Доступність посилання

ТОП новини

Україна має законне право захищатися – речник Єврокомісії про події в Курській області РФ


«Згідно з міжнародним правом, Україна має законне право захищатися, в тому числі завдавати ударів по агресору на його території», – сказав Петер Стано
«Згідно з міжнародним правом, Україна має законне право захищатися, в тому числі завдавати ударів по агресору на його території», – сказав Петер Стано

Представник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано заявив, що Україна має законне право захищатися у війні з Росією, зокрема, завдаючи ударів по агресору на його території.

«Як правило, ми не коментуємо оперативні події на полі бою. Україна веде оборонну війну, яка була нав’язана їй незаконною агресією Росії. Згідно з міжнародним правом, Україна має законне право захищатися, в тому числі завдавати ударів по агресору на його території. ЄС продовжує повністю підтримувати законне право України захищатися від російської агресії і її зусилля щодо відновлення українського суверенітету і територіальної цілісності», – заявив Стано, відповідаючи на запит Радіо Свобода щодо подій у Курській області Росії.

Схожу заяву також зробив речник Держдепартаменту США Метью Міллер. «Зрештою, рішення про те, як Україна веде свої військові операції, ухвалює Україна», – сказав речник Держдепу.

Українська влада наступ у Курській області Росії досі ніяк не коментувала.

6 серпня російська місцева влада заявила про спробу прориву кордону в Суджанському і Кореневському районах Курської області РФ. Міноборони РФ звинуватило українських військових в атаці російських позицій у Курській області РФ.

7 серпня начальник Генерального штабу Збройних сил РФ Валерій Герасимов, доповідаючи на нараді російському президенту Володимиру Путіну, заявив, що просування українських військових вглиб у Курській області РФ нібито зупинене.

Водночас російські телеграм-канали писали, що бої розпочалися вже на території міста Суджа Курської області, яке розташоване приблизно за 10 кілометрів від кордону. Раніше з’явилися непідтверджені повідомлення про те, що місто перебуває під контролем ЗСУ або, за іншою версією, «в оперативному оточенні».

За останніми підрахунками російського видання «Агентство», українські сили зайняли до 350 квадратних кілометрів території Курської області РФ. Офіційного підтвердження цих даних поки що немає немає.

ЗМІ пишуть про загибель п’ятьох жителів Суджанського району Курської області РФ. МОЗ Росії повідомило, що внаслідок обстрілів травм і поранень зазнали понад 30 осіб.

У Курській області Росії 7 серпня оголосили надзвичайну ситуацію, повідомив виконувач обов’язків губернатора регіону Олексій Смирнов.

Форум

XS
SM
MD
LG