Доступність посилання

ТОП новини

У Росії «стурбовані швидким просуванням» ЗСУ на Курщині, зводять укріплення – ISW


В ISW також зазначили, що російська влада продовжує вербування для підтримки операцій у Курській області
В ISW також зазначили, що російська влада продовжує вербування для підтримки операцій у Курській області

Дії українських військ у Курській області РФ мають відчутний вплив на оборону, логістику й безпеку в Росії, де «стурбовані швидким просуванням» ЗСУ і зводять укріплення, пише у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, аналітики звернули увагу на те, що на супутникових знімках Maxar за 12 серпня видно нещодавно викопану низку польових укріплень, включаючи траншеї і протитанкові рови на південний захід від Льгова вздовж траси E38 Льгов-Рильськ-Глухів (на північний захід від Суджі). А супутникові знімки, опубліковані 13 серпня і зроблені між 6 й 11 серпня, показують нещодавню появу польових укріплень біля траси 38K-024 на південь від Льгова.

«Ці нові укріплення розташовані приблизно за 17 кілометрів на північ від найдальшої заявленої межі українського просування в Курській області, що свідчить про те, що російські сили стурбовані можливим продовженням швидкого українського просуванням на північ у Курській області. Російські сили, як виглядає, особливо стурбовані головними магістралями і, ймовірно, намагаються запобіжно захистити важливі наземні лінії зв’язку, щоб перешкодити українським маневрам, особливо вздовж маршрутів E38 і 38K. Повідомляється, що операції України в Курській області також впливають на логістику російської залізниці», – йдеться в повідомленні.

В ISW також зазначили, що російська влада продовжує вербування для підтримки операцій у Курській області. За повідомленнями, російська армія планує відправити призовників із весняного призову з Москви, Ленінградської, Калінінградської, Свердловської, Мурманської і Самарської областей на допомогу російським військам, які воюють у Курській області, що викликало негативну реакцію з боку правозахисників і родичів, які протестують проти використання призовників в активних бойових діях.

14 серпня російські опозиційні ЗМІ повідомили, що російські війська змушують призовників, які були на Курщині на початку дій Збройних сил України, підписати контракти з Міноборони Росії й повернутися на фронт у Курську область.

Українська армія, за даними російської сторони, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

Спочатку українська сторона зберігала тишу щодо подій у Курській області РФ. 12 серпня Київ вперше підтвердив проведення ЗСУ наступальної операції в Курській області Росії.

13 серпня головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський розповів, що під контролем України уже перебувають 74 населені пункти у Курській області РФ. Натомість днем раніше виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) в своєму останньому звіті зауважили, що спостерігали за заявами і геолокаційними відеоматеріалами, які вказують на те, що станом на 13 серпня українські сили діють приблизно в 41 населеному пункті Курської області або поблизу них, хоча в цьому районі є багато надзвичайно малих населених пунктів і місцевостей, які ISW не включила до цього підрахунку.

Аналітики зазначили, що розбіжності між українськими офіційними звітами і заявами ISW не є спростуванням українських офіційних повідомлень, а свідчать про різницю в методології.

Сирський 14 серпня заявив, що від початку доби війська на окремих напрямках «просунулися від одного до двох кілометрів».

13 серпня у своєму відеозверненні Володимир Зеленський заявив, що у Курській області РФ вже сотні військових російської армії здалися в полон. Москва про це не повідомляє.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

Форум

XS
SM
MD
LG