Доступність посилання

ТОП новини

У Держдепартаменті США вказали на іронічність слів Путіна про «провокацію» України в Курській області РФ


«Рішення про те, як Україна веде свої військові операції, ухвалює Україна», – сказав речник Держдепу
«Рішення про те, як Україна веде свої військові операції, ухвалює Україна», – сказав речник Держдепу

США не знали заздалегідь про військову операцію в Курській області Росії, але рішення про те, як Україна веде свої операції, ухвалює вона сама, заявив 7 серпня на брифінгу речник Державного департаменту США Метью Міллер.

«Ми підтримуємо зв’язок з українцями щодо цієї конкретної операції. Вважаю, ви маєте на увазі операцію через кордон, яку вони почали раніше... Доречно, щоб вони говорили про це публічно, а не ми», – сказав Міллер.

Він відреагував на слова російського лідера Володимира Путіна, який, коментуючи ситуацію у Курській області РФ, звинуватив Київ у «масштабній провокації».

За словами Міллера, іронічно, що російська влада робить такі заяви, зважаючи на те, що саме Росія порушила територіальну цілісність і суверенітет України ще в 2014 році і продовжує незаконно окупувати українську територію.

«Зрештою, рішення про те, як Україна веде свої військові операції, ухвалює Україна», – сказав речник Держдепу.

За словами Міллера, в політиці США щодо використання Україною американської зброї через кордон «нічого не змінилося».

«Нічого не змінилося щодо політики, про яку ми оголосили кілька місяців тому, щодо дозволу використовувати обладнання, яке ми надаємо, для ударів через кордон або по російських військових об’єктах, розташованих прямо через кордон. Нічого в цій політиці не змінилося», – сказав він.

«Ті дії, які вони здійснюють сьогодні, не є порушенням нашої політики», – додав Міллер.

Раніше речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що офіційні особи США «зв’яжуться з українськими колегами, щоб отримати трохи краще розуміння» ситуації у Курській області.

Українська влада наступ у Курській області Росії досі ніяк не коментувала.

6 серпня російська місцева влада заявила про спробу прориву кордону в Суджанському і Кореневському районах Курської області РФ. Міноборони РФ звинуватило українських військових в атаці російських позицій у Курській області РФ.

7 серпня начальник Генерального штабу Збройних сил РФ Валерій Герасимов, доповідаючи на нараді російському президенту Володимиру Путіну, заявив, що просування українських військових вглиб у Курській області РФ нібито зупинене.

Водночас російські телеграм-канали писали, що бої розпочалися вже на території міста Суджа Курської області, яке розташоване приблизно за 10 кілометрів від кордону. Раніше з’явилися непідтверджені повідомлення про те, що місто перебуває під контролем ЗСУ або, за іншою версією, «в оперативному оточенні».

За останніми підрахунками російського видання «Агентство», українські сили зайняли до 350 квадратних кілометрів території Курської області РФ. Також повідомляли, що українські військові захопили газовимірювальну станцію «Суджа», через яку здійснюється транзит газу до Європи через територію України. Офіційного підтвердження цих даних поки що немає немає.

ЗМІ пишуть про загибель п’ятьох жителів Суджанського району Курської області РФ. МОЗ Росії повідомило, що внаслідок обстрілів травм і поранень зазнали понад 30 осіб.

У Курській області Росії 7 серпня оголосили надзвичайну ситуацію, повідомив виконувач обов’язків губернатора регіону Олексій Смирнов.

Форум

XS
SM
MD
LG