Доступність посилання

ТОП новини

У ДБР кажуть, що встановили осіб, які допомогли нардепу Дмитруку виїхати з України


За даними слідства, депутат 23 серпня незаконно перетнув державний кордон України у напрямку Молдови в районі пунктів пропуску «Павлівка»
За даними слідства, депутат 23 серпня незаконно перетнув державний кордон України у напрямку Молдови в районі пунктів пропуску «Павлівка»

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру трьом особам, які «незаконно переправили» підозрюваного у нападах на громадян народного депутата Артема Дмитрука через державний кордон до Придністров’я, інформує пресслужба ДБР 2 вересня.

У відомстві не називають імені народного депутата, але з матеріалів справи зрозуміло, що йдеться про Артема Дмитрука.

За даними слідства, він 23 серпня перетнув державний кордон України у напрямку Молдови в районі пунктів пропуску «Павлівка» в зоні відповідальності відділу прикордонної служби «Велика Комарівка».

Депутат виїхав з Києва близько першої години дня у напрямку Одеси, кажуть у ДБР. За кермом авто перебувала інша особа. Завдяки аналізу відео з камер відеоспостереження на автотрасі Київ-Одеса і допиту водія встановлено, що Дмитрук вийшов з машини на трасі поблизу одного з населених пунктів Роздільнянського району Одещини. Близько п’ятої години вечора він пересів в інше авто, за кермом якого перебував інший фігурант, а також підозрюваний в організації схеми переправлення. Близько дев’ятої вечора вони доставили депутата до кордону, після чого Дмитрук пішки незаконно залишив Україну.

«Наразі встановлені всі особи, які організовували «втечу», у тому числі з боку Молдови. Фігуранти вже неодноразово потрапляли у поле зору правоохоронців, як люди, що можуть бути причетні до незаконного переправлення громадян через державний кордон України. Організатор має широке коло зв’язків, як серед правоохоронців, так і у кримінальних колах. За оперативними даними, «бізнес» з незаконного переправлення за кордон військовозобовʼязаних у цієї групи був поставлений на потік», – йдеться у повідомленні.

Підозрюваний в організації схеми і один із фігурантів наступного дня також виїхали до Придністровʼя. Їм повідомили про підозру заочно, уточнили правоохоронці.

29 серпня Печерський районний суд Києва заочно обрав запобіжний захід народному депутату Артему Дмитруку у вигляді тримання під вартою без визначення застави.

Раніше Державне бюро розслідувань оголосило депутата в міжнародний розшук. 25 серпня чинному народному депутатові повідомили про підозру.

Бюро нагадало, що, за його даними, під час перебування в Одесі підозрюваний разом зі спільниками напав на правоохоронця при виконанні службових обов’язків.

Сам Дмитрук заявив, що справа проти нього сфальсифікована, а його нібито збираються вбити чи посадити, щоб позбавити його можливості продовжувати політичну діяльність. Він виступає проти заборони РПЦ в Україні.

Читайте також: «Він не заявляв, що є депутатом парламенту». В МВС Молдови прокоментували виїзд нардепа Дмитрука

25 серпня в Офісі генпрокурора також повідомили про початок розслідування за фактом організації можливого незаконного перетину кордону народним депутатом України із залученням третіх осіб (ч. 3 ст. 332 КК України).

Дмитрука виключили з фракції «Слуга народу» у листопаді 2021 року. Депутат відомий кількома скандалами. Він виступив проти заборони Російської православної церкви в Україні. В січні 2022 року Дмитрук влаштував бійку в Одеській міськраді, щоби пройти до зали засідань.

Також у червні 2021 року охоронців Дмитрука звинуватили в нападі на активістів в Одесі – заяви в поліцію написали двоє постраждалих, що прийшли до його приймальні. Сам народний депутат наголошував, що в нього немає охорони, а в конфлікті брали участь інші відвідувачі приймальні.

Що відомо про Артема Дмитрука: деталі та подробиці (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG