Доступність посилання

ТОП новини

Залужний виступив у Лондоні. Підтримав «план перемоги Зеленського»?


Посол України у Великій Британії Валерій Залужний виступає у аналітичному центрі Chatham House у Лондоні. 17 жовтня 2024 року
Посол України у Великій Британії Валерій Залужний виступає у аналітичному центрі Chatham House у Лондоні. 17 жовтня 2024 року

Посол України у Великій Британії, колишній командувач українською армією, Валерій Залужний 17 жовтня виступив в аналітичному центрі Chatham House у Лондоні.

Голос Америки наводить головні тези його виступу.

Валерій Залужний, колишній головнокомандувач Збройних сил України, а зараз посол України у Великій Британії попередив Захід про загрозливі наслідки неадекватних відповідей на агресивні дії антизахідних режимів, що згуртувалися навколо путінської Росії.

Виступаючи в аналітичному центрі Chatham House у Лондоні Залужний сказав, що попри вдячність українців за західну підтримку у боротьбі проти російської агресії, розвиток подій показує недостатність військової допомоги і невідповідність деяких політичних рішень західних держав.

Генерал у відставці заявив, що членство України в НАТО є зараз найочевиднішим способом гарантувати безпеку і мир, але закинув західним лідерам, що вони піддались на погрози російського правителя Владіміра Путіна.

Підтвердженням недостатньої військової допомоги він назвав невдалий український контрнаступ 2023 року, який не виправдав надій на швидке витіснення російських загарбників з півдня і сходу України.

Президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний (праворуч), який отримав від глава держави нагородну зброю. Дніпро, 27 липня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний (праворуч), який отримав від глава держави нагородну зброю. Дніпро, 27 липня 2023 року

В НАТО вже не сміються з роботів

Спираючись на український досвід війни Залужний вказав на недоліки сучасних західних армій, які покладаються на старі концепції і технології ведення війни.

«На поле бою вийшли роботи і технології, якими керує штучний інтелект», - сказав посол і, згадав, що з таких його тверджень ще нещодавно «натівські генерали сміялися», але «зараз вже не сміються».

Залужний висловив думку, що зараз оборона не може покладатися лише на коштовні літаки, авіаносці та дорогі ракети, які важко виробляти масово.

Колишній командувач назвав ключові питання, на які треба терміново знайти адекватні відповіді:

  • Яким ворогом є сьогодні Росія і як забезпечити її стратегічну поразку в Україні;
  • Як нові стратегії, такі як нещодавнє вторгнення в Курську область, вплинули на стан гри на полі бою?
  • Які технології та озброєння потрібні Україні від західних союзників як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі?
Боєць 33-ї ОМБр готується до бою. Донеччина. 12 липня 2024 року
Боєць 33-ї ОМБр готується до бою. Донеччина. 12 липня 2024 року

Україна воює не лише за своє виживання

Валерій Залужний підкреслив, що російська загарбницька війна проти України триває з 2014 року і дорікнув міжнародній спільноті за неналежну реакцію на російське загарбання Криму і дії на сході України, а також – на напад Росії на Грузію у 2008 році.

І тепер, сказав Залужний, світ постав перед наслідками «небажання Заходу впливати на глобальну безпеку».

«Північна Корея, Китай та Іран обʼєдналися довкола Росії не проти України», а проти усього Заходу – наголосив український посол вказуючи на глобальні апетити антидемократичних режимів.

  • 16 жовтня у парламенті України Володимир Зеленський предаставив План перемоги. ВІн складається із п'яти пунктів і трьох таємних додатків.
  • Необхідно «змінити обставини так, щоб Росія була примушена до миру». Якщо почати роботу за запропонованим планом, може «вдатися завершити війну не пізніше наступного року», сказав президент України.
  • Пункти плану: геополітичний – запрошення до НАТО; військовий – зміцнення оборони; розміщення неядерних стратегічних засобів стримування; економічний – спільне освоєння українських стратегічних ресурсів; безпековий, розрахований на час після війни
  • Раніше Володимир Зеленський вже презентував документ лідерам США, Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії.
  • 17 жовтня Зеленський представив «план перемоги» у Брюсселі, на саміті лідерів Європейського союзу.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG