Доступність посилання

ТОП новини

ISW: українські сили просунулися на 10 кілометрів углиб Курської області РФ. Київ не коментує


Пошкоджений після обстрілу будинок у прикордонному з Україною місті Суджа Курської області, Росія, 6 серпня 2024 року
Пошкоджений після обстрілу будинок у прикордонному з Україною місті Суджа Курської області, Росія, 6 серпня 2024 року

Підтверджено, що 7 серпня українські війська просунулися до 10 кілометрів углиб Курської області Росії. Геолокаційні кадри, вказують на те, що українські війська проникли щонайменше через дві російські оборонні лінії і опорний пункт. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Російські джерела повідомили, що українські сили намагаються просунутися вздовж траси 38К-030 Суджа-Коренове, а відомий повʼязаний з Кремлем військовий блогер стверджував, що до 18:00 за місцевим часом 7 серпня українські сили просунулися як на північний захід, так і на південний схід вздовж траси і зараз ведуть бої на околицях Кореневого (у північно-західному напрямку) і Суджі (у південно-східному напрямку)», – зазначають аналітики.

Геолокаційні знімки, опубліковані 7 серпня, свідчать, що українські сили захопили понад 40 російських військовополонених на пункті пропуску «Суджа», а російська служба Радіо Свобода опублікувала супутникові знімки, на яких видно сильні пошкодження будівель на пункті пропуску «Суджа», вказано у звіті.

Також аналітики зазначили, що в Росії різко критикували військове командування за те, що воно не виявило підготовку до наступальних операцій України в Курській області або не запобігло їм.

«Деякі з військових блогерів скаржилися, що неадекватна реакція російського військового командування була повʼязана з відсутністю занепокоєння щодо українських накопичень, нереалістичною впевненістю в російській обороні в прикордонній зоні, припущеннями про втому українських військ або неправдивими звітами про ситуацію», – йдеться в повідомленні.

Українська влада наступ у Курській області Росії досі ніяк не коментувала.

6 серпня російська місцева влада заявила про спробу прориву кордону в Суджанському і Кореневському районах Курської області РФ. Міноборони РФ звинуватило українських військових в атаці російських позицій у Курській області РФ.

7 серпня начальник Генерального штабу Збройних сил РФ Валерій Герасимов, доповідаючи на нараді російському президенту Володимиру Путіну, заявив, що просування українських військових вглиб у Курській області РФ нібито зупинене.

Водночас російські телеграм-канали писали, що бої розпочалися вже на території міста Суджа Курської області, яке розташоване приблизно за 10 кілометрів від кордону. Раніше з’явилися непідтверджені повідомлення про те, що місто перебуває під контролем ЗСУ або, за іншою версією, «в оперативному оточенні».

У Курській області Росії 7 серпня оголосили надзвичайну ситуацію, повідомив виконувач обов’язків губернатора регіону Олексій Смирнов.

Форум

XS
SM
MD
LG