Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура долучила до матеріалів справи факти з міжнародного розслідування журналістів про експорт підсанкційного калію


Наведені у журналістському розслідуванні обставини будуть перевірені після відновлення досудового розслідування, повідомили в ОГП
Наведені у журналістському розслідуванні обставини будуть перевірені після відновлення досудового розслідування, повідомили в ОГП

Матеріали спільного журналістського розслідування «Схем», БРЦ і OCCRP про перевалку підсанкційних білоруських міндобрив у порту російського Санкт-Петербурга, до якої причетний розшукуваний в Україні львівський бізнесмен, долучено до кримінального провадження Головного слідчого управління Служби безпеки України за процесуального керівництва прокурорів Офісу генпрокурора. Про це «Схемам» повідомили в ОГП.

Це провадження відкрите навесні 2022-го року за декількома статтями: легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, колабораційна діяльність, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

У відповіді Офісу генерального прокурора на запит журналістів йдеться: «Матеріали журналістського розслідування проєкту «Схеми» під назвою «Бізнесмен зі Львова: перевалка в Санкт-Петербурзі, білоруський кум та авто для топів «Газпрому» долучено до матеріалів вказаного кримінального провадження. Наведені у журналістському розслідуванні обставини будуть перевірені після відновлення досудового розслідування у кримінальному провадженні №22022000000000162». Досудове розслідування наразі зупинено через оголошення у розшук підозрюваного.

У своєму розслідуванні журналісти встановили, що підприємець зі Львова Віталій Бобир, якого Служба безпеки України викрила на тому, що він в обхід санкцій постачав до Росії «Роллс-Ройси» і «Майбахи», причетний до компанії, що перевалює підсанкційні білоруські мінеральні добрива у Санкт-Петербурзі.

Кіпрська компанія Dimicandum Invest Holding LTD, документи й печатку якої знайшли українські правоохоронці у нього під час обшуку, здійснила перевалку для державного білоруського підприємства «Білоруськалій» близько 3,5 мільйона тонн калійних добрив (їх використовують для живлення сільськогосподарських культур) на причалах Балтійського судномеханічного заводу у Санкт-Петербурзі (Росія). Такий обсяг – це третина річного експорту «Білоруськалію» до запровадження санкцій.

Це білоруське державне підприємство перебуває під санкціями США з 9 серпня 2021 року. «Білоруськалій», йдеться на сайті Мінфіну США, вважається «головним джерелом податкових надходжень й іноземної валюти для режиму Олександра Лукашенка». Кіпрська Dimicandum Invest Holding LTD, надаючи послуги «Білоруськалію», порушує санкції. Таку думку журналістам висловили троє незалежних експертів із Норвезького Гельсінського комітету, Центру вивчення фінансових злочинів при Королівському об’єднаному інституті й токійської юридичної компанії Ashurst.

У коментарі журналістам бізнесмен Віталій Бобир підтвердив, що у нього проводили обшуки, але щодо оприлюднених правоохоронцями даних зазначив: «Усі докази, що вони там принесли, я вам кажу, що вони сфабриковані». Бобир підтвердив, що у нього знайшли печатку Dimicandum Invest Holding LTD, однак зазначив, що не знає реальних власників кіпрської фірми.

Журналістам вдалося встановити того, хто міг заробляти на угоді. Це один із найближчих соратників Олександра Лукашенка – Віктор Шейман. Саме його чи особу, пов’язану з ним, фігурант розслідування Віталій Бобир назвав у листуванні своїм «кумом» і «другою людиною в Білорусі» (скріншот переписки опублікував Офіс генпрокурора).

Також раніше відреагувала Європейська комісія: там обіцяють розглянути інформацію з міжнародного розслідування журналістів.

Форум

XS
SM
MD
LG