Доступність посилання

ТОП новини

Кремль хоче контролювати наративи щодо Курщини, щоб запобігти внутрішньому невдоволенню – ISW


Зруйнована будівля в місті Суджа, Курської області РФ, 7 серпня 2024 року
Зруйнована будівля в місті Суджа, Курської області РФ, 7 серпня 2024 року

Президент Росії Володимир Путін і високопоставлені російські військові і безпекові чиновники, ймовірно, намагаються контролювати офіційні наративи про ситуацію в Курській області РФ і запобігати внутрішньому невдоволенню, яке може загрожувати стабільності Кремля, пише у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

При цьому, як зазначають аналітики, Путін продовжує представляти себе ефективним й обізнаним менеджером ситуації вздовж українсько-російського кордону і перекладати відповідальність за поточні виклики у відповідь на українські дії в цьому районі на інших російських військових і урядовців.

«У Кремлі оприлюднили кадри і тексти доповідей (на зустрічі 12 серпня – ред.) голів Брянської, Бєлгородської і Курської областей Путіну про проблеми, з якими зараз стикається російська регіональна влада, ймовірно, щоб публічно представити керівників регіонів відповідальними за ці питання і такими, що потребують допомоги Путіна. Кремль водночас не опублікував кадри чи текст із тієї частини зустрічі, на якій російські військові й силовики, ймовірно, звітували Путіну», – йдеться в повідомленні.

В ISW зауважили, що рішення Кремля опублікувати кадри, на яких видно, як Путін критикує високопоставлених російських чиновників за намагання вирішувати питання, що не належать до їхньої компетенції, ймовірно, є попередженням іншим російським чиновникам утримуватися від коментарів щодо військової операції українських сил у Росії.

Як повідомляло 8 серпня російське опозиційне видання «Верстка», джерело, близьке до комітету Ради федерації РФ з оборони, заявило, що адміністрація президента Росії рекомендувала російським депутатам і сенаторам не коментувати події в Курській області «до особливого розпорядження» або обговорювати їх якомога стисліше і посилатися лише на офіційні заяви.

12 серпня президент Володимир Зеленський і головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський вперше підтвердили проведення ЗСУ наступальної операції в Курській області Росії. На засіданні Ставки Сирський повідомив, що під контролем ЗСУ перебуває близько тисячі квадратних кілометрів території Російської Федерації.

Того ж дня виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

Водночас, за підрахунками аналітичної організації Deep State, українська армія контролює не 28, як заявляє російська влада, а орієнтовно 44 населених пункти в РФ, а статус ще 10 – невідомий. В організації зазначили, що ця оцінка – «вкрай консервативна».

Президент РФ заявив, що йому тепер «зрозуміло, чому Україна відмовлялася від мирного плану врегулювання». На його думку, Україна «прагне покращення своїх переговорних позицій у майбутньому».

Українська армія, за даними російських ЗМІ, блогерів і представників влади, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті від 11 серпня заявив, що наступ українських військових у Курській області РФ «дозволив Силам оборони хоча б тимчасово перехопити ініціативу на одній ділянці фронту й продовжити протистояння на всій території воєнних дій».

Форум

XS
SM
MD
LG