Доступність посилання

ТОП новини

Сирський на Ставці: під контролем ЗСУ «близько 1000 квадратних кілометрів» території РФ


«Угруповання військ виконують поставлені завдання. Ситуація – під контролем», – заявив головнокомандувач
«Угруповання військ виконують поставлені завдання. Ситуація – під контролем», – заявив головнокомандувач

Президент Володимир Зеленський і головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 12 серпня вперше підтвердили проведення ЗСУ наступальної операції в Курській області Росії.

Голова держави написав у телеграмі, що про це, зокрема, йшлося на засіданні Ставки верховного головнокомандувача, де доповідав Сирський. Крім того, у телеграм-каналі Зеленського оприлюднене відео з виступом Сирського.

«Продовжується проведення наступальної операції на території Курської області. На даний час під нашим контролем перебуває близько тисячі квадратних кілометрів території Російської Федерації. Угруповання військ виконують поставлені завдання. Ситуація – під контролем», – заявив головнокомандувач.

Президент Зеленський висловив вдячність «всім солдатам і командирам за стійкість і рішучі дії».

«Серед іншого доручили міністру внутрішніх справ, іншим урядовцям, СБУ підготувати гуманітарний план для території проведення операції», – написав він у телеграмі.

Крім того, за словами голови держави, Міністерству оборони і дипломатам доручили «представити перелік необхідних дій із нашого боку, щоб отримати від партнерів дозвіл на використання далекобійної зброї для захисту нашої території».

Раніше сьогодні виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

За його словами, 180 тисяч людей у регіоні підлягають евакуації, виїхали й евакуйовані 121 тисяча осіб.

Путін до цього зажадав від Міноборони Росії «видавити, вибити супротивника» з території Росії і «забезпечити надійне прикриття держкордону». Він зазначив, що головна мета ЗСУ у прикордонних районах Росії – зупинити наступ російської армії, темпи якого «посилилися у півтора рази».

Президент РФ заявив, що йому тепер «зрозуміло, чому Україна відмовлялася від мирного плану врегулювання». На його думку, Україна «прагне покращення своїх переговорних позицій у майбутньому».

Водночас, за підрахунками аналітичної організації Deep State, українська армія контролює не 28, як заявляє російська влада, а орієнтовно 44 населених пункти в РФ, а статус ще 10 – невідомий. В організації зазначили, що ця оцінка – «вкрай консервативна».

Українська армія, за даними російських ЗМІ, блогерів і представників влади, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

Прямо події в Курській області українська влада досі не коментувала.

Зі зростанням напруженості 11 серпня союзниця Росії Білорусь заявила, що почала перекидати танки до прикордонної з Україною території.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті від 11 серпня заявив, що наступ українських військових у Курській області РФ «дозволив Силам оборони хоча б тимчасово перехопити ініціативу на одній ділянці фронту й продовжити протистояння на всій території воєнних дій».

«Українська операція в Курській області і подальші можливі українські транскордонні вторгнення змушують Кремль і російське військове командування ухвалити рішення про те, чи розглядати тисячокілометровий міжнародний кордон із північно-східною Україною як діючий фронт, який Росія повинна захищати, а не як неактивну ділянку фронту, як вони ставилися до нього з осені 2022 року», – кажуть в ISW.

Форум

XS
SM
MD
LG