Доступність посилання

ТОП новини

«Найбільше люди бояться фільтрації»: шлях українців без пункту «Колотилівки» через Білорусь


Гуманітарний коридор «Колотилівка – Покровка», що на Сумщині, призупинений через російські обстріли
Гуманітарний коридор «Колотилівка – Покровка», що на Сумщині, призупинений через російські обстріли

Як виїхати з окупованих територій після закриття пункту пропуску «Колотилівка – Покровка» на Сумщині? Що відомо про пункт пропуску «Мокрани – Доманове» на кордоні з Білоруссю, і чому він не користувався попитом раніше? Скільки зараз коштує виїзд з окупації, наскільки це тривалий шлях і з якими складнощами стикаються українці? Про все це читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомило 10 серпня про те, що гуманітарний коридор «Колотилівка – Покровка», що на Сумщині, призупинений через російські обстріли. У відомстві зазначили, що донедавна жителі окупованих регіонів поверталися на підконтрольну Україні територію саме через цей пункт перетину.

Можливим варіантом виїзду залишається пункт пропуску на білорусько-українському кордоні «Мокрани – Доманове», зазначили в міністерстві. Ним можуть скористатися всі громадяни України за наявності будь-яких українських документів. Після перетину кордону їх зустрічають представники місцевої влади, соціальних та екстрених служб і волонтери. Останні надають допомогу з пересуванням літнім та маломобільним людям. Крім того, волонтери безкоштовно відвозять людей до Ковеля та за необхідності допомагають придбати залізничні квитки до інших регіонів України.

Віцепрем'єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону розповіла, що відновлення роботи пункту «Колотилівка – Покровка» на Сумщині залежатиме від безпекової ситуації в регіоні.

«Волонтерів вже не залишилось»

Волонтер, який допомагає безкоштовно виїхати з окупованої частини Херсонщини Андрій Кисельов розповів «Новинам Приазов'я», що пункт «Колотилівка – Покровка» був найближчим для повернення на підконтрольну Україні територію. Відтепер цей шлях буде більш тривалим і дорожчим, каже волонтер.

«Буде тяжко. Це стане дуже дорого по ресурсах. У нас ця евакуація безкоштовна. Ми всіх везли через Колотилівку, навіть навчилися везти лежачих людей – підвозили їх на російську сторону, там їх фільтрували. У нас і так брак ресурсів, тому що вивезти людей через Росію, доставити до Колотилівки – це дуже затратно. Тим більше волонтерів вже не залишилось на окупованій території. Ми наймали перевізників якихось», – розповів він.

Між Росією та Україною після повномасштабного вторгнення РФ в Україну діяв КПП «Колотилівка – Покровка», розташований на кордоні Бєлгородської та Сумської областей
Між Росією та Україною після повномасштабного вторгнення РФ в Україну діяв КПП «Колотилівка – Покровка», розташований на кордоні Бєлгородської та Сумської областей

Найскладніше у виїзді з окупованих територій – це пройти фільтрацію, зазначив Кисельов. Тепер, якщо шлях пролягатиме через Білорусь, додадуться ще етапи перевірки у цій країні.

Мало того, що там російська фільтрація, то зараз будуть ще білоруські спецслужби все відфільтровувати
Андрій Кисельов

«Колотилівка – це найближчий шлях був. Хоч він там складний по фільтраціях, бо там спочатку везеш у Новоазовськ (окупована частина Донецької області – ред.) – фільтрація страшна там, і друга фільтрація відбувалася на самому пункті пропуску «Колотилівка». Люди найбільше бояться фільтрації. Мало того, що там російська фільтрація, то зараз будуть ще білоруські спецслужби все відфільтровувати. І це ще довшим та нервовим буде процес. Адже можуть тримати по 12 годин», – пояснив він.

За словами волонтера, організувати дорогу і логістику через Росію і Білорусь буде складніше. Зараз найчастіше виїжджають мами з дітьми та старі люди, яким важко витримати таку дорогу.

П'ятиденний шлях

Чоловік, який виїхав з лівобережної Херсонщини через Колотилівку в липні цього року, розповів «Новинам Приазов'я» на умовах анонімності з міркувань безпеки, що його шлях до підконтрольної владі України території тривав 5 днів. Російські силовики найдовше перевіряли чоловіка у Колотилівці.

«Це тривало 5-6 годин. Нас осіб десь 20 було, ми однією компанією їхали з Херсонщини та Запорізької області через Мелітополь. З Криму також хлопець був. А решта – то були, знаєте, «туристи» з Донецька і Луганська, які їздять туди-сюди. Там ретельна перевірка була: забрали всі телефони, позабирали всі речі. При нас повністю все витягували, перевіряли звичайно, дивились, щоби нічого не провозили забороненого. Гроші дозволяли провозити – еквівалент 10 тисяч доларів у будь-якій валюті. Якщо більше, треба декларувати їх», – описує свій шлях чоловік.

Російські силовики найдовше перевіряють тих, хто прямує в Україну у Колотилівці. Фото ілюстраційне
Російські силовики найдовше перевіряють тих, хто прямує в Україну у Колотилівці. Фото ілюстраційне

Також він розповів про те, як під час фільтрації у Колотилівці його допитували.

«Запитували, чого я їду. Я казав, що буду потім повертатися. Найголовніше – не боятися, не робити з себе жертву, щоб вони не насідали. Тоді буде все нормально. Казали мені, що з мене зроблять в Україні шпигуна. Я казав, що який з мене шпигуни, бо я на групі, я інвалід. В мене права сторона не працює, я з паличкою ходжу, бігати не можу. Який я шпигун? Також десь пів години мій телефон перевіряли, Потім я десь кілометр-півтора пішки йшов. Оце ти йдеш, йдеш, а потім тебе зустрічають вже наші волонтери», – розповів українець.

Кількість виїздів з окупації зменшилася

Міський голова Пологів Юрій Коноваленко розповів «Новинам Приазов'я», що після закриття пункту перетину «Колотилівка – Покровка» на Сумщині з Пологівської громади люди стали виїжджати набагато рідше.

Юрій Коноваленко
Юрій Коноваленко
Останні два тижні, дійсно, кількість людей, які виїхали, значно зменшилася
Юрій Коноваленко

«У зв'язку з посиленням військових дій на переході з РФ в Україну в Сумській області, дійсно, кількість жителів нашої громади значно зменшилася на виїзд, принаймні до Запоріжжя. Крім «Колотилівки» люди їхали автотранспортом, їхали через Європу, через Польщу. Хтось залишався за кордоном, хтось заїжджав в Україну і їхав до Запоріжжя. Ми дивилися, що більшість все ж їхала через «Колотилівку». Останні два тижні, дійсно, кількість людей, які виїхали, значно скоротилася. Якщо раніше десь до 20 осіб на тиждень виїжджали, то зараз ця кількість людей різко зменшилася», – повідомив він.

Фільтрацію на окупованих територіях або на території Росії проходять не всі, зазначив посадовець. Він підтвердив зі слів тих, хто доїхав з окупації до Запоріжжя, що найскладнішою є російська фільтрація в Новоазовську.

«Багато кого не пропускали і повертали в окупацію. Для багатьох це були допити та перевірки від 40 хвилин до 5-6 годин, декого по два-три рази перевіряли при виїзді. Ну десь приблизно така сама ситуація і з тими, хто на Європу їхав», – каже він.

Вартість виїзду з окупованих територій може сягати 1000 доларів, додав Коноваленко.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

  • Україна в серпні розпочала раптовий наступ у Курській області Росії. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів, серед них – райцентр Суджа. Російська влада таку інформацію або заперечує, або не коментує. Проте у Курській області оголосили режим надзвичайної ситуації федерального масштабу.

«Бажання виїхати є – грошей нема»

Голова громадської організації «Вивеземо», волонтер Денис Мінін розповів, що є охочі виїхати з окупованих територій Херсонської, Запорізької областей, а також із Маріуполя. Втім, у багатьох людей немає на це коштів.

«Є регіони, куди об'єктивно непросто заїхати. Це зазвичай зона, розташована близько до лінії розмежування на Херсонщині. Це я кажу про місто Каховка і населені пункти, які розташовані поруч, ближче до Дніпра. Якщо ми кажемо про міста Маріуполь, Мелітополь, Бердянськ, а ще Василівський район і інші райони, туди заїжджаємо і забираємо. Але у багатьох людей немає коштів», – каже він.

Денис Мінін
Денис Мінін

За даними волонтера, до операції ЗСУ в Курській області виїзд однієї людини коштував 250-300 доларів, вивезти маломобільну людину – від 2 до 3 тисяч євро. Виїзд з окупованих територій може тривати тиждень, розповідає Мінін.

«Всі, хто хотів, хто мав можливість, більшість з них вже виїхала. Всі ті, хто залишився в окупації, це не зрадники, не колаборанти, багато хто з них бажає і мріє, щоб на ту територію повернулась українська влада, щоб вони знову стали вільними, або бажають звідти виїхати. І ось тим людям зараз доводиться долати шлях, який займає 5-7 днів. Об'єктивно, це дуже важко, враховуючи пересадки потягами, потім автобусами й іншим транспортом», – пояснив він.

Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Пункт «Мокрани – Доманове» з боку Білорусі працював і раніше, каже Мінін. Жителі окупованих територій ним не користувалися, оскільки це дуже довгий шлях.

Цей шлях приблизно такий, якщо з Києва їхати до Мадрида. Неймовірно важко його витримати, особливо літнім людям
Денис Мінін

«Уявіть собі, це майже 2500 км, якщо людина виїжджає з Мелітополя, Бердянська, Маріуполя, який треба проїхати. Тобто люди зазвичай їдуть до Ростова, з Ростова потім їдуть у напрямку Білорусі – це може бути місто Гомель, Мінськ, а потім звідти їдуть на цей пропускний пункт, який межує з українською Волинською областю. Цей шлях приблизно такий, якщо з Києва їхати до Мадрида. Неймовірно важко його витримати, особливо літнім людям.

Що треба знати про пункт «Мокрани – Доманове»? Його неможливо перетнути автомобільним транспортом, як і неможливо було це зробити в Сумах. Цей прикордонний пункт працює щоденно, його можна перетинати пішки, єдине, що треба, це підготуватись до довгої дороги. Тому всі, хто зараз звертається до мене, або до моїх колег-волонтерів, перше питання, яке я ставлю – який стан здоров'я вашої близької людини?Якщо людина слабка, вона може не витримати дорогу», – зауважив він.

Кореспондент Радіо Свобода нещодавно побував на пункті Доманове у Волинській області. Тепер там щодня приймають близько 30 українців. Рекордними на цьому пункті нещодавно були майже 70 осіб на добу.

Волонтери, які раніше працювали на пункті пропуску в Сумській області, а зараз на Волині, вважають, що кількість людей у пункті «Мокрани — Доманове» буде збільшуватися.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG