Доступність посилання

ТОП новини

Лубінець: на тлі ситуації в Курській області Росія ініціювала розмову щодо обміну полоненими


Військовослужбовці ЗСУ, каже Лубінець, дотримуються норм міжнародного гуманітарного права
Військовослужбовці ЗСУ, каже Лубінець, дотримуються норм міжнародного гуманітарного права

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець провів розмову із російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою щодо обміну полоненими на тлі просування ЗСУ в Курській області. Про це Лубінець розповів в ефірі телемарафону 14 серпня.

За його словами, розмова була ініційована російською стороною.

«Попри публічні заяви російських ЗМІ, що росіяни нібито прийняли рішення призупинити якісь обміни… У нас зараз обмін інформацією відбувається. Я також інформую МКЧХ і ООН, що права російських військовополонених захищаються, ми моніторимо цю ситуацію і в будь-який час Україна готова продовжувати обмінні процеси на підставі Женевської конвенції», – зазначив омбудсмен.

Військовослужбовці ЗСУ, каже Лубінець, дотримуються норм міжнародного гуманітарного права. На підставі Женевської конвенції ЗСУ беруть у полон російських військових, не піддаючи їх тортурам і жорстокому поводженню.

13 серпня президент України Володимир Зеленський розповів, що за час операції Збройних сил України у Курській області РФ вже сотні військових російської армії здалися в полон. Він зазначив, що ЗСУ поповнюють обмінний фонд, а всім військовополоненим гарантується гуманне ставлення.

17 липня відбувся черговий обмін полоненими – з російського ув’язнення вдалося повернути ще 95 українців.

Від початку повномасштабного вторгнення це вже 54-й обмін полоненими. Загалом з російського полону Координаційному штабу вдалося повернути 3 405 людей.

Форум

XS
SM
MD
LG