Доступність посилання

ТОП новини

Операція ЗСУ у Курській області: чому Україна не поводиться як Росія?


Українські військові у Курській області позначають себе синім скотчем, а н абойовій техніці зображені трикутники
Українські військові у Курській області позначають себе синім скотчем, а н абойовій техніці зображені трикутники

Понад тиждень триває операція Збройних Сил України у Курській області Росії. За цей час російським військам не те що не вдалося вибити українські сили з власної території, а, як стверджує українське командування, ЗСУ навпаки – розширюють свій контроль у регіоні. 15 серпня головнокомандувач Олександр Сирський повідомив, що Україна контролює 1150 кілометрів квадратних території цієї області та 82 населених пункти. Для України ця ситуація унікальна. Адже це вперше її війська зайшли на територію іншої держави без дозволу. Ба більше, там вже створили фактично перший орган влади – військову комендатуру, яку очолив генерал-майор Едуард Москальов.

То як цю операцію ЗСУ можна кваліфікувати? Як мають поводити себе українські військовослужбовці з цивільним населенням? І чому важливо надавати допомогу людям там? Про це говорили в ефірі програми Свобода. Ранок.

Ототожнювати російську окупацію українських земель і встановлення контролю України над населеними пунктами у Росії не варто, кажуть експерти. Адже на відміну від Росії, Україна не планує приєднувати російські землі – незважаючи на те, як довго Збройні сили України будуть присутні у Курській області.

Україні чуже не потрібне

«Україні чуже не потрібне», – заявив минулого тижня речник українського МЗС Георгій Тихий. А президент Володимир Зеленський каже, що Курська операція – це суто безпекове питання, адже саме з цієї території російські війська масово обстрілювали Україну, зокрема Сумську область.

Українська влада в принципі ніколи не претендувала на російські землі, пояснює експерт Центру оборонних стратегій Олександр Хара.

Якщо б ми були такі як Путін, ми б могли претендувати і на Курську, і на багато інших областей. Я вже не кажу про Краснодарський край. Але ми цього не робимо
Олександр Хара

«За всю історію України жодного серйозного політика, я вже не кажу про президентів, ніхто не висував будь-яких претензій до Російської Федерації, посилаючись на якісь там історичні території. Хоча ви чудово знаєте, що Курська область була населена українцями здавна. І, якщо б ми були такі як Путін, ми б могли претендувати і на Курську, і на багато інших областей. Я вже не кажу про Краснодарський край. Але ми цього не робимо». – каже експерт.

Хара проти того, аби називати цю операцію вторгненням, бо, каже, російські військові та їхні найманці, де б вони не були, є законною ціллю для України:

«Ми повертаємо нормальність. Оскільки абсолютно ненормальним було те, що ми не могли, нам фактично забороняли, не давали можливість діяти на території супротивника. І тепер ми повертаємо цю нормальність».

Сергій Заєць, адвокат, радник AZONES із застосування практики Європейського суду з прав людини, говорячи про присутність ЗСУ у Курській області в ефірі програми Свобода. Ранок, радить не боятися слова «окупація». Мовляв, це просто нейтральний правовий режим та порядок, який діє на території певної країни, яку контролюють збройні сили іншої держави.

Росія авакуює цивільне населення із районів Курської області до Курська. 12 серпня 2014 року
Росія авакуює цивільне населення із районів Курської області до Курська. 12 серпня 2014 року

Чого не можуть робити українські солдати щодо російських цивільних?

«Ситуація дуже незвична, бо ми 10 років вчилися розмовляти з позиції жертви російської агресії. Але зараз ситуація змінилася», – каже Сергій Заєць.

І зауважує, що встановлюючи контроль над певними територіями, Україна фактично бере на себе відповідальність за цивільне населення на цих землях. І в жодному разі не має поводитися щодо цивільних так, як це робили і продовжують робити російські окупанти на українських територіях.

Питання харчування, водозабезпечення, якоїсь поточної життєдіяльності того населення, яке опинилося на окупованій територій, – це теж покладається на Україну
Сергій Заєць

«Чого не можна робити? Не можна примусово переміщувати цивільне населення з цих територій за винятком випадків, коли йдеться про загрозу для цих людей від бойових дій або інших факторів. Якщо йдеться про зону бойових дій, то тоді можлива евакуація, але це не переміщення, це саме евакуація. Відповідно, якщо Україна контролює ці території, то питання харчування, водозабезпечення, якоїсь поточної життєдіяльності того населення, яке опинилося на окупованій територій, – це теж покладається на Україну».

Адвокат каже, що українські військові на російських територіях мають розрізняти військові та цивільні об’єкти і останні не мають бути об’єктом атак чи конфікації.

«Не можна чіпати власність. За винятком, коли це обумовлено військовою необхідністю. Тобто, цивільне населення може страждати від збройного конфлікту, але тією мірою, якою це пов’язано з інтересами нашого наступу». – каже Заєць.

Російські біженці у Курську стоять в чергу на отримання гуманітарної допомоги
Російські біженці у Курську стоять в чергу на отримання гуманітарної допомоги

Чому важливо допомагати?

Українські військові вже роздають гуманітарну допомогу жителям Курської області, а українська влада пропонує громадянам Росії евакуацію з Курщини до Сум.

Цей крок української влади, оприлюднений у соцмережах віцепрем’єркою Іриною Верещук, викликав чимало обурення. У коментарях люди пишуть, що Україні слід краще подбати про власних переселенців, ніж про громадян країни-агресорки.

Однак цим Україна позиціонує себе як держава, яка не захоплює території, а веде відповідну операцію з дотриманням всіх правил ведення війни, вважає народна депутатка, членкиня Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Фриз.

«Україна демонструє свою готовність до надання всієї необхідної допомоги біженцям з Російської Федерації, які усвідомили для себе наслідки тоталітарного режиму і безповоротності того, що відбувається, що війна продовжується, затягується, приходить на їхню територію. Отже, вони потребують допомоги і можуть її отримати не з боку тоталітарного режиму, а з боку демократичної України», – каже Ірина Фріз.

Ми маємо показувати, що Україна і українські війська діють не так як росіяни
Володимир Фесенко

Політолог Володимир Фесенко теж вважає, що така політика є важливою для України з огляду на те, що Росія намагається використати ситуацію ведення бойових дій на Курщині для дискредитації України у світі.

«Пропагандистськи вони це роблять ще з 2014 року і особливо – після свого вторгнення в Україну. Але ми маємо показувати, що Україна і українські війська діють зовсім інакше, зовсім не так як росіяни. Ми не можемо повторювати цих дій по відношенню до цивільного населення. Маємо навпаки – демонструвати контраст», – каже політолог Володимир Фесенко. Саме тому, на його думку, важливим є висвітлення ситуації на Курщині медіа і розповсюдження відеоматеріалів про гуманне поводження з цивільними усіма доступними засобами комунікації.

  • Зображення 16x9

    Катерина Некреча

    Ведуча проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок». Раніше в.о. керівника проєкту Радіо Крим.Реалії, теле- і радіоведуча, автор спеціальних проєктів.

    Закінчила Київський міжнародний університет, бакалавр журналістики. Не секрет, що головне в моїй професії – це практика, тобто робота в ЗМІ.

    Почала працювати в проєкті «Крим.Реалії» (проєкт Радіо Свобода) навесні 2015 року.

    До цього працювала журналістом на українському телебаченні («Шустер LIVE», «Говорить Україна»). У 2014 році наблизилася до Криму, співпрацюючи з телеканалом-переселенцем з півострова «Чорноморська ТРК».

    Не уявляю себе поза професією. Своєю роботою без перебільшення живу. 

    Пишаюся, що є частиною такого важливого проєкту. Рада, що в дуже складний час можу працювати в медіа, де журналістські стандарти – не теорія, а досить успішна практика.

    Головний пріоритет для мене – аудиторія. Наші слухачі, читачі, глядачі мають право знати, що відбувається насправді.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG