Доступність посилання

ТОП новини

«Слово чи підпис Путіна коштують менше, ніж шкарпетки, які він носить» – Адам Міхнік


Через 20 років після того, як Путін дав наказ штурмувати спортзал школи у Беслані, де в заручниках були діти, батьки і вчителі, він раптом надумав прихилити коліно біля пам'ятника жертвам. Тоді загинуло 334 людини, зокрема 186 дітей.
Через 20 років після того, як Путін дав наказ штурмувати спортзал школи у Беслані, де в заручниках були діти, батьки і вчителі, він раптом надумав прихилити коліно біля пам'ятника жертвам. Тоді загинуло 334 людини, зокрема 186 дітей.

У свої 77 років він має щільно розписаний робочий графік, багато курить і пʼє кави. Адам Міхнік – засновник і головний редактор одного з найвпливовіших польських видань «Gazeta Wyborcza» недавно повернувся з України. Там він зустрічався з українськими приятелями на міжнародному фестивалі «ШульцФест» у Дрогобичі. Каже, не можна почуватися у безпеці в країні, де триває війна.

Із дисидентом і політвʼязнем комуністичного режиму часів Польської Народної Республіки Радіо Свобода поспілкувалося про Курщину, мирні переговори та польсько-українські взаємини.

Адам Міхнік
Адам Міхнік

– Пане редакторе, у перший день повномасштабного вторгнення у своїй колонці в «Gazeta Wyborcza» ви написали: «Сьогодні говоримо ясно і голосно: «Усі ми є українцями». Чи це надалі актуально?

– Звичайно, тобто актуально, бо я це говорю. А в суспільстві? Суспільство є різне, так само як українське суспільство є різне. Ніхто не має права казати, що він говорить від імені всієї Польщі, чи всієї України. На мій погляд, Путін теж не той, хто говорить від імені всієї Росії, чи Лукашенко від всієї Білорусі.

Якщо не розумієш, що перемога України у цій війні є умовою твоєї безпеки, то ти є ідіотом

– А чому для вас це надалі актуально?

Тому, що я вважаю, що в Україні відбувається боротьба за майбутнє Європи і світу. Українці у героїчний спосіб показують, як вони хочуть захищати свою ідентичність, свободу та незалежність. Я думаю, що якщо ти поляк, то маєш все робити для України, а якщо не розумієш, що перемога України у цій війні є умовою твоєї безпеки, то ти є ідіотом, а не поляком.

Польський і українські прапори у центрі Варшави
Польський і українські прапори у центрі Варшави

– Чи часто вас запитують, коли і як закінчиться війна?

– Ми всі запитуємо. Всі, з ким я розмовляю, хочемо, щоб Путін програв цю війну, тому що програні війни завжди відкривають шлях до позитивних змін в Росії. Для Росії ніколи не були на користь виграні війни, лише програні.

Отже, якщо Росія цю війну програє, то є шанс, що зійде з того курсу великоросійського деспотизму, вбивчого тоталітаризму Путіна і піде іншою дорогою. Натомість якщо Україна цієї війни не програє і збереже свою незалежність і територіальну цілісність, то це знак, що Україна має шанси піти цим шляхом до Європи, до НАТО. Звичайно, за умови, що українці будуть цього хотіти, бо як знаємо, не всі цього хочуть.

– Але чи є у вас відповідь на запитання, коли закінчиться війна?

– Ні.

Українські артилеристи ведуть вогонь з реактивної системи залпового вогню «Вампір» по позиціях російських військ. Неподалік від міста Авдіївки на Донеччині, 31 травня 2023
Українські артилеристи ведуть вогонь з реактивної системи залпового вогню «Вампір» по позиціях російських військ. Неподалік від міста Авдіївки на Донеччині, 31 травня 2023

– В одному з інтерв'ю ви сказали, що не вірите в переговори, тому що Путін є брехуном і вбивцею. Як тоді повинна закінчитися війна? Лише на полі битви?

Україна не для того так героїчно чинить опір бандитській агресії Путіна, щоб тепер прийняти його несправедливі умови

– Це запитання не до мене, а до Зеленського, до Лаврова. Звичайно, Путін є брехуном та шахраєм. І це не випадково, що сьогодні, коли українські війська в Курській області, то він не говорить про перемир’я, про переговори. Тож якщо закінчиться війна шляхом переговорів, то це може статися тільки за наявності міжнародних гарантій. Сам Путін не є надійним партнером в переговорах, він брехун, шахрай, і його слово чи підпис коштують менше, ніж шкарпетки, які він носить.

– Існує кілька мирних планів: Китай-Бразилія, Індія, Трамп. Який з цих планів може бути реалістичним?

– Такий, який схвалить українське суспільство і український уряд. Жоден інший не буде реалістичним. Цього Україні ніхто на нав’яже. Україна не для того так героїчно чинить опір бандитській агресії Путіна, щоб тепер прийняти його несправедливі умови.

Український військовослужбовець патрулює територію в підконтрольному українській армії місті Суджа. Курська область, Росія, 16 серпня 2024 року
Український військовослужбовець патрулює територію в підконтрольному українській армії місті Суджа. Курська область, Росія, 16 серпня 2024 року

– Ви вже згадували про Курщину. Що думаєте про цю спецоперацію? Чи є це часткова перемога на полі битви?

Курськ – це щось схоже на плювок «небесного провидіння» в обличчя Путіну

– Це запитання для військового фахівця, я не є таким. Я знаю тільки те, що вхід української армії на територію РФ – це щось схоже на плювок «небесного провидіння» в обличчя Путіну.

Вперше після другої світової війни іноземні війська окуповують частину російської території. Путін, який це допустив, є відповідальний. Путін відповідальний за поразку Росії. Така правда. Що швидше росіяни це зрозуміють і відсунуть Путіна, тим більші є шанси на хороший мир і хороші стосунки між Росією та Україною. Іншої дороги немає. Путін мусить піти.

– Як ви бачите майбутню співпрацю між Україною та Польщею? Бо зараз такий наче складний період?

– Зараз, власне, добрий. Маємо проблему з сільським господарством, але це не небезпечно. Загалом кажучи, стосунки дуже добрі, тому що Польща однозначно підтримує прагнення України бути союзником. А чи так буде далі, то залежатиме від багатьох речей.

У Польщі є великі шанувальники України і прихильники польсько-українського порозуміння, але є й такі, кому це не подобається. І в Україні є такі, які про поляків думають добре, але є і такі, які не вірять полякам. Вони радше живляться «поганою пам’яттю» у польсько-українських стосунках і це теж поляки повинні зрозуміти. Україна мала дуже трагічну, тяжку історію. Поляки теж мали непросту, і треба робити все, аби шукати те, що єднає для ліпшого майбутнього.

Звичайно, це слова, а важливі дії. Я багато років був переконаний, що в інтересах Польщі та України – мати найкращі польсько-українські відносини. Але чи так буде вважати більшість поляків і більшість українців? Цього я не знаю.

Білборд з написом «Український геноцид на поляках 1039-1947. Памʼятаємо!», Варшава, липень, 2024
Білборд з написом «Український геноцид на поляках 1039-1947. Памʼятаємо!», Варшава, липень, 2024

– Чи можуть історичні питання стати на заваді вступу України до Європейського Союзу?

Ми можемо і повинні жити разом і будувати краще майбутнє з різними оцінками історії

– В Польщі є люди, які так вважають. Я вважаю помилковим те, що коли мова заходить про оцінку історичних подій, у певних ситуаціях ми повинні погодитися з тим, що ми не погоджуємося. Між Великобританією і Францією добрі стосунки, але ніколи французи та британці не погодяться в оцінці Наполеона. Для французів він є великою постаттю, найважливішою в історії, а для англійців — імперським загарбником, ворогом. І треба з цим погодитися, що ми не погодимося. Але крім того, ми можемо і повинні жити разом і будувати краще майбутнє з різними оцінками історії.

– Але не дуже добре нам це вдається.

– Важко очікувати, що українці забудуть, як їх трактували в Другій Польській Республіці, а поляки забудуть Волинь – трагічний, кривавий інцидент, громадянську війну, бо це були всі громадяни Речі Посполитої. Люди мають у серці ці рани. Є польські могили, могили українські, осиротілі люди, але треба думати наперед, якщо хочемо змінити світ на краще.

– Коли ви останній раз були в Україні?

– Недавно, в Дрогобичі на фестивалі «ШульцФест». Ми читали вірші в укриттях, були українські та польські поети, письменники. Я зустрівся з українськими друзями, з Андруховичем, з Бойченком. Для мене це було дуже зворушливо і повчально.

– Наскільки відчутна війна в Дрогобичі?

– Знаєте, про це не говорять, але всі знають, що вона є. Це, на жаль, жорстока пам’ять. Я сидів багато років у в'язниці, я не говорив постійно про це, але завжди знав, що я сиджу у в'язниці. Так само з війною.

Не можна до кінця почуватися у безпеці в країні, де триває війна

– Але чи безпечно ви себе там почували?

– Були повітряні тривоги у Львові, чув це, але я багато пережив, тому не відчував великої загрози, та в повітрі відчувається, що на Україну по-бандитськи напали, що Україну бомбардують і вбивають. Не можна до кінця почуватися у безпеці в країні, де триває війна.

  • Зображення 16x9

    Наталка Волосацька

    Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. В професії – понад 20 років. До команди Радіо Свобода приєдналася у 2023 році. До того тривалий час працювала спеціальною кореспонденткою загальноукраїнського телеканалу у Львові і Варшаві.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG