Доступність посилання

ТОП новини

Операція в Курській області дозволила Україні «перехопити ініціативу» на одній ділянці фронту – ISW


10 серпня Росія оголосила, що запровадила антитерористичні заходи в Курській, Брянській і Бєлгородській областях
10 серпня Росія оголосила, що запровадила антитерористичні заходи в Курській, Брянській і Бєлгородській областях

Наступ українських військових у Курській області «дозволив Силам оборони хоча б тимчасово перехопити ініціативу на одній ділянці фронту й продовжити протистояння на всій території воєнних дій», йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що «володіння Росією ініціативою на всій території бойових дій з листопада 2023 року дозволило їй визначати місце, час, масштаб і вимоги до ведення бойових дій в Україні та змусило Україну витрачати матеріальні та людські ресурси на реактивні оборонні операції».

Але, за даними ISW, «українська операція в Курській області змусила Кремль і російське військове командування відреагувати і перекинути сили та засоби в сектор, де українські війська розпочали атаку».

«Російські війська, однак, не проводили активних бойових дій в Курській області. Росія використовувала свою загальновійськову ініціативу для тиску на Україну і спроб перешкодити українським військам накопичувати живу силу і матеріально-технічні засоби для майбутніх контрнаступальних операцій, одночасно визначаючи темп бойових дій, який дозволив би російським військам підтримувати послідовні наступальні операції», – йдеться у новому звіті.

Американські експерти зазначають, що президент РФ Володимир Путін і російське військове командування, «ймовірно, невірно оцінили, що Україна не має можливості перехопити цю ініціативу, а здатність України досягти оперативної несподіванки й перехопити загальновійськову ініціативу ставить під сумнів оперативно-стратегічні припущення, які лежать в основі нинішніх російських наступальних зусиль в Україні».

«Українська операція в Курській області і подальші можливі українські транскордонні вторгнення змушують Кремль і російське військове командування прийняти рішення про те, чи розглядати тисячокілометровий міжнародний кордон з північно-східною Україною як діючий фронт, і який Росія повинна захищати, а не як неактивну ділянку фронту, як вони ставилися до нього з осені 2022 року», – кажуть в ISW.

Фахівці вказують на те, що «реакція Москви може вимагати від російського військового командування розглядати потреби в особовому складі і матеріально-технічних засобах для захисту кордону як частину плану кампанії на всій території воєнних дій, а отже, може накласти довгострокові обмеження на оперативне планування, з якими Росія раніше не стикалася».

У звіті додають, що «ставлення Росії до міжнародного кордону як до «сплячого фронту» надало їй більшої гнучкості у накопиченні і залученні людських і матеріальних ресурсів для військових операцій в Україні».

«Росія витратила значні ресурси на будівництво укріплень вздовж міжнародного кордону, але не виділила достатньої кількості особового складу і техніки для укомплектування та оборони цих укріплень», – підсумували аналітики.

Кадри з геолокацією, опубліковані 11 серпня, свідчать про те, що ЗСУ нещодавно діяли на південний схід від Коренево, зазначають аналітики.

Крім того, за даними ISW, додаткові геолокаційні кадри, опубліковані 11 серпня, вказують на те, що «українські сили нещодавно просунулися поблизу Крем’яного (на схід від Коренево)».

Події в Курській області РФ називають найбільшим нападом на російську територію відтоді, як Москва почала неспровоковане повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

10 серпня Росія оголосила, що запровадила антитерористичні заходи в Курській, Брянській і Бєлгородській областях.

Зі зростанням напруженості 11 серпня союзниця Росії Білорусь заявила, що почала перекидати танки до прикордонної з Україною території.

Форум

XS
SM
MD
LG