Доступність посилання

ТОП новини

Подоляк про реакцію ЄС і США на події в Курській області РФ: партнери усвідомлюють, що дії України – це про деескалацію


Руйнування в Суджі, Курської області РФ, 6 серпня 2024 року
Руйнування в Суджі, Курської області РФ, 6 серпня 2024 року

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що реакція Держдепартаменту США і представника Євросоюзу на події в Курській області Росії, «чітко говорять про те, що наші партнери нарешті усвідомлюють, що все, що стосується дій України – це суверенне право України і це про деескалацію, це про правильний вихід на фіналізацію цієї війни». Про це Подоляк заявив в ефірі телемарафону 7 серпня.

Водночас він відмовився коментувати повідомлення про наступ українських сил у Курській області, зазначивши, що говорити про те, що там відбувається, можуть тільки військові, і тільки тоді, якщо це потрібно.

Подоляк допустив, що такі операції, як у російській Курській області, позитивно вплинуть на можливі майбутні переговори України з Росією.

«Російська Федерація поступово збільшує обсяг війни на своїй території, і це – незворотній процес», – сказав радник голови ОП.

За його словами, такі події в прикордонних областях РФ впливатимуть «на соціальні верстви». «Вони будуть розуміти, що ефективне планування з назвою «Путінська стратегія» – ну, «дуже ефективне». Вони сьогодні мають війну, яка поступово йде вглиб Росії. Чи буде це їх лякати? Так. Чи реагують вони на щось інше, окрім страху? Ні», – сказав Подоляк.

Водночас у публікації в своїх соцмережах радник голови ОП зазначив, що події в Курській чи Бєлгородській областях Росії дають змогу «поставити певний лабораторний експеримент».

«Поки репресивна машина РФ палає в кущах, звільнені росіяни можуть виходити з квітами назустріч антипутінським танкам. «Нарешті воля!» Чекатимемо на такі кадри. Хоча вже очевидна неможливість цього. Тому відсутність адекватної реакції на контрвійну лише підтвердить нашу думку про міцний свідомий взаємозв’язок росіян із їхньою владою», – написав він.

Представник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано, коментуючи події в Курській області РФ, заявив, що Україна має законне право захищатися у війні з Росією, зокрема, завдаючи ударів по агресору на його території.

Схожу заяву також зробив речник Держдепартаменту США Метью Міллер. «Зрештою, рішення про те, як Україна веде свої військові операції, ухвалює Україна», – сказав речник Держдепу.

Українська влада і військові наступ у Курській області Росії досі ніяк не коментували.

6 серпня російська місцева влада заявила про спробу прориву кордону в Суджанському і Кореневському районах Курської області РФ. Міноборони РФ звинуватило українських військових в атаці російських позицій у Курській області РФ.

7 серпня начальник Генерального штабу Збройних сил РФ Валерій Герасимов, доповідаючи на нараді російському президенту Володимиру Путіну, заявив, що просування українських військових вглиб у Курській області РФ нібито зупинене.

Водночас російські телеграм-канали писали, що бої розпочалися вже на території міста Суджа Курської області, яке розташоване приблизно за 10 кілометрів від кордону. Раніше з’явилися непідтверджені повідомлення про те, що місто перебуває під контролем ЗСУ або, за іншою версією, «в оперативному оточенні».

За останніми підрахунками російського видання «Агентство», українські сили зайняли до 350 квадратних кілометрів території Курської області РФ. Офіційного підтвердження цих даних поки що немає немає.

У Курській області Росії 7 серпня оголосили надзвичайну ситуацію, повідомив виконувач обов’язків губернатора регіону Олексій Смирнов.

Форум

XS
SM
MD
LG