Доступність посилання

ТОП новини

«Доведеться чимось жертвувати»: мирний план України. Що чекає окуповані території?


Володимир Зеленський: влада за Конституцією України не може віддати комусь території
Володимир Зеленський: влада за Конституцією України не може віддати комусь території

Терпіння, підтримка і дипломатичний тиск – ось три фактори для справедливого завершення війни, наголосив нещодавно президент України Володимир Зеленський. Він заявив, що Україна до кінця листопада 2024 року підготує мирний план для припинення війни, яку розвʼязала РФ.

Про те чи справді цього року можливо припинити бойові дії? Якою ціною? І що це означає для окупованих Росією українсьих територій? Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» розпитав про це експерта Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Їжака.

Якщо «США та європейські країни збережуть єдність, це буде додатковим тиском і покаже Москві, що у неї немає жодного шансу», сказав президент України Володимир Зеленський.

Щодо можливості територіальних поступок президент заявляв, що «офіційно Україні ніхто нічого не пропонував», і влада за Конституцією не може віддати комусь території. «Для цього потрібно, щоб український народ бажав цього», – наголосив він, додавши, що це «не найкращий варіант», оскільки для російського президента Путіна «буде перемогою, якщо він захопить частину наших територій».

На думку експерта Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Їжака, дуже багато залежить від Китаю, він є найбільшим фактором, який дозволяє цій війні відбуватися.

Олексій Їжак
Олексій Їжак

Якщо позиція Китаю зміниться, якщо Китай скаже, що цю війну час припиняти, то колективний тиск спрацює. Тому що спочатку вважали, що достатньо західних санкції, потім з’ясувалося, що все ж Росія знайшла вихід спочатку через Індію, через Китай. Це комбінація різних країн, які не мають такої західної орієнтації й хочуть допомогти Росії. Але зараз поступово, вторинними санкціями, різними механізмами, ці мережі все ж-таки були значною мірою закриті. Багато країн вийшли з такої допомоги Росії. Залишається Китай. Є спроби європейців вплинути на Китай, є спроби і з нашого боку.

Коли Китай скаже Росії стоп?

Експерт не виключає, що Китай вичікує певних поступок від Заходу у важливих для себе питаннях.

Як тільки вони їх отримують, вони скажуть Росії стоп. Поки вони не говорять стоп, вони дозволяють цій війні відбуватись як вона є, створюючи тиск на Україну, роблячи боляче. Але, зрештою, проблеми України, це і проблеми західної спільноти, тому що для них це теж буде програшем, якщо Україна зазнає поразки у цій війні. І от Китай таким чином тисне.

Китай хоче великих поступок з боку заходу, каже Олексій Їжак
Китай хоче великих поступок з боку заходу, каже Олексій Їжак
Китай може сказати стоп так, що через певний час війна зупиниться

Позиція Китаю комплексна. Вони хочуть взагалі великих поступок. Я не виключаю, що скасування, наприклад, мита на електромобілі в США може вплинути на позицію Китаю стосовно цієї війни. Хоча, я думаю, там складніше трошки питання. Китай може сказати стоп так, що через певний час війна (РФ проти України) зупиниться. Не завтра, але якщо він перекриє певні канали, які підтримують російський режим в такому стабільному стані, то дійсно війна швидко може припинитися.

Перемовини без деокупацій

Те, що в Україні обговорюються певні рішення щодо припинення війни, видно з риторики президента і високих посадовців, каже Їжак. Він вказує на риторику, в якій немає табу на початок мирних перемовин до деокупації українських теренів.

Віддати території – це зміна територіальної власності, територіальна цілісність – це табу, тому що це Конституція. Але початок переговорів про мир до того, як будуть деокуповані території, це не табу.

Для миру потрібно не посередництво Китаю, як вони хочуть, а тиск з боку Китаю на Росію

Це основний такий індикатор. Власне, це можна почути від президента, що Україна готова обговорювати деокупацію території не військами, а дипломатією. Оце, власне, і говориться.

Президент сказав, що для миру потрібно не посередництво Китаю, як вони хочуть, а тиск з боку Китаю на Росію. Це правда. Але мені здається, на цьому китайському напряму успіхи не дуже великі, тому що стукають, але поки не достукались. Треба сказати, що стукає не тільки Україна. Останні пів року стукає Європа, їздять європейські лідери один за одним і в основному це наші партнери.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба (ліворуч) під час зустрічі з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї. Гуанчжоу, Китай, 24 липня 2024 року
Очільник МЗС України Дмитро Кулеба (ліворуч) під час зустрічі з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї. Гуанчжоу, Китай, 24 липня 2024 року

Китай чекає більш цікавих пропозицій. Тут важко сказати, коли це станеться. Просто, можна послатися на нашого міністра закордонних справ. Він сказав, що почув від китайських лідерів, що «час ще не настав».

На думку експерта, Китаю потрібна послаблена, але стабільна Росія, стабільний, але податливий режим.

ОчільникРосії Володимир Путін у червні 2024 року назвав умови, за яких, він начебто готовий припинити вогонь. Це: відведення українських військ із територій Херсонської, Запорізької, Донецької і Луганської областей, відмова України від вступу до НАТО, оголошення нейтрального, позаблокового і без’ядерного статусу.

«Мирний план» Трампа

Ще один фактор, який може вплинути на тривалість війни РФ проти України та її припинення – президентські вибори в США. Кандидат Дональд Трамп неодноразово стверджував, що після обрання президентом зможе «впродовж 24 годин» зупинити війну в Україні.

І в Москві, і в Києві ці слова коментували зі скепсисом.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Від ЗМІ з посиланням на оточення Трампа лунають різні версії – від припинення підтримки України, що нібито стимулюватиме Київ до перемовин з Росією і до тиску Трампа на РФ для закінчення війни.

Ми запитали в Олексія Їжака, яким чином Трамп може посадити Україну та РФ за стіл переговорів?

Одною рукою, погрожуючи Україні, позбавити допомоги, іншою рукою, лякаючи Росію тим, що Україна отримає ще більше допомоги

Якщо говорити про план Трампа, там є підхід. Там немає чіткого плану. Підхід такий, щоб змусити Україну і Росію розмовляти одночасно. Одною рукою, погрожуючи Україні, позбавити допомоги, іншою рукою, лякаючи Росію тим, що Україна отримає ще більше допомоги. І те, і те, можливе. Це дуже ризикований підхід. Стратегія може мати місце, але коли йде війна і стріляє зброя, гинуть люди, такий підхід невідомо як спрацює. Що стосується того, що, якщо, умовно кажучи, такі переговори почнуться, що буде на столі?

Експерт нагадує, що серед умов РФ для перемовин окрім позаблокового статусу України, її повне роззброєння та зміна політичного ладу.

Тобто пропонується Україні з боку Росії, якщо говорити про практичні переговори, те ж саме, що і Грузії. Спочатку вони будуть шантажувати територіями – можливістю вирішення територіальних питань ціною зміни влади в Києві на проросійську. Це основна мета Путіна, який він зараз бачить. Найдешевший і найшвидший шлях окупувати Україну – змінити владу в Києві.

Після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році Трамп виступає з суперечливими заявами, з одного боку, стверджуючи, що якби він був президентом, Росія не наважилася б напасти на Україну, з іншого – критикуючи адміністрацію Байдена і демократів за виділення коштів Україні.

Агенція Reuters повідомляла, що радники експрезидента США Трампа представили план, згідно з яким, якщо Трамп очолить Білий дім, то надаватиме Україні додаткову військову допомогу, тільки якщо Київ погодиться на переговори з РФ. Водночас Вашингтон попередить Москву, що будь-яка відмова від переговорів призведе до посилення підтримки України.

Території в обмін на мир?

За словами Їжака, українське суспільство проти будь-яких поступок Росії, але соціологія показує, що все більше і більше людей втомлюються і готові розглядати питання миру в обміну на території.

Стара така тема – миру в обмін на території. Ми почули те, що українська влада готова починати розмову про мир до деокупації, але ніхто не готовий зараз говорити про віддачу території, про розмін території на мир. Про це ніхто не готовий говорити. Готові говорити про деокупацію території мирним шляхом в обмін на певні кроки.

Я не виключаю, що якщо так питання ставиться – території в обмін на певні політичні кроки, там може бути членство в НАТО або форма членства в НАТО і композиція українських Сил оборони. Оце може бути. Що стосується внутрішньої політики, я думаю, ніхто Росію у внутрішню політику України пускати не буде.

57% українців вважають, що Україна повинна вступати у переговори з Росією задля спроби досягнення миру. Водночас 66% респондентів вважає, що Україна має повернути підконтрольну їй території до 2014 року, включно з Донбасом і Кримом. Про це свідчить опитування Національного Демократичного Інституту та Київського міжнародного інституту соціології, проведене у травні.

«РФ цікавить влада в Києві»

Експерт зауважив, від перемовин не буде результатів, якщо Росія принаймні щось не отримає, і вона буде вимагати максимум. Найголовніше для Кремля, вважає Їжак, це навіть не конкретні види озброєння, які має або матиме Київ.

Кремль хоче впливати на політику в Україні, вважає Їжак
Кремль хоче впливати на політику в Україні, вважає Їжак

Росію цікавить влада в Києві. Їм потрібно впливати на політику України. Вона буде цього домагатися. Що треба розуміти, якщо переговори почнуться і як результат ми хочемо отримати назад території, треба чимось жертвувати іншим тоді. А що стосується умов початку переговорів, в мене таке враження, що як тільки публічно президент (Зеленський) заявить, що він скасовує свій указ про заборону ведення переговорів з Росією, тут одномоментно зʼявляться різні російські перемовники і почнуть перемовини.

Росія змушена буде у доволі близькій перспективі переходити у глибоку оборону, припинивши постійний тиск на фронті, вважає Їжак. Він каже, що насправді сили та ресурси у РФ також закінчуються і разом з цим починаються процеси небезпечні для стабільності режиму.

Прямо зараз Росія не готова на поступки. Це однозначно

Ситуація в Росії дуже непроста. Ресурси Росії вичерпуються, тому що це не нова зброя, це не те, що вони на заводах виготовляють, це поклади радянської зброї, які у сибірських шахтах підіймають на-гора, ремонтують і відправляють на фронт. Те ж саме з «гарматним м'ясом» російським. Там дають більше мільйона рублів, щоб просто змусити людей йти воювати. При цьому, Вони втрачають тисячі людей на місяць. Але прямо зараз Росія не готова на поступки. Це однозначно.

«Зупинити активні обстріли, але не війну»

Як зазначив експерт Національного інституту стратегічних досліджень, ніхто зараз не вірить в стабільний мир в найближчій перспективі, тому треба готуватися більше до «заморожування» війни, але не до її остаточного припинення.

Бійці батальйону ЗСУ «Вовки Да Вінчі» ведуть вогонь по позиціях армії РФ із трофейної російської термобаричною ракетної установки ТОС-1А «Солнцепьок». Поблизу Кремінної на Луганщині, 7 липня 2023 року
Бійці батальйону ЗСУ «Вовки Да Вінчі» ведуть вогонь по позиціях армії РФ із трофейної російської термобаричною ракетної установки ТОС-1А «Солнцепьок». Поблизу Кремінної на Луганщині, 7 липня 2023 року

Можна говорити про те, що зупинити активні бойові дії, активні обстріли, загибель людей. Це можна зупинити, але це не вирішення війни. Я думаю, зараз власне є основна ідея цих обговорень.

Ймовірно, що за час «заморожування» активних боїв обидві сторони будуть накопичувати ресурси та потенціал. Тому зараз, каже Їжак, політики та експерти оцінюють, хто від зупинення війни виграє, а хто програє.

Деформації демократичних процесів, які можуть відкинути Україну в пострадянські часи

Чи не станеться так, що через рік Росія почне нову агресію, а Україна не буде до неї готовою? Власне, в цьому проблема. Важко сказати. Є дійсно такий великий пресинг. Все ж таки, людей гине багато і Україна також знекровлюється. Також ще є велика проблема, про яку наші партнери говорять, і ми її відчуваємо – воєнний час створює деформації демократії. Це такі деформації демократичних процесів, які можуть відкинути Україну в пострадянські часи. Це теж неправильно. Демократія – це теж те, що треба рятувати. Тому пресинг, звичайно, є, стосовно того, щоб отримати такий ковток повітря і перепочити. А з іншого боку, ця загроза, що Росія теж отримає ресурс для подальшої війни. Зараз це, власне, на терезах і коливається.

«Росія швидко отруює окуповане»

Ми поцікавилися в експерта, чи існує все ж дипломатичний шлях звільнення окупованих українських територій, враховуючи досвід минулих років, що може змусити керівництво РФ добровільно піти з захоплених земель?

На мою думку, Росія отруйна. І може бути такий варіант, що вона скаже, що вони йдуть з певної території, йдуть тільки війська, але територія просто отруєна. Люди отруєні. Все отруєне, свідомість отруєна, залишені там кожній другий агент ФСБ і різні інші проблеми. І що з цією територією робити? Тому, в принципі, про це можна говорити, це можна обговорювати, але треба пам'ятати, що коли Німеччина почала інтегруватися, з'ясували, що там вже дві суттєво різні Німеччини. Росія швидко отруює окуповані території.

Пожежа на Керченському мосту на світанку в Керченській протоці. Україна, окупований Крим, 8 жовтня 2022 року
Пожежа на Керченському мосту на світанку в Керченській протоці. Україна, окупований Крим, 8 жовтня 2022 року

На мій погляд, для того, щоб переговори почалися, Україні ще потрібна вагома військова деокупація, наприклад, Крим або захоплена частина Херсонщини. Треба показати, що це можливо – деокупувати зброєю.

Україні треба бути готовою до того, щоб проводити деокупацію навіть вільних від російських військ території, зазначив Їжак.

Це буде проблемою. Таке може бути, через переговори, але це буде непроста задача, це не так, що ми просто повернулися. Там немає ні громад, ні адміністративних структур, там немає жодних українських інфраструктур. І це потрібно буде будувати наново. Там буде ще багато людей, завезених Росією з інших територій, вони будуть говорити: «Ну не можна ж цих людей виганяти, вони там вже будинки купили, вони там одружилися, вони дітей народили». Тому робіть з цим, щось. Це буде складна задача, але теоретично, можливо, без зброї.

«План деокупації» у листопаді

Олексій Їжак прогнозує, що у листопаді Україна вже матиме певний «план деокупації», де буде прописано, яким чином і що країна готова звільняти.

Я очікую, що можуть бути значні гуманітарні просування в обміні полоненими

Там буде написано, що Україна готова деокуповувати через переговорний процес. На практиці я очікую, що можуть бути значні гуманітарні просування в обміні полоненими. І на рівні спецслужб будуть передаватися різні меседжі стосовно готовності ведення переговорів. Якщо тільки не трапиться в Росії якісь кардинальні процеси, які змусять їх вести переговори, у дусі доброї волі, а не просто так, формально. Просто будемо бачити нарощування таких сигналів. План з боку України буде, певні комунікації, напівофіційні комунікації, але я не вірю, що почнуться в цьому році справжні, мирні переговори.

Разом з цим, експерт прогнозує майбутні успіхи України на фронті.

Вони (армія РФ) стануть в оборону. Тоді вже місяць-два буде наша спроба суттєвої деокупації. Яка це буде територія, поки важко сказати.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG