Доступність посилання

ТОП новини

Погляд із Лондона. Чи можлива екстрадиція нардепа Дмитрука з Британії в Україну? 


Артем Дмитрук, народний депутат, колишній член фракції партії «Слуга народу», який втік з України
Артем Дмитрук, народний депутат, колишній член фракції партії «Слуга народу», який втік з України

ЛОНДОН – Депутат Верховної Ради Артем Дмитрук, який у протизаконний спосіб залишив Україну в серпні цього року, опинившись у Лондоні, постав перед британськими органами судочинства з метою оскарження його екстрадиції в Україну. Дмитрука, за його словами, затримали британські правоохоронці. Нині постає питання наскільки високоми є шанси того, що депутата-втікача видадуть Україні.

Колишній член фракції партії «Слуга народу» Артем Дмитрук, нелегально перетнувши кордон з Молдовою у районі Придністров’я, опинився у Лондоні, де за повідомленнями британських мас медіа, нині перебуває і його родина.

Історія з його затриманням британськими правоохоронцями, принаймні як стверджував сам Артем Дмитрук у соціальних мережах, оповита знаками запитання.

Поліція Великого Лондона не підтвердила Радіо Свобода факту його затримання, втім і не спростувала того, що український парламентський втікач у якийсь спосіб зацікавив британські правоохоронні органи, надто у світлі запиту на його екстрадицію від української влади.

Посольство України в Лондоні цієї справи теж ніяк не коментує.

Дмитрук скаржиться на «політичне переслідування»

Як вже повідомлялося, Артем Дмитрук у розмові з кореспондентом британського видання The Independent, поскаржився на політичний характер запиту про екстрадицію.

Він доволі оптимістично заявив, що боротиметься проти видачі Україні, маючи намір оскаржити можливу екстрадицію у суді центральній лондонської дільниці Вестмінстер, у якій розташовані і британський парламент, і основні міністерства, і сама резиденція британського прем’єра.

Отож, Дмитрук, на думку британських оглядачів, явно намагається робити все, аби привернути до своєї справи додаткову увагу.

Оглядач з питань України Джордан Максвелл вважає, що шанси Дмитрука протидіяти чи ба навіть скасувати свою екстрадицію в Україну виглядають як 50 на 50.

Річ у тім, що український втікач одразу ж після прибуття до Британії подав себе як жертву політичного переслідування з боку влади Володимира Зеленського. Існують також припущення, що Дмитрука могли впустили до Британії на підставі його звернення до британської влади по прихисток.

Радіо Свобода немає незалежного підтвердження на користь цієї версії. Депутат миттєво на пункті в’їзду до Сполученого Королівства оголосив себе жертвою переслідувань на релігійному ґрунті з причини його підтримки Української православної церкви Московського патріархату.

Цей момент, на думку Максвелла, може відігравати важливу роль ще й з огляду на те, що попередньо британське міністерство закордонних справ і представники Англіканської церкви висловлювали своє занепокоєння діями української влади, спрямованими на заборону московської церкви в Україні.

Перспективи екстрадиції

Відтак, як зазначає Джордан Максвелл, використовуючи популярний англійський вислів, якщо Дмитрук «правильно розкладе свої карти», він, бодай зможе затягнути ухвалення рішення про екстрадицію на доволі довгий час саме під прикриттям тези про гоніння на нього на підставі його релігійних переконань.

Це затягування, можливо навіть на кілька років, може призвести до того, що Київ просто з часом втратить інтерес до Дмитрука, який на думку британського оглядача, не постає аж такою надто одіозною постаттю.

Саме подібна тактика цілком реально може розглядатись Дмитруком як виграшний варіант.

З цим погоджується британський правник у царині імміграційного законодавства Джо Коен, який у коментарі Радіо Свобода наводить випадки, коли Британія надавала прихисток навіть відомим радикальним ісламістам саме на підставі можливих переслідувань, яких вони могли б зазнати у своїх країнах.

Втім, Коен додає, що у випадку з народним депутатом Дмитруком йдеться про дещо іншу ситуацію й інші стосунки між британським та українським керівництвом, які є справжніми партнерами.

Отож, на думку британського правника, правильне оформлення запевнень української влади, що з Дмитруком, у разі його екстрадиції в Україну, поводимуться у рамках чинного законодавства, може вирішити це питання саме на користь Києва.

Думки британських фахівців сходяться на тому, що процес розгляду клопотання про екстрадицію Артема Дмитрука у Великій Британії може тривати довший час з відкладеннями і новими слуханнями та оскарженнями. Тут багато що залежатиме від фінансових можливостей Дмитрука утримувати команду фахових правників або від вміння і здатності офіційного Києва переконати британське керівництво, що Дмитрука таки варто повернути Україні з низки вагомих і слушних причин.

  • Артем Дмитрук підозрюється у нападах на військового і правоохоронця, сам народний депутат провину заперечує.
  • У Державному бюро розслідувань 2 вересня заявили, що повідомили про підозру трьом особам, які «незаконно переправили» підозрюваного у нападах на громадян Артема Дмитрука через державний кордон.
Що відомо про Артема Дмитрука: деталі та подробиці (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG