузії з Північноатлантичним альянсом, але цього тижня члени НАТО обмежили текст одним посиланням, у якому закликали Росію повністю вивести свої війська з Молдови та Грузії.

У декларації Бухарестського саміту 2008 року союзники по НАТО суперечливо обіцяли, що Грузія зрештою стане членом оборонного союзу, якщо виконає вимоги.

Це рішення було підтверджене після п’ятиденної війни Росії з Грузією в серпні 2008 року та фактичної окупації Росією сепаратистських регіонів Грузії – Абхазії та Південної Осетії.

Зараз Палата представників Конгресу США розглядає законопроєкт, яке закликає посилити контроль за діями грузинського уряду та його зв’язками з Росією та іншими авторитарними режимами, такими як Китай. Очікується, що документ буде винесений на голосування у повному складі палати до того, як Конгрес піде на літні канікули в серпні.

Форум

XS
SM
MD
LG