Доступність посилання

ТОП новини

МВС: «буферна зона» у Курській області убезпечить прикордонні громади від обстрілів


Створення «буферної зони» на території Курської області «захистить прикордонні громади України від щоденних російських обстрілів», каже Ігор Клименко
Створення «буферної зони» на території Курської області «захистить прикордонні громади України від щоденних російських обстрілів», каже Ігор Клименко

Створення «буферної зони» на території Курської області «захистить прикордонні громади України від щоденних російських обстрілів», розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

За його словами, «упродовж лише цього літа росіяни завдали понад дві тисячі ударів по території Сумської області. Застосовували ракети, артилерію, КАБи, ударні дрони, міномети».

«Через постійний російський терор першочерговій евакуації підлягає населення зі 183 населених пунктів 15 територіальних громад Сумської області», – каже очільник МВС.

За його даними, наразі вже евакуйовано понад 20 тисяч людей, із яких майже 2,5 тисячі дітей.

«Створення буферної зони на території Курської області – крок, який покликаний захистити наші прикордонні громади від щоденних ворожих обстрілів», - наголосив Клименко.

Міністр зазначив, що «жителів населених пунктів у зоні проведення оборонної операції Росія залишила без найнеобхіднішого».

«Зараз військові надають МВС інформацію щодо потреб у забезпеченні місцевих питною водою, харчами, медикаментами, засобами гігієни, щоб у координації з іншими відповідними органами ми змогли якнайшвидше організувати гумдопомогу», – заявив Клименко і наголосив, що «всі гуманітарні ініціативи України здійснюються виключно з дотриманням норм міжнародного права».

Українська армія, за даними російської сторони, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

Спочатку українська сторона зберігала тишу щодо подій у Курській області РФ. 12 серпня Київ вперше підтвердив проведення ЗСУ наступальної операції в Курській області Росії.

13 серпня головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський розповів, що під контролем України уже перебувають 74 населені пункти у Курській області РФ. Натомість днем раніше виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) в своєму останньому звіті зауважили, що спостерігали за заявами та геолокаційними відеоматеріалами, які вказують на те, що станом на 13 серпня українські сили діють приблизно в 41 населеному пункті Курської області або поблизу них, хоча в цьому районі є багато надзвичайно малих населених пунктів і місцевостей, які ISW не включила до цього підрахунку.

«Розбіжності між українськими офіційними звітами та спостережуваними заявами ISW і геолокованими записами не є спростуванням українських офіційних звітів, а скоріше є результатом властивих обмежень методології відкритого коду ISW та прагнення використовувати лише загальнодоступну інформацію. ISW не оцінює, що українські сили контролюють всю територію в межах максимального обсягу заявлених українських просувань відповідно до визначення «контролю», яке використовує ISW», – йдеться у звіті.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

Форум

XS
SM
MD
LG