Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон про події в Курській області РФ: «це узгоджується з нашою політикою»


За словами Сабріни Сінгх, США підтримуватимуть Україну і надалі засобами і системами, які їй потрібні
За словами Сабріни Сінгх, США підтримуватимуть Україну і надалі засобами і системами, які їй потрібні

Українська операція в Курській області Росії не порушує політику США щодо застосування наданого Києву озброєння, заявила на брифінгу 8 серпня заступниця речника Міністерства оборони США Сабріна Сінгх.

«Так, це узгоджується з нашою політикою. Ми підтримували Україну від самого початку щодо захисту від атак з-за лінії кордону і щодо необхідності відповідати на вогонь. Тож вони вживають заходів, щоб захиститися від ударів, які надходять з регіону, і це в межах політики США щодо того, де вони можуть проводити операції», – сказала Сінгх.

За її словами, США підтримуватимуть Україну і надалі засобами і системами, які їй потрібні.

«Якщо ми хочемо деескалації напруженості, про що ми говоримо від початку, то найкращий спосіб зробити це – щоб Путін сьогодні ухвалив таке рішення: вивести війська з України… Ми будемо продовжувати підтримувати Україну засобами і системами, які їй потрібні. Ми не вважаємо, що це якимось чином є ескалацією. Україна робить те, що їй потрібно, щоб бути успішною на полі бою», – сказала представниця Пентагону.

Українські влада і військові прямо не коментували події в Курській області Росії, де, за словами тамтешньої влади і ЗМІ, третій день триває наступ українських сил.

Виконувач обов’язків губернатора Курської області Олексій Смирнов 7 серпня оголосив надзвичайний стан після того, як президент Росії Володимир Путін назвав події в регіоні «масштабною провокацією» Києва. Міністерство охорони здоров’я РФ 8 серпня заявило, що за три дні внаслідок обстрілів у Курській області постраждали 66 осіб.

Міноборони Росії 8 серпня заявило, що російська бойова група «Північ» і прикордонні підрозділи нібито зірвали спроби українських військ прорватися через райони Суджі і Коренева.

Тим часом, за даними російських «воєнкорів», бої в Курській області РФ йдуть за тридцять кілометрів від Курчатова, де розташована Курська атомна електростанція, і за п’ятнадцять кілометрів від великого райцентру Льгов із населенням близько 17 тисяч осіб, а на вже контрольованих територіях ЗСУ зводять фортифікації.

Також у провоєнних російських телеграм-каналах поширюється інформація про те, що в Курську область РФ з Африки перекидають підрозділи ПВК «Вагнер», оскільки рядова армія поки що не може вибити українські сили із захоплених населених пунктів. Українські джерела повідомляють, що в полон здалися вже понад 50 російських солдатів, частина з яких – строковики.

Видання The Insider із посиланням на різні джерела, включаючи місцевих жителів, пише, що українські військові за час прориву на територію Курської області Росії змогли взяти під свій контроль 11 населених пунктів. В основному йдеться про невеликі поселення, проте загалом ЗСУ, за даними ЗМІ, контролюють на даний момент близько 350 квадратних кілометрів: за розміром це порівняно з територією міста Харків.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) заявляли, що 7 серпня українські війська просунулися до 10 кілометрів углиб Курської області Росії. Геолокаційні кадри, вказують на те, що українські війська проникли щонайменше через дві російські оборонні лінії й опорний пункт.

Офіційного підтвердження цих даних поки що немає немає.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив напередодні, що реакція Держдепартаменту США і представника Євросоюзу на події в Курській області Росії, «чітко говорять про те, що наші партнери нарешті усвідомлюють, що все, що стосується дій України – це суверенне право України і це про деескалацію, це про правильний вихід на фіналізацію цієї війни».

Форум

XS
SM
MD
LG