Доступність посилання

ТОП новини

Наступ ЗСУ в Курській області РФ має «певний початковий успіх» – Міноборони Франції


Пожежа в Суджі, Курська область Росії, 7 серпня 2024 року
Пожежа в Суджі, Курська область Росії, 7 серпня 2024 року

Міністерство оборони Франції заявило, що український наступ у Курській області Росії має «певний початковий успіх».

«Наступ Збройних сил України в Курській області РФ завдяки ефекту несподіванки і протидії силам, менш підготовленим, ніж на східному фронті, схоже, має певний початковий успіх», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому Міноборони Франції в соцмережі Х 8 серпня.

«Ця атака може змусити Збройні сили Російської Федерації залучити війська з інших секторів, таким чином зменшивши тиск там, де ЗСУ раніше зазнавали труднощів», – додали в міністерстві.

Українські влада і військові прямо не коментували події в Курській області Росії, де, за словами тамтешньої влади і ЗМІ, третій день триває наступ українських сил.

Виконувач обов’язків губернатора Курської області Олексій Смирнов 7 серпня оголосив надзвичайний стан після того, як президент Росії Володимир Путін назвав події в регіоні «масштабною провокацією» Києва. Міністерство охорони здоров’я РФ 8 серпня заявило, що за три дні внаслідок обстрілів у Курській області постраждали 66 осіб.

Міноборони Росії 8 серпня заявило, що російська бойова група «Північ» і прикордонні підрозділи нібито зірвали спроби українських військ прорватися через райони Суджі і Коренева.

Президент Володимир Зеленський 8 серпня заявив, що Росія принесла війну в Україну і «повинна відчути, що вона зробила».

Зеленський у своєму зверненні прямо не згадував про наступ у Курській області РФ. Він сказав, що отримав доповідь від головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, і назвав військові дії «ефективними» і «саме тим, що зараз потрібно нашій країні».

Російське видання «Агентство» напередодні писало, що українські сили зайняли до 350 квадратних кілометрів території Курської області РФ. Також видання, проаналізувавши повідомлення блогерів, 8 серпня пише, що українські сили вже перебувають за 23-26 км від кордону з Україною.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) заявляли, що 7 серпня українські війська просунулися до 10 кілометрів углиб Курської області Росії. Геолокаційні кадри, вказують на те, що українські війська проникли щонайменше через дві російські оборонні лінії й опорний пункт.

Офіційного підтвердження цих даних поки що немає немає.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що реакція Держдепартаменту США і представника Євросоюзу на події в Курській області Росії, «чітко говорять про те, що наші партнери нарешті усвідомлюють, що все, що стосується дій України – це суверенне право України і це про деескалацію, це про правильний вихід на фіналізацію цієї війни».

Форум

XS
SM
MD
LG