Доступність посилання

ТОП новини

«Не евакуація, а колонізація». У Росії жителів Курщини хочуть переселяти на окуповане узбережжя Азовського моря


Евакуйовані з Курській області Росії стоять у черзі, щоб заповнити форму на отримання гуманітарної допомоги у Курську, Росія. 14 серпня 2024 року
Евакуйовані з Курській області Росії стоять у черзі, щоб заповнити форму на отримання гуманітарної допомоги у Курську, Росія. 14 серпня 2024 року

Що відомо про переселення жителів Курської області на окуповану територію Запорізької області? Де і з якою метою будуть розселяти росіян у цьому регіоні? Чому такі дії Росії є воєнним злочином, і як діятиме Україна з переселеними росіянами після звільнення територій? Про все це читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Про наміри переселення росіян з Курської області на окуповану територію Запорізької області України, повідомив виконувач обов’язків губернатора Курщини Олексій Смірнов. Він зазначив, що обговорив цю тему з призначеним Росією керувати захопленою частиною Запорізької області Євгеном Балицьким. Смірнов розповів, що найближчим часом укомплектують перші рейси для відправлення людей до пунктів тимчасового розміщення в цьому окупованому РФ регіоні.

Усього з Курщини планують евакуювати 180 тисяч людей.

Про ці наміри Смірнов заявив на фоні просування Збройних сил України російською територію від українського кордону.

Розбита українськими військовими колона вантажівок армії РФ у Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року
Розбита українськими військовими колона вантажівок армії РФ у Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року

Що ж наразі відомо про переселення жителів Курщини на окуповану територію Запорізької області?

Балицький повідомив, що жителів Курської області розмістять у санаторіях і пансіонатах на березі Азовського моря, розташованих від Бердянська до Кирилівки. Також чиновник зазначив, що з окупованого регіону до Курщини прибули волонтери, які залучені до евакуації місцевих жителів.

«Піар-кампанія Балицького»

Селищний голова курортної Кирилівки Іван Малєєв розповів «Новинам Приазовʼя», що до окупації у цьому населеному пункті протягом курортного сезону відпочивали понад 2 млн людей. Зараз селище – пусте. Тож туристичні об'єкти ймовірніше заселятимуть жителями Курської області, сказав він.

Кирилівка – курорт на Азовському морі
Кирилівка – курорт на Азовському морі

«Це понад 500 баз відпочинку. На жаль, сьогодні більша частина їх розграбована. Ті бази відпочинку, які віджаті і в належному стані їх не дуже багато. Я так думаю, процентів 15-20, не більше. Є база відпочинку, де власники залишились і працюють з Росією. Але більша частина баз відпочинку все ж таки залишилась без власників, більша частина їх розграбована, а у деякої частини просто зʼявилися нові власники, які сьогодні там ведуть свій бізнес», – повідомив він.

Пропозиція Балицького розселити жителів Курської області на курортах Приазов’я нагадує піар-кампанію, каже голова Кирилівки.

Євген Балицький
Євген Балицький

«Це так Балицький їм пропонує приїжджати й відпочивати на курорти Приазов'я, тому що вони пусті, людей немає, бази пустують. Вони (окупаційна влада) казали, що є шість баз відпочинку, які начебто готові прийняти (жителів Курщини), якщо треба запустити ресторани, їдальні, щоб людей годувати. Тобто сьогодні розуміємо так, що Кирилівка пуста, як і інші курорти і вони (окупаційна влада) закликають, щоб приїжджали люди з Курської області. Бачив цей «репортаж» Балицького, думаю, що це просто піар-компанія така», – каже Малєєв.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

  • Голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров переконаний, що окупанти таким чином хочуть «використовувати цивільних як живий щит для захисту своїх військових об'єктів, щоб ускладнити їхнє ураження». За його словами, люди неохоче погоджуються на евакуацію в Запорізьку область оскільки розуміють, що ця територія буде деокупована, тому не бачать сенсу в переселенні на короткий час. Близькість до лінії фронту підсилює їхні побоювання, впевнений Федоров.
  • 13 серпня головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський розповів, що українські військові продовжують операцію на території Курської області Росії. За його словами, під контролем України понад 70 населених пунктів у регіоні. У МЗС того ж дня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію у Курській області, а хоче захистити життя українців і убезпечитися від російських ударів.

«Або війна, або пропаганда»

Депутат Запорізької обласної ради Сергій Лишенко зазначив, що переміщення жителів Росії на окуповані території України є незаконним.

«Будь-яке переміщення населення, яке здійснюється окупантом, це в будь-якому випадку ворожі дії і ми не визнаємо і не маємо визнавати їхню легітимність. Все, що робить окупаційна влада, вона робить лише для двох цілей. Це або війна, або пропаганда. В ідеалі – і для війни, і для пропаганди», – каже депутат.

Курськ приймає біженців з прикордонних з Україною населених пунктів Курської області після просування ЗСУ
Курськ приймає біженців з прикордонних з Україною населених пунктів Курської області після просування ЗСУ

Він вважає, що окупаційна влада зацікавлена в тому, щоб на захоплені території приїжджало населення з російських регіонів, тому усіляко цьому сприятиме.

«На окупованій території є певна кадрова криза. В першу чергу з окупованих територій виїжджали ті люди, які можуть нормально працевлаштуватися на неокупованій частині України. Виїжджали до Росії ті, хто був душею і тілом, як то кажуть, з Росією. Виїжджали до Європи люди, які могли там спокійно влаштуватися. Тобто виїхав певний культурний а, саме головне, економічно розвинений прошарок населення. Саме цей прошарок населення необхідно замінити окупаційній владі. Беремо умовного лікаря міста Суджа. Він там працював лікарем-терапевтом. Зараз Суджа підконтрольна ЗСУ. Він звідти виїжджає. Йому немає іншого місця роботи в Таганрозі, чи Тамбові. Але є місце роботи в Бердянську, тому що там не вистачає лікарів. І його відправляють до Бердянська», – розмірковує Лишенко.

Фахівцям, яких захочуть залишитися на українських окупованих територіях, окупаційна влада може пропонувати житло, яке відібрали у місцевих жителів, вважає депутат.

Місто Кирилівка Запорізької області, архівне фото
Місто Кирилівка Запорізької області, архівне фото

«Багато порожніх баз, багато порожніх санаторіїв, багато порожніх будинків, які люди позалишали, тому що змушені були виїхати. Частина цих будинків і територій використовуються для розміщення російських військ, а частина використовується саме для розміщення тих, хто приїжджає (з РФ – ред.). Особливо, якщо це спеціаліст, в ньому будуть зацікавлені», – пояснив він.

Всі росіяни, які переїдуть на окуповану територію Запорізької області, поїдуть звідти, коли бойові дії наблизяться до Азовського моря, додав Лишенко.

Будуть тривати бої за визволення Запорізької області, вони звідси самі поїдуть
Сергій Лишенко

«Чи поїдуть ці люди потім після деокупації, насправді залежить тільки від одного – чи буде їм куди їхати і, чи скоять вони злочини, знаходячись на окупованій території. Якщо не буде законодавчо заборонено знаходитись громадянам РФ на території України, то законних підстав для їхньої депортації, ну, окрім того, що вони в незаконний спосіб перетнули державний кордон, не буде. Але, я думаю, що все ж самостійно ці люди поїдуть, бо вони не з доброї волі сюди приїжджають, а тому що на їхніх територіях тривають бої. Будуть тривати бої за визволення Запорізької області, вони звідси самі поїдуть», – впевнений він.

Евакуація цивільних із Курської області рОсії. 13 серпня 2024 року
Евакуація цивільних із Курської області рОсії. 13 серпня 2024 року

«Чекають не надто комфортні умови»

Заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов розповів «Новинам Приазов'я», що це вже не перший випадок, коли окупаційна влада збирається розселяти жителів Росії у цьому регіоні.

Віктор Дудукалов
Віктор Дудукалов

«Свого часу, коли в Оренбурзькій області були потопи, то окупанти, колаборанти, пропонували нашу територію для того, щоб використовувати цю курортну інфраструктуру і розміщувати неймовірно величезну кількість людей та забезпечити їх всім. Тоді я згадую, що багато людей запрошували евакуюватися до нас. Але дуже передбачувано, нічого організовано не було. Насправді привезли кілька автобусів, розселили людей, де змогли. Абсолютно не завжди це були умови якісь більш-менш відповідні тому, щоб там проживати», – повідомив Дудукалов.

На окупованих територіях є проблеми з комунальною інфраструктурою, тому розселяти жителів Курщини будуть у не надто комфортних умовах, вважає посадовець. Він нагадав, що на окупованій території немає стабільного водо- та електропостачання, інтернету та є серйозні проблеми зі вивозом сміття.

Переважна більшість баз відпочинку як у Бердянську, так і в Приморську перебувають у законсервованому стані або вже розграбовані і занедбані після окупації, розповідає Дудукалов. До того ж частину з них займають російські військові.

Окупаційна влада навряд чи буде вкладати ресурси в облаштування побуту біженців з Курщини, додав посадовець.

Це буде бунт, ґвалт і так далі. Тобто вони будуть просто наводити кіпіш
Віктор Дудукалов

«В тому обсязі, в якому буде потрібно, ніхто цього робити не буде. Тому сили, які треба витратити, і ефект, який буде отриманий, непорівнянні. Якщо в нас бази відпочинку, які працюють сьогодні, беруть воду в систему водопостачання з моря, уявіть собі, приїдуть переселенці, і зрозуміють, що у них немає світла, немає води. Це буде бунт, ґвалт і так далі. Тобто вони будуть просто наводити кіпіш, а окупантам це не потрібно. Я думаю, що вони якомога більше картинки роблять, але менше реальних справ. За стандартним принципом будуть діяти», – зазначив він.

Місце отримання гуманітарної допомоги евакуйованими із Курської області Росії. Курськ, Росія. Серпень 2024 року
Місце отримання гуманітарної допомоги евакуйованими із Курської області Росії. Курськ, Росія. Серпень 2024 року

«Ще один воєнний злочин»

Юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська сказала «Новинам Приазов'я», що переселення з Курської області на окуповані території України можуть набути масового характеру. Такі дії заборонені міжнародним гуманітарним правом і є воєнним злочином.

Катерина Рашевська
Катерина Рашевська
Це може свідчити на користь того, що колонізація окупованої території є абсолютно не випадковістю
Катерина Рашевська

«Розглядається абсолютно ж ніяк не евакуацією чи порятунок людей, а визнається колонізація даної території, що заборонено статтею 49 Четвертої Женевської Конвенції. Російська Федерація вирішила спрямувати своє власне населення не на свої величезні території, а це понад 17 мільйонів квадратних кілометрів, я хочу це підкреслити. Тобто опції для розміщення цих людей є. І не забуваймо, що не так давно вони депортували українське населення, яке розміщували на території РФ. Тобто і локації є, і спроможності є. І тому це може свідчити на користь того, що колонізація окупованої території є абсолютно не випадковістю, а цілеспрямованою політикою РФ», – зауважила вона.

«Міна сповільненої дії»

Юристка припускає, що спочатку росіян розселять до баз відпочинку і готелів, а потім можуть надати житло, яке відібрали у законних власників.

«Цим людям з високої ймовірністю за системою житлових сертифікатів передадуть все те саме визнане «безхозним», протиправно експропрійоване майно українських громадян, які вимушено покинули свої домівки, вимушено покинули територію окупованої Запорізької області. Для цих людей з Курської області дане житло за вимогами програми житлових сертифікатів стане єдиною власністю. У них більше не залишиться нічого в Суджі і так далі. Тому вони будуть прямо зацікавлені у збереженні контролю над окупованою Запорізькою областю з боку Російської Федерації. Це буде така собі міна сповільненої дії, яка буде скрізь і всюди розповідати про те, що Запорізька область – ісконно руська земля, внесена до Конституції РФ, і вони тут перебувають цілком правомірно. А взагалі вони біженці, так звані евакуйовані люди, і мають якусь претензію на те, щоби залишатися на цій території», – впевнена вона.

Окупований Бердянськ, квітень 2022 року
Окупований Бердянськ, квітень 2022 року

Мета Росії – змінити демографічний склад населення окупованих територій, наголосила юристка. Це підтверджує той факт, що жителів РФ намагаються переселяти саме на захоплені українські території. Втім, Україна вже зараз працює над політикою, як чинити з переселеними росіянами після звільнення окупованих територій, додала Рашевська.

Вони знаходяться на окупованих територіях незаконно, протиправно і краще б їм поїхати геть
Катерина Рашевська

«Вони, ці громадяни, чомусь розглядають опцію поїхати на окуповані території України. І це багато, що про що свідчить, в тому числі про те, що так звані прості росіяни підтримують війну російського режиму. Але оскільки існує міжнародне право людини, і воно не дуже в захваті від механізмів інтернування, чомусь вбачаючи його протиправним. Тож вже розробляються іншого роду рішення, також на базі індивідуального підходу, які будуть ухвалюватися українською міграційною службою. Я нагадаю, що ці особи, що найменше порушили українське міграційне законодавство, ми не давали їм дозволу на перетин українського кордону, суверенного кордону з 1991 року. Тому вони знаходяться на окупованих територіях незаконно, протиправно і краще б їм поїхати геть або ж взагалі не погоджуватися на так звану евакуацію на окуповані території України», – наголосила юристка.

  • Україна повинна бути готова до прийому російських біженців з Курської області, повідомила віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук. За її даними, для жителів Курської області, які хочуть евакуюватися в Україну або потребують гуманітарної допомоги, Мінінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію. Верещук наголосила, що Україна забезпечить евакуйованих жителів Курщини всіма необхідними нормами, згідно із міжнародним правом.
  • МНС Росії відзвітувало, що більшість жителів прикордонних районів Курської області «тимчасово відселені та перебувають у безпеці». За даними відомства, близько 200 курян розмістилися в пунктах тимчасового розміщення Московської, Тверської, Костромської та Тульської областей.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

XS
SM
MD
LG