Доступність посилання

ТОП новини

Перший тріумф проросійської «Альтернативи для Німеччини» на місцевих виборах. Чому варто непокоїтися Україні й Європі


Передвиборчий мітинг партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD) напередодні виборів до землі Тюрінгія, в Ерфурті. Німеччина, 31 серпня 2024 року
Передвиборчий мітинг партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD) напередодні виборів до землі Тюрінгія, в Ерфурті. Німеччина, 31 серпня 2024 року

Вперше за свою 11-річну історію існування ультраправа партія «Альтернатива для Німеччини» перемогла на земельних виборах. За попередніми даними, їй дістанеться 32 місця з 88-ми у новому парламенті Тюрингії. Таким чином, АдН суттєво випередила найближчого конкурента Християнсько-Демократичний Союз, що отримає п’яту частину місць. Третіми фінішували крайні ліві. В іншій землі на сході Німеччини – Саксонії – права партія посіла друге місце, відставши від ХДС менш ніж на півтора відсотки голосів.

«Історичний», як його назвали в «Альтернативі для Німеччини», результат, партія показала на місцевих виборах. Він ще й доволі символічний: уперше в історії Німеччини після Другої світової на перегонах фінішує першою ультраправа популістська партія. Чи збережеться тенденція на федеральних виборах, що пройдуть за рік? І як це позначиться на підтримці України? Радіо Свобода зібрало думки аналітиків.

Плакати передвиборчої кампанії ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD) з головним кандидатом Бйорном Хьокке (вгорі) та лівим Альянсом Сахрою Вагенкнехт (BSW), 20 серпня 2024 року в Альтенбурзі
Плакати передвиборчої кампанії ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD) з головним кандидатом Бйорном Хьокке (вгорі) та лівим Альянсом Сахрою Вагенкнехт (BSW), 20 серпня 2024 року в Альтенбурзі

Скандали довкола «Альтенативи для Німеччини»

«Більше ЄС, більше кліматичної політики, більше деіндустріалізації, більше імміграції, більше мультикультурності. Люди більше не хочуть цього», – заявив у день голосування керівник регіонального філіалу «Альтернатива для Німеччини» в Тюрингії Бйорн Хеке. Тим самим переможець описав, проти чого саме виступатиме його партія.

Східні німці загалом почуваються дискримінованими
Роланд Фроденштайн

На дільницю Хеке приїхав на позашляховику «Лада Нива» російського виробництва. Охоронці слідували за ним на BMW німецького виробництва. Автоприйом місцевого політика німецькі журналісти розцінили як уособлення ностальгії за соціалізмом, поширеної серед колишньої Німецької Демократичної Республіки.

«Східна Німеччина має дуже специфічний менталітет і світогляд. Східні німці загалом почуваються дискримінованими, буцімто до них ставляться як до громадян другого сорту. Вважаю, що це невиправдано… На сході нижчі зарплати і ціни, а інфраструктура значно новіша, ніж на Заході. Отже, ця соціально-економічна «дискримінація» не витримує критики. Але суб'єктивне відчуття є. І АдН використала цей важіль, щоб зробити себе східнонімецькою партією протесту проти Західної Німеччини», – пояснює Радіо Свобода засновник Brussels Freedom Hub Роланд Фроденштайн.

Бйорн Хеке, що привів свою партію до перемоги в Тюрингії, – один із найрадикальніших німецьких політиків, який фігурував у низці скандалів. Його судили і визнали винним за використання нацистського лозунгу. 2021-го у своїй передвиборчій промові використав заборонений девіз штурмових загонів нацистів Alles für Deutschland («Усе для Німеччини» – ред.). А 2017-го, наприклад, Хеке назвав меморіал жертвам Голокосту в Берліні «пам'ятником ганьби», заявивши, що нації час припинити каятися.

У розпал виборчої кампанії до Європарламенту 2024-го, головний кандидат від «Альтентиви для Німеччини» Максиміліан Кра поставив під сумнів той факт, що всі офіцери СС – злочинці. Це було занадто навіть для французького «Національного об'єднання» – партії підтримували одне одного на виборах. Політсила Марін Ле Пен припинила співпрацю з АдН. Крім того, помічника Максиміліана Кра німецькі правоохоронці звинувачували у шпигунстві на користь Китаю.

Мейнстрімним партіям ще слід зрозуміти, як залучити кваліфікованих працівників і водночас стримати нелегальну міграцію
Судха Давід-Вільп

На початку 2024-го видання Correctiv помітило політиків із АДН в участі у таємній конференції, де йшлося про депортацію мільйонів людей із Німеччини. Партія займає жорстку антиіммігрантську позицію. І саме це на тлі відсутності чіткої лінії в політсил-конкурентів щодо міграційних заходів, на думку аналітиків, сприяло електоральному успіху «Альтернативи для Німеччини».

«Кількість мігрантів у Німеччині з роками зростала. Переломний момент був 2015-го, коли канцлерка Меркель дозволила майже мільйону біженців приїхати до Німеччини. Це стало своєрідними воротами для АДН, щоб закріпитися в німецькій політичній системі… Мейнстрімним партіям ще слід зрозуміти, як Німеччина може залучити кваліфікованих працівників у країні, де великий демографічний спад, і водночас стримати нелегальну міграцію», – каже Радіо Свобода Судха Давід-Вільп, регіональна директорка Німецького фонду Маршалла в Берліні.

Керівник регіонального філіалу «Альтернатива для Німеччини» в Тюрингії Бйорн Хеке. 1 вересня 2024
Керівник регіонального філіалу «Альтернатива для Німеччини» в Тюрингії Бйорн Хеке. 1 вересня 2024

Справа і зліва в Німеччині – друзі Росії

Приводи для підозр у проросійськості політики з АдН давали ще до повномасштабного вторгнення. Так, 2018-го восьмеро земельних депутатів відвідали окупований Росією Крим, прийнявши запрошення на економічний форум.

Із початком повномасштабної війни «Альтернатива для Німеччини» критикувала курс німецької влади на допомогу Україні. Уряд звинувачували в «розпалюванні війни», а рішення постачати танки Леопард-2 називали «катастрофічним». «АдН» виступає за припинення поставок військової техніки Україні, сповідує євроскептицизм, критично налаштована щодо НАТО та бачить Росію частиною архітектури безпеки Європи.

Насправді санкції шкодять нам більше, ніж Росії… Нарешті покінчіть із цим фарсом
Гуннар Бек

Звернення Володимира Зеленського до Бундестагу влітку 2024-го депутати від АдН бойкотували, демонстративно не з’явившись на засідання. Євродепутати від цієї політсили регулярно ігнорують голосування за резолюції на підтримку України. А з трибуни Європарламенту закликали сторони до переговорів і до зняття з Росії санкцій.

«Насправді санкції шкодять нам більше, ніж Росії… Нарешті покінчіть із цим фарсом і забезпечте мир та процвітання в Європі», – говорив 2024-го євродепутат Гуннар Бек.

«Німеччина має піти назустріч здоровому глузду та відремонтувати «Північний потік-2». А непотрібній масовій загибелі українців та росіян можна покласти край лише шляхом переговорів», – підтримував колегу його однопартієць Бернхард Цимніок.

2023-го видання Spiegel та Insider оприлюднили розслідування, в якому йшлося про російський слід у фінансуванні політиків «АдН». Журналісти ознайомилися зі зламаною перепискою, яка вказувала на зв’язки німецьких депутатів із Кремлем. Із Москви їм буцімто надсилали тексти виступів і окреслювали, які ініціативи лобіювати. У поширенні російських наративів АдН звинувачували й німецькі спецслужби. Їхню увагу привернули тези, що Росія «була змушена» захистити себе від Заходу, напавши на Україну.

Такі погляди на зовнішню політику об’єднують «Альтернативу для Німеччини» з бронзовим призером перегонів у Тюрингії й Саксонії – лівим «Альянсом Сари Вагенкнехт». Та в обох партій забагато внутрішніх відмінностей, тому злиття в коаліцію ліві виключають. Уникатимуть союзів із ультраправими й інші партії, що ускладнить формування коаліцій на земельному рівні.

Підтримка України, не думаю, що на національних виборах це буде тема номер один
Роланд Фроденштайн

Тріумф «Альтернативи для Німеччини», визнаної в деяких землях екстремістською, має місце у двох німецьких регіонах. Місцева влада не впливає на зовнішню політику країни. До того ж населення, приміром, Тюрингії становить 2% від загальної популяції в країні.

«Західна Німеччина думає і голосує зовсім інакше. Але ми однозначно побачимо, порівняно з минулими виборами, на федеральних виборах наступного року посилення радикальних правих і популістських лівих», – констатує Роланд Фроденштайн.

«Є такий ефект, що підтримка України стає темою виборів. Але не думаю, що на національних виборах це буде тема номер один. До того ж це не спрацює проти центристських партій», – резюмував аналітик.

Президент України Володимир Зеленський виступає по відеозв’язку у нижній палаті Бундестагу. Берлін, Німеччина, 17 березня 2022 року
Президент України Володимир Зеленський виступає по відеозв’язку у нижній палаті Бундестагу. Берлін, Німеччина, 17 березня 2022 року

«Шольц повинен пакувати валізи». Реакція Берліна

Ця партія завдає шкоди Німеччині
Олаф Шольц

«Результати АдН у Саксонії та Тюрингії викликають занепокоєння… Ця партія завдає шкоди Німеччині: послаблює економіку, роз’єднує суспільство та руйнує репутацію нашої країни», – прокоментував результати виборів у двох східних землях Німеччини канцлер Олаф Шольц.

Канцлер, чия партія набрала в Саксонії і Тюрингії 7% і 6% відповідно, закликав партії у цих землях формувати «стабільні уряди без правих екстремістів».

В «Альтернативі для Німеччини» своєю чергою закликають до відставки чинного канцлера, чия партія втрачає у рейтингах, і дочасних федеральних виборів. За планом вони мають відбутися наступного року.

«Канцлер Олаф Шольц повинен усвідомити наслідки, спакувати валізи і звільнити свої місця разом зі своїми партнерами по коаліції», – сказала співголова «Альтернативи для Німеччини» Аліса Вайдель.

У німецькому уряді підтвердили незмінність курсу щодо підтримки України, попри високі показники ультраправої партії, що виступає проти цього.

«Альтернатива для Німеччини» зіграла на побоюваннях виборців на сході країни стосовно економічної трансформації та демографічних змін
Судха Давід-Вільп

«Ми підтримуємо Україну в її оборонній боротьбі проти російської агресії. І ми робитимемо це… скільки потрібно – із задіянням дуже великомасштабних коштів у військовій, гуманітарній, фінансовій галузях», – зазначила 2 вересня речниця уряду ФРН Крістіане Гоффманн.

Опитані Радіо Свобода експерти сумніваються, що «Альтернатива для Німеччини» стане частиною національного уряду.

«Альтернатива для Німеччини» зіграла на побоюваннях виборців на сході країни стосовно економічної трансформації та демографічних змін, пов’язаних із міграцією. Також – підтримки України й страху перед ескалацією. Ці настрої відображаються на національному рівні, хоча не так виразно», – зауважує Судха Давід-Вільп.

Аналітикиня додає, що серед більшості німців є розуміння необхідності подальшої допомоги Україні.

«Усі головні партії бачать необхідність у цьому. У середньостроковій та довгостроковій перспективах можуть виникнути бюджетні кризи, через які Німеччині доведеться скоротити витрати. Ми вже чули, що це може стосуватися допомоги Україні… Яку саме допомогу вона має отримати? Цей нюанс потрапляє в так звану сіру зону. І той факт, що, наприклад, США та Німеччина вирішили розмістити в Німеччині ракети великої дальності, також викликав певну тривогу серед виборців», – каже експертка з Німецького фонду Маршалла.

Слід намалювати більш реалістичні сценарії того, що станеться, якщо Україна програє війну
Роланд Фроденштайн

Роланд Фроденштайн ототожнює результат АдН у двох землях із «перемогою Кремля» і пророкує зміну тональності публічного дискурсу. Від того, як його будуватимуть політики, залежить, вважає аналітик, і їхній успіх на виборах, а отже – майбутнє України зокрема.

«Підтримка України та рішучої відповіді на російську агресію отримають конкуренцію в німецьких публічних дебатах. Тож виникне більше сумнівів, більше думок відхилятиметься від цих двох принципів. Але, загалом, це не зміна політики…

Слід намалювати більш реалістичні сценарії того, що станеться, якщо Україна програє війну, а Росія виграє і Путін матиме вигляд тріумфального переможця. Куди він збирається піти далі, які наслідки? Не лише для України, яка стане вкрай нестабільною, а й для НАТО та ЄС. Ці дві організації будуть надзвичайно ослаблені. І все це потрібно пояснити людям», – резюмує Фроденштайн.

Удари вглиб Росії. США й Німеччина проти? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG