Доступність посилання

ТОП новини

Стефанчук розповів, за яких умов Дмитрука можуть позбавити мандата


За словами Руслана Стефанчука, якщо будуть підстави – буде розглядатися питання про позбавлення його депутатського мандата.
За словами Руслана Стефанчука, якщо будуть підстави – буде розглядатися питання про позбавлення його депутатського мандата.

За результатами розслідування правоохоронців щодо народного депутата Артема Дмитрука будуть ухвалюватися рішення в українському парламенті, заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

За його словами, якщо будуть підстави – буде розглядатися питання про позбавлення його депутатського мандата.

«Дмитрук в жодне відрядження не відправився. Людина здійснила цей акт – це дуже далеко пов’язано з законом. Наскільки я поінформований – відомості внесені до Єдиного державного реєстру, здійснюється розслідування. За результатами розслідування будуть прийматися рішення в українському парламенті», – сказав він під час панельної дискусії в межах форуму «Україна 2024. Незалежність».

Він окремо наголосив, що весь час дострокове позбавлення народних депутатів їхнього мандату у Раді здійснювали в межах семи пунктів статті 81 Конституції.

«Якщо будуть підстави, за українським парламентом ніколи не було затягувань у цьому питанні. Але важливо діяти в межах і спосіб передбачений Конституцією – тому що всі попередні позбавлення мандатів відбувалися в повній відповідності до Конституції і ми спокійні, навіть після того, як Медведчук подав позов проти Верховної Ради», – додав Стефанчук.

Читайте також: Зеленський провів нараду із керівниками силових структур після втечі депутата Дмитрука

25 серпня чинному народному депутатові повідомили про підозру за напад на співробітника правоохоронного органу в Одесі і спробу викрасти зброю. У відомстві не називають прізвища депутата, але з матеріалів справи зрозуміло, що мова йде про Артема Дмитрука.

За даними видання «Українська правда», Дмитрук незаконно покинув територію України у суботу 24 серпня. Крім того, за даними джерел, того ж дня нардеп залишив територію Молдови і полетів в Італію.

Сам Дмитрук заявив, що справа проти нього сфальсифікована, а його нібито збираються вбити чи посадити, щоб позбавити його можливості продовжувати політичну діяльність. Він виступає проти заборони РПЦ в Україні.

25 серпня в Офісі генпрокурора також повідомили про початок розслідування за фактом організації можливого незаконного перетину кордону народним депутатом України із залученням третіх осіб (ч. 3 ст. 332 КК України).

Дмитрука виключили з фракції «Слуга народу» у листопаді 2021 року. Депутат відомий кількома скандалами. Він виступив проти заборони Російської православної церкви в Україні. В січні 2022 року Дмитрук влаштував бійку в Одеській міськраді, щоби пройти до зали засідань.

Також у червні 2021 року охоронців Дмитрука звинуватили в нападі на активістів в Одесі – заяви в поліцію написали двоє постраждалих, що прийшли до його приймальні. Сам народний депутат наголошував, що в нього немає охорони, а в конфлікті брали участь інші відвідувачі приймальні.

Форум

XS
SM
MD
LG