Доступність посилання

ТОП новини

Уряд веде переговори з МВФ, але виконувати його вимоги не готовий


Київ – Український уряд сподівається на продовження програми співпраці з Міжнародним валютним фондом у 2013 році. Про це повідомив перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський. Водночас, він наголосив на тому, що Кабінет Міністрів не готовий до виконання вимоги Фонду про підвищення тарифів на газ для населення. Експерти відзначають, що переговори з МВФ не зводяться лише до цього питання. Вони радять демонополізувати газову сферу, а також збалансувати державний бюджет.

Тарифи на газ та на теплопостачання не завадять уряду домовитися з Міжнародним валютним фондом про продовження дії програми кредитування. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський.
Є декілька стрижневих проблем, які МВФ нам ставить, в тому числі питання тарифів у житлово-комунальній сфері
Валерій Хорошковський

«Переговори ведуться, це означає, що фактичний їх результат – це волевиявлення двох сторін. Ми розглядаємо різні варіанти, але, звичайно, та програма, яка на сьогоднішній день існує з Міжнародним валютним фондом, буде продовжена. Є декілька стрижневих проблем, які МВФ нам ставить, як необхідні для вирішення. У тому числі питання тарифів у житлово-комунальній сфері. Відповідь уряду, знов таки, та сама. Ми говоримо про те, що спочатку опрацюємо систему адресної допомоги, систему соціального захисту», – сказав Хорошковський.

Щоб отримати гроші МВФ уряд має збалансувати держбюджет – Терьохін

Міжнародний валютний фонд радить Україні не просто підняти комунальні тарифи, а збалансувати державний бюджет, зауважив у коментарі для Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, депутат із фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Терьохін. Відтак, за його словами, уряд має дві можливості: зекономити на найбідніших громадянах, скоротивши соціальні видатки, або збільшити прибутки держбюджету.
У нас усі можновладці отримують відсотки, дивіденди, роялті, доходи від операцій з цінними паперами, які не оподатковуються
Сергій Терьохін

«Підняти вартість газу для того, щоб збалансувати дефіцит бюджету «Нафтогазу», який, знову ж таки, покривається за рахунок платників податків, можна. Але можна й по-іншому підняти доходи бюджету. У нас усі можновладці – рантьє. Вони отримують відсотки, дивіденди, роялті, доходи від операцій з цінними паперами, які відповідно до цього «чудового» Податкового кодексу не оподатковуються. Так може там десь знайти?» – зазначив Терьохін.

Уряд має не регулювати тарифи, а демонополізувати газову сферу – Пасхавер

Утім, якщо уряд зацікавлений у співпраці з МВФ, обійти газове питання не вдасться, відзначив у коментарі Радіо Свобода економіст Олександр Пасхавер. Але питання не у тому, підіймати чи опускати тарифи, а у тому, щоб ціна на газ формувалася за ринковими принципами, наголосив він.
Чому ви шукаєте якісь обхідні шляхи, замість того, щоб провести демонополізацію газової сфери
Олександр Пасхавер

«Якщо звернутися до нашого уряду то можна сказати: «Чому ви шукаєте якісь обхідні шляхи, замість того, щоб провести демонополізацію газової сфери, зробити її прозорою, і потім установити ринкові ціни і субсидії для бідних? Якщо ви цього не можете, то, мабуть, вам вигідно, щоб було непрозоро, і ви шукаєте інші шляхи якось виконати вимоги МВФ», – зауважив Пасхавер.

Раніше Президент Віктор Янукович в інтерв’ю агентству Bloomberg повідомив, що українська влада веде переговори з Міжнародним валютним фондом про нову програму співпраці, фінансування за якою може розпочатися в 2013 році.

Після схвалення чинної програми 3 роки тому Україна отримала від МВФ два транші, загалом на 3,39 мільярда доларів. Після цього нові кошти не давали через невиконання Україною низки зобов’язань. Чергова місія Фонду наприкінці травня цього року провела у Києві переговори з представниками уряду і Нацбанку. Зрештою у МВФ заявили, що відновлять кредитування України, коли побачать готовність українського уряду виконати рекомендації.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG