Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина та Британія планують «продовжувати підтримку України» – декларація про поглиблення відносин


Документ підписаний під час візиту британського прем’єра Кіра Стармера (крайній ліворуч) до Берліна, де він зустрівся з канцлером Олафом Шольцем
Документ підписаний під час візиту британського прем’єра Кіра Стармера (крайній ліворуч) до Берліна, де він зустрівся з канцлером Олафом Шольцем

Німеччина та Велика Британія уклали декларацію «про поглиблення та зміцнення відносин» – відповідний текст оприлюднили обидва уряди 28 серпня.

Згідно з текстом, Сполучене Королівство та ФРН є близькими партнерами та «з урахуванням поточних викликів, переконані, що настав час перевести двосторонні відносини на інший рівень».

Для цього країни починають роботу над двостороннім договором про співпрацю і планують міжурядові консультації з метою підписання угоди на початку наступного року.

Серед пріоритетів сторін названі співпраця в зовнішній політиці «для миру та безпеки».

Читайте також: В уряді Стармера визнали застосування британської зброї в операції ЗСУ в Курській області РФ – медіа

«Як провідні європейські члени НАТО, ми працюватимемо разом з нашими союзниками та партнерами, щоб гарантувати, що наша здатність оборонятися в євроатлантичному регіоні залишатиметься надійною в будь-який час і проти будь-яких можливих загроз або супротивників. Ми прагнемо стримувати більш агресивну Росію, продовжувати нашу підтримку України та зміцнювати європейську оборону», – йдеться в заяві.

Документ підписаний під час візиту британського прем’єра Кіра Стармера до Берліна, де він зустрівся з канцлером Олафом Шольцем.

За словами Стармера, якого цитує агентство Reuters, перезапуск відносин між Лондоном і Берліном не є сигналом відмови від виходу Британії із Євросоюзу, завершеного в 2020 році. Натомість він «означає ближчі відносини на кількох напрямках», в тому числі в економіці та обороні.

У липні, виступаючи на саміті Європейської політичної спільноти, голова британського уряду заявив, що безпека Європи «починається в Україні».

Форум

XS
SM
MD
LG