Доступність посилання

ТОП новини

ОГП звернувся до низки країн із запитом про арешт і видачу депутата Дмитрука


У відомстві не називають імені народного депутата, але з матеріалів справи зрозуміло, що йдеться про Артема Дмитрука
У відомстві не називають імені народного депутата, але з матеріалів справи зрозуміло, що йдеться про Артема Дмитрука

Офіс генерального прокурора звертається до низки країн із запитом про затримання, арешт і подальшу видачу Україні народного депутата Артема Дмитрука, якого підозрюють у нападах на військового і правоохоронця, повідомила 9 вересня пресслужба ОГП.

«Крім того, за погодженням з Офісом генпрокурора до обліків Генерального секретаріату Інтерполу внесено клопотання про публікацію Червоного оповіщення щодо зазначеного народного депутата України. Нагадаємо, за клопотанням Офісу генпрокурора, Печерський районний суд Києва обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, після чого було ініційовано процедуру його розшуку, в тому числі міжнародного», – йдеться в повідомленні.

У відомстві не називають імені народного депутата, але з матеріалів справи зрозуміло, що йдеться про Артема Дмитрука.

У Державному бюро розслідувань 2 вересня заявили, що повідомили про підозру трьом особам, які «незаконно переправили» підозрюваного у нападах на громадян народного депутата Артема Дмитрука через державний кордон до Придністров’я.

За даними слідства, він 23 серпня перетнув державний кордон України у напрямку Молдови в районі пункту пропуску «Павлівка» в зоні відповідальності відділу прикордонної служби «Велика Комарівка».

Депутат виїхав із Києва близько першої години дня у напрямку Одеси, кажуть у ДБР. За кермом авто перебувала інша особа. Завдяки аналізу відео з камер відеоспостереження на автотрасі Київ-Одеса і допиту водія встановлено, що Дмитрук вийшов з машини на трасі поблизу одного з населених пунктів Роздільнянського району Одещини. Близько п’ятої години вечора він пересів в інше авто, за кермом якого перебував інший фігурант, а також підозрюваний в організації схеми переправлення. Близько дев’ятої вечора вони доставили депутата до кордону, після чого Дмитрук пішки незаконно залишив Україну, зазначили в ДБР.

«Наразі встановлені всі особи, які організовували «втечу», у тому числі з боку Молдови. Фігуранти вже неодноразово потрапляли у поле зору правоохоронців, як люди, що можуть бути причетні до незаконного переправлення громадян через державний кордон України. Організатор має широке коло зв’язків, як серед правоохоронців, так і у кримінальних колах. За оперативними даними, «бізнес» із незаконного переправлення за кордон військовозобовʼязаних у цієї групи був поставлений на потік», – йдеться у повідомленні.

Підозрюваний в організації схеми і один із фігурантів наступного дня також виїхали до Придністровʼя. Їм повідомили про підозру заочно, уточнили правоохоронці.

29 серпня Печерський районний суд Києва заочно обрав запобіжний захід народному депутату Артему Дмитруку у вигляді тримання під вартою без визначення застави.

Раніше Державне бюро розслідувань оголосило депутата в міжнародний розшук. 25 серпня чинному народному депутатові повідомили про підозру.

Читайте також: «Він не заявляв, що є депутатом парламенту». В МВС Молдови прокоментували виїзд нардепа Дмитрука

Бюро нагадало, що, за його даними, під час перебування в Одесі підозрюваний разом зі спільниками напав на правоохоронця при виконанні службових обов’язків.

Сам Дмитрук заявив, що справа проти нього сфальсифікована, а його нібито збираються вбити чи посадити, щоб позбавити його можливості продовжувати політичну діяльність. Він виступає проти заборони РПЦ в Україні.

Дмитрука виключили з фракції «Слуга народу» у листопаді 2021 року. Депутат відомий кількома скандалами. Він виступив проти заборони Російської православної церкви в Україні. В січні 2022 року Дмитрук влаштував бійку в Одеській міськраді, щоби пройти до зали засідань.

Також у червні 2021 року охоронців Дмитрука звинуватили в нападі на активістів в Одесі – заяви в поліцію написали двоє постраждалих, що прийшли до його приймальні. Сам народний депутат наголошував, що в нього немає охорони, а в конфлікті брали участь інші відвідувачі приймальні.

Форум

XS
SM
MD
LG