Доступність посилання

ТОП новини

Україна посилює переговорні позиції випробуванням балістичної ракети і Курськом. Основне з пресконференції Зеленського


Володимир Зеленський виступає на Дні ВПС України. Це було за два дні до початку операціЇ ЗСУ на російській Курщині, яка трималась в суворій таємниці
Володимир Зеленський виступає на Дні ВПС України. Це було за два дні до початку операціЇ ЗСУ на російській Курщині, яка трималась в суворій таємниці

На великій пресконференції 27 серпня президент Володимир Зеленський оголосив, що Україна випробувала першу балістичну ракету власного виробництва, однак подробиць не розповів. Якщо це так, то Україна під час війни демонструє спроможності власної оборонної промисловості, а також долучається до клубу небагатьох держав, які мають балістику власного виробництва.

Також президент говорив чимало про Курську операцію ЗСУ – зокрема, що вона посилює переговорні позиції Києва, а також підриває імідж президента Росії всередині його власної країни. Аналізуємо головні моменти пресконференції Зеленського.

Президент говорив про спроможності українського ВПК і серед іншого повідомив, що відбулося успішне випробування української балістичної ракети. «Деталями не можу поділитись», – сказав Володимир Зеленський.

Балістична ракета дуже важко перехоплюється силами ППО, летить по високій траєкторії і наявність в арсеналі балістичних ракет переводить армію в дуже престижний клуб власників такої зброї.

Авжеж, все закінчиться діалогом, – але треба мати сильні позиції для діалогу
Володимир Зеленський

Це оголошення відбулося буквально через кілька днів після того, як Київ повідомив, що в Україні розробили дрон-ракету – тобто ракету, яка запускатиметься безпілотником і має реактивний двигун. Назву цій ракеті-дрону дали символічну – «Паляниця».

Саме слово «паляниця» використовували сили Територіальної оборони України у великих містах, коли ловили диверсантів і навідників на початковій стадії війни, адже росіянам і російськомовним, які не живуть в Україні, дуже важко вимовити українське слово «паляниця».

Графічне зображення першої української далекобійної ракети-дрона «Паляниця»
Графічне зображення першої української далекобійної ракети-дрона «Паляниця»

Також Зеленський сказав на пресконференції, що українська оборонна промисловість може вийти незабаром на виготовлення півтора-двох мільйонів снарядів для артилерії на рік.

Тут до слова можна нагадати, що Україна вже є піонером в морських дронах, якими знищила вже третину російського Чорноморського флоту. Такожукраїнськими ракетами «Нептун» в квітні 2022 року Сили оборони України знищили флагман ЧФ Росії крейсер «Москву».

Курська операція

На пресконференції президента України, за підрахунками експертів, з якими спілкувалося Радіо Свобода, десь біля двох третин часу було присвячено саме Курській операції ЗСУ.

Президент Зеленський одразу зауважив – що операції на Курщині є одним з «етапів завершення війни».

Його амбіції – все ж таки не захист. Навіть наратив про захист якогось російськомовного населення – він навіть своїх не захищає. Завдання Путіна – знищити нас
Володимир Зеленський

За його словами, успіх – у тиші. Та й справді командування армії тримало в таємниці початок Курської операції від керівництва Офісу президента та західних партнерів, розпочавши несподіваний, стрімкий наступ на Курщині 6 серпня.

Зеленський сказав, що Курська операція зупинила російську окупацію Харківщини, допомогла створити буферну зону і Росії вже не так легко обстрілювати українську територію (зокрема Суми і Харків) зі своєї території, також Курська операція, за його словами, запобігла окупації Сумщини і Чернігівщини.

«Потужний пакет примусу Росії до закінчення війни дипломатичним шляхом», – сказав Зеленський на пресконференції. «Авжеж, все закінчиться діалогом, – але треба мати сильні позиції для діалогу».

Між тим головнокомандувач ЗСУ генерал Олександр Сирський повідомив, що його сили зараз вже контролюють майже 1,300 квадратних кілометрів російської території і 100 населених пунктів Курщини. Також взято в полон 594 російських військових.

Вояк ЗСУ патрулює вулицю в російській Суджі Курської області. 16 серпня 2024 року
Вояк ЗСУ патрулює вулицю в російській Суджі Курської області. 16 серпня 2024 року

Зеленський також сказав, що операція ЗСУ на Курщині підриває політичні позиції Путіна.

«Почуло російське суспільство, що для Путіна важливіше місто, назву якого він не чув (Покровськ на Донбасі, яке атакують російські війська – ред.), аніж захист своєї території. Потрошку це відкриває людям очі… Його амбіції – все ж таки не захист. Навіть наратив про захист якогось російськомовного населення – він навіть своїх не захищає. Він нічого не захищає! Його завдання – знищити нас», – сказав Зеленський.

Президент України додав, що має місце «втрата віри його (російського) суспільства до його (Путіна) сили. Це дуже важливо!».

Зеленський уникнув кілька разів відповіді на питання журналістів про мету і перспективи операції на російській Курщині, а також зовсім нічого не сказав, чи можуть ЗСУ увійти й на території інших суміжних російських областей.

Президент Зеленський на пресовій конференції 27 серпня 2024 року
Президент Зеленський на пресовій конференції 27 серпня 2024 року

Як каже в інтерв’ю Радіо Свобода політолог Ігор Рейтерович:

«Ми до сих пір не знаємо фінальної мети проведення цієї операції. І президент її не озвучив. І це, до речі, дуже правильна позиція. Чому? Тому що стратегічна ініціатива за Україною зберігається, Росія перебуває в стані стратегічної невизначеності. Ну от, президент деякою мірою це на пресконференції і підкреслив».

Знову у фокусі

Дипломат, колишній посол Андрій Веселовський звернув увагу, що Зеленський на пресконференції наголосив, що Курщина стала позитивним тлом для України, підняла, сказати б, настрій, після тривалого часу відсутності позивних новин з фронтів.

Ми ж ведемо себе на Курщині як люди і важливо зберегти цю тональність
Володимир Зеленський

«Вже є зовнішній, так би мовити, видимий позитивний наслідок. А саме, про тебе всі заговорили. У кожній країні є свій внутрішньополітичний годинник. Є проблеми, вони вирішують свої питання, вони не відволікаються ні на що зовнішнє, – каже Веселовський в інтерв’ю Радіо Свобода. – А тут відбувається Курська операція. І всі заговорили про Україну. Отже, Україна знову в фокусі. І це дуже добре, що вона в фокусі. Бо коли вона в фокусі, то тоді їй допоможуть і зі зброєю, і з політичною підтримкою, і з дипломатичною підтримкою і так далі».

Зеленський категорично не погодився називати операцію на Курщині «окупацією», хоча саме це словосполучення («українська окупація») вжила у питанні одна з журналісток.

«У нас не окупація, у нас іде оборонна операція, створюємо буферну зону і щоб не допустити окупації нашої землі. Ми нічого не доєднуємо до нашої території. Нам не потрібні зайві чужі землі, не потрібні чужі території», – сказав президент України.

Пошкоджений під час боїв пам’ятник Володимиру Леніну на центральній площі в Суджі Курської області Росії. Серпень 2024 року
Пошкоджений під час боїв пам’ятник Володимиру Леніну на центральній площі в Суджі Курської області Росії. Серпень 2024 року

Зеленський також завернув увагу на контраст між діями російських військ на окупованих українських територіях та діями ЗСУ на російській Курщині. За його словами, російські вояки вдавалися і вдаються до мародерства і зґвалтувань.

«Ми ж ведемо себе як люди і важливо зберегти цю тональність», – сказав Зеленський.

Українські вояки вивантажують продовольчу допомогу для мешканців російської Курської області. Серпень 2024 року
Українські вояки вивантажують продовольчу допомогу для мешканців російської Курської області. Серпень 2024 року
Примус Росії закінчити війну і дуже хочеться, щоб зі справедливим миром для України
Зеленський

За його словами, беручи полоненими російських вояків на Курщині, Київ збільшує «обмінний фонд» – тобто може міняти полонених, визволячи українських вояків з російського полону.

«Примус Росії закінчити війну і дуже хочеться, щоб зі справедливим миром для України», – наголосив Зеленський, коментуючи ще один аспект операції на Курщині.

«В Києві кажуть, що справді вірять, що операція наблизить Україну до миру. Ми цього не знаємо, тому що ми не знаємо кінцевого, так би мовити, варіанту цього плану. «Ми далі йдемо на Курськ? Ми далі захоплюємо Курську АЕС? Ну, щоб наробити ще більше шороху, як то кажуть. Щоб бути в фокусі. Чи ми вже на цьому заспокоїлися і тримаємо цю тисячу квадратних кілометрів, де перебувають там кілька сотень росіян, які не встигли втекти», – гадає про подальші етапи Курської операції дипломат Андрій Веселовський, коментуючи пресконференцію Зеленського.

Інші теми

Зеленський ще раз підтвердив, що Україна прагне проведення другого Саміту миру. Щодо участі в ньому Росії, то вона не виключена, не дивлячись на відсутність нараді бажання в Москві брати участь в цьому саміті.

Перемовини з Росією можливі, але лише не за умови що треба Путіну 30 відсотків нашої території
Володимир Зеленський

Щодо участі Росія, то, як сказав Зеленський, «це бажання наших партнерів. Вони вважають, що таким чином можна буде закінчити війну». Не дослухатись до цієї поради важко, бо , як сказав президент, «інакше ми втратимо багато учасників» мирного саміту, які наполягають на участі Росії.

Також Зеленського питали про переговори з Путіним. Він сказав, що наразі такі переговори були б «беззмістовні, порожні», але в принципі перемовини з Росією можливі, але лише не за умови що треба «віддати йому (Путіну) 30 відсотків нашої території».

Російському президенту Володимиру Путіну доповідають про ситуацію в Курсьбкій області. Президент Володимир Зеленський називає переговори з Путіним нині «беззмістовними і порожніми»
Російському президенту Володимиру Путіну доповідають про ситуацію в Курсьбкій області. Президент Володимир Зеленський називає переговори з Путіним нині «беззмістовними і порожніми»

Також журналісти питали про ситуацію на Донбасі, яка є важкою, зокрема через наближення російських військ до Покровська.

Зеленський сказав, що плани Москви не змінились – окупувати весь Донбас, себто, вийти на адміністративні межі Луганської та Донецької областей. Але це, за його словами, Росії не вдасться.

Ще Володимир Зеленський і журналісти в питаннях торкнулися кількох інших тем:

  • F-16, надані Україні, вже були застосовані для перехоплення російських ракет під час обстрілів України;
  • Зеленський говорив про ідеї створення міністерства «єдності», яке займатиметься поверненням українців з-за кордону – що ця робота не повинна лягати на МЗС;
  • Робота по відновлення української енергетичної інфраструктури триває, а Росія не відмовилась від планів зробити зиму для українців важкою;
  • Україна не буде продовжувати договорі з Росією про транзит газу, який добігає кінця наприкінці цього року;
  • Щодо Телеграму – Зеленський відмовився коментувати арешт у Франції засновника Телеграму Павла Дурова;
На пресконференції Володимир Зеленський дав зрозуміти, що задоволений роботою і прем’єра Дениса Шмигаля, і спікера Руслана Стефанчука, і найближчих членів своєї команди в Офісі президента (фото 2022 року ілюстраційне)
На пресконференції Володимир Зеленський дав зрозуміти, що задоволений роботою і прем’єра Дениса Шмигаля, і спікера Руслана Стефанчука, і найближчих членів своєї команди в Офісі президента (фото 2022 року ілюстраційне)
  • Немає поки планів міняти уряд, але треба, за словами Зеленського, заповнити всі вакансії щоб не були «виконувачі обов’язків» міністрів чи глав держагентств;
  • Він цілком довіряє Андрію Єрмаку, його заступники Олегу Татарову та іншим членам найближчої команди, які, за його словами, зокрема активно працюють на американському напрямку «щоб була необхідна зброя».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG