Доступність посилання

ТОП новини

Дозвіл Україні бити вглиб Росії не означатиме для Заходу вступ у війну – Боррель


Жозеп Боррель додав, що «ніхто не хоче» воювати з Росією, водночас ЄС підтримує Україну
Жозеп Боррель додав, що «ніхто не хоче» воювати з Росією, водночас ЄС підтримує Україну

Верховний представник ЄС з питань безпеки та зовнішньої політики Жозеп Боррель вважає безглуздими аргументи деяких країн, що дозвіл Україні бити західною зброєю вглиб Росії означатиме вступ у війну з РФ – про це він заявив по прибутті на зустріч міністрів оборони країн-членів ЄС 30 серпня, повідомляє кореспонденка Радіо Свобода в Брюсселі.

«Як на мене, безглуздо говорити, що дозволити цілитися по території Росії означає вести війну проти Москви. Ми не воюємо проти Москви», – сказав Боррель.

Дипломат додав, що «ніхто не хоче» воювати з Росією, водночас ЄС підтримує Україну.

«Поставте себе на місце українців – вас бомблять росіяни з місця, до якого ви не можете дістати. Ви б хотіли воювати на рівних», – аргументував свою думку Жозеп Боррель та додав, що Україна, згідно з міжнародним правом, має право цілитися у місця, звідки її атакують.

Питання дозволу бити вглиб Росії верховний представник ЄС виніс на обговорення міністрів закордонних справ країн-членів 29 серпня, на якому слово мав також очільник МЗС України Дмитро Кулеба.

Втім, за результатами засідання Боррель повідомив, що спільного рішення щодо цього ухвалювати наразі не будуть. Це не може бути загальноєвропейським рішенням, оскільки є держави, які взагалі не надають жодних ракет чи летальної зброї, пояснив головний дипломат ЄС. Він сказав, що кожна країна буде ухвалювати рішення самостійно.

Голова закордонного відомства ЄС вже висловлювався за зняття обмежень на використання Україною західної зброї для ударів по військових цілях у Росії.

Український міністр Дмитро Кулеба написав у соцмережі Х (раніше – Twitter), що Україна працюватиме окремо з різними країнами з цього питання, а також долучить інших партнерів, які вестимуть діалог з державами для зняття обмежень на використання західної зброї.

Форум

XS
SM
MD
LG