Доступність посилання

ТОП новини

Бізнесмен зі Львова, що постачав автівки посадовцям «Газпрому», причетний до експорту підсанкційного білоруського калію – «Схеми»


Підприємець зі Львова Віталій Бобир, якого Служба безпеки України викрила на тому, що він в обхід санкцій постачав до Росії «Роллс-Ройси» і «Майбахи», причетний до компанії, що перевалює підсанкційні білоруські мінеральні добрива у порту російського Санкт-Петербургу. Про це йдеться у розслідуванні «Схем» (проєкт Радіо Свобода) у співпраці з Білоруським розслідувальницьким центром та Проєктом із розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP). Сам бізнесмен свою причетність до поставок заперечує.

Журналісти виявили, що кіпрська компанія Dimicandum Invest Holding LTD, документи й печатку якої знайшли українські правоохоронці під час обшуку у львівського бізнесмена Віталія Бобиря, здійснила перевалку близько 3,5 мільйона тонн калійних добрив (їх використовують для живлення сільськогосподарських культур) на причалах Балтійського судномеханічного заводу у Санкт-Петербурзі (Росія). Такий обсяг – це третина річного експорту білоруського підприємства «Білоруськалій» до запровадження санкцій, йдеться у розслідуванні.

У документах, які отримали журналісти, йдеться про те, що за минулий рік Dimicandum Invest Holding LTD мала отримати за свої послуги від «Білоруськалію» понад 68,6 мільйона доларів США.

Білоруський калій експортували за межі Митного союзу. Частина партії перевантажувалася на судна в Санкт-Петербурзі в 2023 році. Про це свідчать документи, які є у розпорядженні «Схем». Далі калій прямував до Китаю, Індонезії та Бразилії. Dimicandum Invest Holding LTD зазначена експедитором.

Державне підприємство «Білоруськалій» перебуває під санкціями США з 9 серпня 2021 року. Підприємство, йдеться на сайті Мінфіну США, вважається «головним джерелом податкових надходжень й іноземної валюти для режиму Олександра Лукашенка». Кіпрська Dimicandum Invest Holding LTD, надаючи послуги «Білоруськалію», порушує санкції. Таку думку журналістам висловили троє незалежних експертів із Норвезького Гельсінського комітету, Центру вивчення фінансових злочинів при Королівському об’єднаному інституті й токійської юридичної компанії Ashurst.

Журналістам вдалося отримати не лише угоду європейської компанії з підсанкційним білоруським підприємством «Білоруськалій», а й встановити того, хто міг заробляти на угоді. Це один із найближчих соратників Олександра Лукашенка – Віктор Шейман. Саме його чи особу, пов’язану з ним, фігурант розслідування Віталій Бобир назвав у листуванні своїм «кумом» і «другою людиною в Білорусі» (скріншот переписки опублікував Офіс генпрокурора).

Угоду про перевалку добрив у порту Санкт-Петербурга підписували генеральний директор «Білоруськалію» Іван Головатий і фінансовий директор Dimicandum Invest Holding LTD Андрій Свиридов. Це ексзаступник керівника Управсправами президента Республіки Білорусь. На той час очолював це відомство Віктор Шейман, якого називають «гаманцем» і правою рукою Олександра Лукашенка. Як з’ясували журналісти, Свиридов продовжує працювати у структурах, пов’язаних із Шейманом.

Віталій Бобир виїхав за кордон, у травні 2023 року українські правоохоронці оголосили його у розшук.

У коментарі журналістам бізнесмен підтвердив, що обшуки проводили у нього, але щодо оприлюднених правоохоронцями даних зазначив: «Усі докази, що вони там принесли, я вам кажу, що вони сфабриковані». Бобир підтвердив, що у нього знайшли печатку Dimicandum Invest Holding LTD, але зазначив, що не знає реальних власників кіпрської фірми.

«Я взагалі не знаю. Якщо ви подивитеся по реєстрах, то по цій компанії є мільйон різних контрактів. Вони в Казахстані купують нафтопродукти якісь, знаю, що в Киргизстані купують метал… Печатка в нас була цієї компанії, бо ми металобрухт відвантажували. Вони займаються металобрухтом... Ну і десь, напевно, щоб ті документи не пересилати, ще щось, печатка у нас якась там була», – зазначив бізнесмен. Також він заявив, що не знайомий із Андрієм Свиридовим і Віктором Шейманом.

Свиридов у розмові з журналістами заперечив свою причетність до перевалки підсанкційних білоруських мінеральних добрив. Власниця і директорка Dimicandum Invest Holding LTD на прохання журналістів про коментар не відреагувала.

У серпні 2021 року США оголосили нові санкції щодо владного режиму в Білорусі в день першої річниці президентських виборів у цій країні, заявлені результати яких широко вважають сфальсифікованими і які викликали масові протести і жорстоке придушення їх фактичною владою Олександра Лукашенка в Мінську. Санкції, зокрема, спрямовані проти осіб і компаній у визначених секторах білоруської економіки, зокрема оборонної й пов’язаної з нею промисловості, силових структур, енергетики, виробництва калійних солей і тютюнових продуктів чи транспорту.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

Форум

XS
SM
MD
LG