Доступність посилання

ТОП новини

Речник Токаєва: Казахстан вирішив не вступати в БРІКС у найближчому майбутньому


Наступного тижня президент Казахстану візьме участь у саміті БРІКС у Казані
Наступного тижня президент Казахстану візьме участь у саміті БРІКС у Казані

Казахстан утримається від подання заявки на вступ до БРІКС у найближчому майбутньому, в тому числі через тривалість розгляду питання про вступ, а також інших моментів, «пов’язаних з перспективами розвитку цього об’єднання». Про це заявив речник президента Казахстану Берік Валі в інтерв’ю виданню TengriNews, передає казахська служба Радіо Свобода.

За його словами, президенту Казахстану Касим-Жомарту Токаєву надходили пропозиції про вступ до БРІКС – об’єднання держав з економікою, що розвивається. Проте зараз, враховуючи національні інтереси, він віддає пріоритет ООН «як універсальній і безальтернативній організації, в якій можна і потрібно обговорювати усі актуальні міжнародні проблеми», сказав Валі.

Читайте також: Росіянин Черчесов, який тренує футбольну збірну Казахстану, пожартував про казахську мову

Прессекретар Токаєва підтвердив, що наступного тижня президент Казахстану візьме участь у саміті БРІКС у Казані, де планує виступити на розширеному засіданні у форматі «аутріч». Це формат залучення сусідів по регіону держави, який головує у БРІКС, до діяльності організації. Цього року в БРІКС головує Росія.

Об’єднання БРІКС утворили в 2006 році Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка. У 2024 році до групи увійшли Іран, Об’єднані Арабські Емірати, Ефіопія та Єгипет.

2024 року офіційні заявки на вступ до БРІКС направили Малайзія та Азербайджан. Кілька місяців тому офіційну заявку на вступ до БРІКС подала Туреччина, повідомляв Bloomberg із посиланням на джерела. Розширення БРІКС очікується на саміті в Казані 22-24 жовтня.

Водночас глава МЗС Росії Сергій Лавров ще в червні говорив, що організація вирішила взяти паузу щодо нових учасників, щоб «перетравити» країни, які вже приєдналися.

Форум

XS
SM
MD
LG