Доступність посилання

ТОП новини

Бізнесмен зі Львова: перевалка в Санкт-Петербурзі, білоруський кум та авто для топів «Газпрому»


Український підприємець, який постачав автівки посадовцям «Газпрому», причетний до компанії, що експортує підсанкційний білоруський калій
Український підприємець, який постачав автівки посадовцям «Газпрому», причетний до компанії, що експортує підсанкційний білоруський калій

«Білоруськалій» – це одне з найбільших державних підприємств в Білорусі з виробництва калійних добрив. Воно вважається головним джерелом податкових надходжень та іноземної валюти для режиму Олександра Лукашенка, через це перебуває під санкціями США. «Схеми» (Радіо Свобода) з'ясували, що допомагає експортувати добрива цьому білоруському виробнику кіпрська фірма, порушуючи санкції Євросоюзу. Журналістам не лише вдалося отримати угоду європейської компанії-експортера з підсанкційним «Білоруськалієм», а й встановити того, хто міг заробляти на угоді. Це один із найближчих соратників Лукашенка.

Події розгорталися і в Україні: адже важливі документи та печатку кіпрської фірми співробітники СБУ знайшли у львівського бізнесмена, який з 2022-го року постачав автівки преміум-класу для посадовців «Газпрому» та співробітників пропагандистського російського медіа Russia Today. А сам український підприємець в переписках хизувався «кумівством» із «другою людиною в Білорусі».

Матеріал підготовлений у співпраці з Білоруським розслідувальним центром та Проєктом із розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), за підтримки білоруського гакерського угруповання «Кіберпартизани», ініціативи «Рабочы рух» та телеканалу «Белсат».

Люксові авто для Russia Today

На початку травня 2023 року Служба безпеки України повідомила про ліквідацію масштабної схеми нелегальних поставок до Росії підсанкційних автомобілів преміум-класу. За даними СБУ, бізнесмен зі Львова з серпня 2022 до березня 2023 року нелегально переправив до РФ 45 автомобілів на загальну суму понад 3 мільйони євро. Він купував преміальні транспортні засоби в українських автосалонах, оформляв їх на підконтрольні комерційні структури, після чого за підробленими документами переправляв транзитом через територію Євросоюзу до Білорусі, а звідти до Росії.

Повідомлялося, що серед замовників автомобілів були топ-менеджери російського концерну «Газпром» та співробітники пропагандистського телеканалу Russia Today.

Правоохоронці не називали прізвища організатора цієї оборудки, але, за інформацією «Схем», львівський бізнесмен – це Віталій Бобир. Як організатор він фігурує і в матеріалах судової справи. Бобир виїхав за кордон, у травні 2023-го року українські правоохоронці оголосили його у розшук. Бізнесмен підтвердив під час спілкування з журналістами, що обшук проводили у нього. Також він повідомив, що наразі перебуває за кордоном. Щодо оприлюднених правоохоронцями даних зазначив: «Усі докази, що вони там принесли, я вам кажу, що вони сфабриковані».

Українські правоохоронці оголосили Віталія Бобиря в розшук
Українські правоохоронці оголосили Віталія Бобиря в розшук

У березні 2023 року в рамках кримінального провадження суд у Києві заарештував речі, знайдені у Бобиря під час обшуків: документи, техніку та печатки двох десятків компаній з України, двох кіпрських (Dimicandum Invest Holding LTD і Rostumel Holding Limited) та однієї білоруської – ООО «Бел-Битфайндер».

У відповіді «Схемам» на запитання, чи дійсно під час обшуків була знайдена печатка кіпрської Dimicandum Invest Holding LTD, Віталій Бобир зазначив: «Печатка цієї компанії у нас була, тому що ми колись там вантаж купляли, перепродавали».

Українські правоохоронці виявили зв'язок підозрюваного бізнесмена з Білоруссю. У листуванні на одному з конфіскованих телефонів Бобир стверджує, що його кумом є високопоставлений білоруський чиновник: «…щодо політичного питання, вони не знають, що мій кум – друга людина в Білорусі і може прогарантувати за мене. Він свого часу до Януковича телефонував щодо мене».

Під час розмови з журналістами Віталій Бобир заявив, що листування сфальшоване: «Вони (правоохоронці – ред.) не знали, як мене «за одне місце взяти». Добре, що не написали, що мій кум Путін або Лукашенко. Розумієте? Або бен Ладен, я не знаю, кого там ще могли написати. Це взагалі не мій телефон».

Послуга на 70 мільйонів доларів

Розслідування, що привело журналістів до справи про нелегальне постачання до Росії підсанкційних автомобілів, спочатку не стосувалося України. Спільною ланкою стала кіпрська компанія Dimicandum Invest Holding LTD, печатку якої знайшли під час обшуку українські слідчі.

Спершу компанія потрапила у поле зору розслідувачів як діловий партнер підсанкційного білоруського підприємства «Білоруськалій». Завдяки документам від джерел у сфері вантажоперевезень «Схеми» дізналися, що Dimicandum Invest Holding LTD зобов'язалася у 2023 році здійснити перевалку близько 3,5 мільйонів тонн калійних добрив (їх використовують для живлення сільськогосподарських культур) на причалах Балтійського судномеханічного заводу. Такий обсяг – це третина річного експорту білоруського підприємства до запровадження санкцій. У документах, які отримали журналісти, йдеться, що за минулий рік Dimicandum Invest Holding LTD мала отримати за свої послуги від «Білоруськалію» понад 68,6 мільйона доларів США.

У додаткових угодах йдеться, що кіпрська компанія виконала зобов'язання: у червні 2023 року «Білоруськалій» та Dimicandum Invest Holding LTD підписали документ щодо авансу за липень та серпень, а в серпні – за вересень.

В угоді наголошується, що білоруський калій експортується за межі Митного союзу. Частина партії перевантажувалася на судна в Санкт-Петербурзі в 2023 році. Про це свідчать документи, які є у розпорядженні «Схем». Далі калій прямував з Росії до Китаю, Індонезії та Бразилії. Dimicandum Invest Holding LTD зазначена експедитором.

Разом із тим є підстави вважати, що послуги Dimicandum Invest Holding LTD не були обов'язковими, оскільки порт сам здійснює перевалку, йому належать крани, обладнання та склади. Це підтвердили в петербурзькому портовому терміналі «Порт Бронка». Ймовірно, кіпрська компанія використовується як «прокладка», щоб накопичувати і виводити різницю коштів.

Санкції за порушення санкцій

«Білоруськалій» перебуває під санкціями США з 9 серпня 2021 року. Підприємство вважається головним джерелом податкових надходжень та іноземної валюти для режиму Олександра Лукашенка. З червня 2022 року «Білоруськалій» потрапив і під санкції Євросоюзу. Імпорт та трансфер калію з Білорусі до ЄС під забороною з червня 2021 року.

Загальний вигляд калійних шахт «Білоруськалію» поблизу білоруського міста Солігорськ, приблизно за 130 км на південь від Мінська
Загальний вигляд калійних шахт «Білоруськалію» поблизу білоруського міста Солігорськ, приблизно за 130 км на південь від Мінська

Кіпрська Dimicandum Invest Holding LTD, надаючи послуги «Білоруськалію», порушує санкції. Таку думку журналістам висловили троє незалежних експертів.

«Санкції ЄС забороняють компаніям, зареєстрованим у ЄС, надавати послуги чи надавати продукцію підприємству «Білоруськалій», а перевалка калійних добрив у Санкт-Петербурзі, як я розумію, – це пряме порушення санкцій у цьому випадку. Навіть якщо калій не потрапить до будь-якої країни ЄС. Бо мета санкцій – переконатися, що «Білоруськалій» не отримує прибуток від послуг або продукції, що надаються компаніями, зареєстрованими в ЄС», – зазначив заступник генерального секретаря Норвезького Гельсінського комітету Гуннар Екелеве-Слайдал.

Республіка Кіпр – член Євросоюзу із 2004 року. Дотримуватися санкцій мають усі організації ЄС: на цьому наголосив журналістам директор Центру вивчення фінансових злочинів та питань безпеки при Королівському об'єднаному інституті оборонних досліджень (RUSI) у Лондоні Том Кітінг.

Експерт із санкцій Олександр Дмитренко
Експерт із санкцій Олександр Дмитренко

Такої ж думки дотримується експерт із санкцій Олександр Дмитренко із токійської юридичної компанії Ashurst: «Очевидно, що така компанія має потрапити під санкції ЄС, це дуже просто. Санкції ЄС будуть застосовуватись до її діяльності. Санкції США також будуть застосовуватися, якщо контрагент або базові транзакції підпадають під дію вторинних санкцій США, які поширюються на будь-кого та на будь-яку угоду у світі, незалежно від будь-якого зв'язку зі США».

За словами Дмитренка, головним фактором запровадження вторинних санкцій США є розмір угоди. Її поріг не обумовлений законом, але з огляду на обсяги перевалки та суму оплати за послуги, Dimicandum Invest Holding LTD навіть може потрапити під вторинні санкції США.

«Вектор» Шеймана

Журналістам вдалося отримати не лише угоду європейської компанії з підсанкційним білоруським підприємством «Білоруськалій», а й встановити того, хто міг заробляти на угоді. Це один із найближчих соратників Олександра Лукашенка – Віктор Шейман. Мабуть, саме його чи особу, пов'язану з ним, фігурант українського розслідування Віталій Бобир назвав у листуванні своїм кумом.

Віктор Шейман, екскерівник Управсправами президента Білорусі
Віктор Шейман, екскерівник Управсправами президента Білорусі

Офіційно Dimicandum Invest Holding LTD із моменту заснування у 2012 році належить громадянці Республіки Кіпр Галині Акритовій Олександроу. Вона ж – директорка компанії. На дзвінки та повідомлення журналістів жінка не відповіла. Втім, угоду з «Білоруськалієм» підписувала не Акритова.

Угоду про перевалку добрив у порту Санкт-Петербурга підписали генеральний директор «Білоруськалію» Головатий І.І. та фінансовий директор Dimicandum Invest Holding LTD Свиридов А.Г. Людина з таким прізвищем та ініціалами у 2019-2021 роках була заступником керівника Управсправами президента Республіки Білорусь. На той час очолював це відомство Віктор Шейман.

Олександр Лукашенко та Віктор Шейман
Олександр Лукашенко та Віктор Шейман

Журналісти встановили, що фіндиректор кіпрської компанії – Свиридов А.Г. – і Свиридов-чиновник – це одна людина. На сайті Управління справами зберігся документ із підписом заступника Шеймана. Підпис – ідентичний підпису на договорі Dimicandum Invest Holding LTD з «Білоруськалієм». Попри це, Андрій Свиридов заперечив свою причетність до перевалки підсанкційних білоруських мінеральних добрив.

Офіційно Андрія Свиридова звільнили з посади заступника керуючого справами Лукашенка 19 лютого 2021 року «у зв'язку з переходом на іншу роботу», а вже 11 березня він став керівником білоруського «Вектор Капитал Групп». У лютому 2024-го його змінив на посаді директора інший ексчиновник, також пов'язаний із Шейманом, – колишній перший заступник керуючого справами Лукашенка Микола Селіванов. Він обіймав цю посаду з лютого 2013 року по вересень 2022 року.

За інформацією від білоруського гакерського угруповання «Кіберпартизани», Свиридов продовжив працювати у «Вектор Капитал Групп» і після свого звільнення з посади керівника. Також, крім Свиридова та Селіванова, у фірмі працювали у 2023 році ще двоє колишніх чиновників з Управління справами президента Білорусі – Дмитро Петрашевич та Володимир Скуловець. Спеціалізація підприємства – «діяльність головних організацій», тобто спостереження та управління іншими юридичними особами, які входять до певної структури.

Зв'язок «Вектор Капитал Групп» з Віктором Шейманом виявило в своєму розслідуванні і об'єднання колишніх силовиків Білорусі BELPOL про перепродаж за заниженою вартістю ділянки у Сочі, що належить Республіці Білорусь, російської компанії «Комплекс-Инвест».

Білоруський слід в реекспорті преміум-автівок

Українські слідчі вважають, що автором незаконної схеми постачання до Росії преміальних авто був львівський бізнесмен. Проте низка фактів вказує на те, що справжні її організатори можуть перебувати в Мінську.

Джерела журналістів у правоохоронних органах на умовах анонімності підтвердили журналістам, що головний підозрюваний у цій кримінальній справі – Віталій Бобир, і пов'язані з львівським бізнесменом компанії купували люксові авто в українських автосалонах, а потім перепродавали їх кіпрським Dimicandum Invest Holding LTD та Rostumel Holding Limited. Після цього їх викуповувала білоруська компанія «Бел-Битфайндер», а згодом авто переправляли кінцевим покупцям у РФ. Віталій Бобир заперечив свою причетність до білоруської компанії «Бел-Битфайндер». Нині досудове розслідування у справі вивезення автівок зупинено, у зв'язку з розшуком підозрюваних.

Журналісти також отримали в своє розпорядження низку документів, які свідчать про причетність колишнього білоруського чиновника Андрія Свиридова до цієї схеми. Серед іншого – бланк договору на продаж компанії Dimicandum Invest Holding LTD автомобіля AUDI SQ8 вартістю понад 75 тисяч євро. Причому в банківських реквізитах кіпрської компанії вказано білоруський «Паритетбанк».

Також «Схеми» мають у своєму розпорядженні фото паспорта Свиридова і дві довіреності на нього, підписані главою Dimicandum Invest Holding LTD.

Перша – датована вереснем 2022 року. Вона уповноважує ексзаступника Управління справами Лукашенка укладати від імені Dimicandum Invest Holding LTD будь-які угоди без обмеження суми та бути її представником: подавати від імені компанії заяви, документи, вести переговори та інше. Друга довіреність, від грудня 2022 року, доповнена ще двома пунктами, які дозволяють Свиридову відкривати для Dimicandum Invest Holding LTD банківські рахунки та розпоряджатися коштами на них.

Андрій Свиридов – не просто колишній білоруський високопосадовець. Він продовжує працювати у структурах, пов'язаних із Віктором Шейманом, якого називають «гаманцем» і правою рукою Олександра Лукашенка. Львівський бізнесмен Віталій Бобир, в офісі якого зберігався пакет документів і печатки пов'язаних зі Свиридовим і Шейманом компаній, заявив у коментарі журналістам, що не знає, хто є реальним власником Dimicandum Invest Holding LTD.

«Я взагалі не знаю. Якщо ви подивитися по реєстрах, то по цій компанії є мільйон різних контрактів. Вони в Казахстані купують нафтопродукти якісь, знаю, що в Киргизстані купують метал… Печатка в нас була цієї компанії, бо ми металобрухт відвантажували. Вони займаються металобрухтом... Ну і десь, напевно, щоб ті документи не пересилати, ще щось, печатка у нас якась там була», – зазначив бізнесмен. Також він заявив, що не знайомий із Андрієм Свиридовим та Віктором Шейманом.

Андрій Свиридов заперечив свою причетність до перевалки підсанкційних білоруських мінеральних добрив.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG