Доступність посилання

ТОП новини

Блінкен: США зупиняють допомогу Грузії


Протестувальники в Тбілісі беруть участь у мітингу проти закону про «іноземних агентів» у березні 2024 року
Протестувальники в Тбілісі беруть участь у мітингу проти закону про «іноземних агентів» у березні 2024 року

Держсекретар США Ентоні Блінкен 31 липня оголосив, що уряд США призупиняє надання допомоги уряду Грузії на суму понад 95 мільйонів доларів.

Блінкен сказав, що пауза пов’язана з «антидемократичними діями і неправдивими заявами грузинського уряду», які «несумісні з нормами членства в ЄС і НАТО».

Хоча допомога уряду буде призупинена, Сполучені Штати продовжуватимуть допомагати програмам і заходам у Грузії, які зміцнюють демократію, верховенство права, незалежні ЗМІ й економічний розвиток.

ЄС 9 липня заморозив допомогу Міністерству оборони Грузії.

Раніше цього року парламент Грузії, який контролює партія «Грузинська мрія», попри протести і незважаючи на застереження з боку Європейського союзу і Сполучених Штатів, ухвалив так званий закон про іноземних агентів.

Закон вимагає від неурядових організацій і медіагруп, які отримують щонайменше 20 відсотків свого фінансування з-за меж країни, реєструватися як організації, «що переслідують інтереси іноземної держави».

Порушення можуть призвести до штрафу в еквіваленті понад 9000 доларів.

Закон створений за моделлю подібного законодавства в Росії, яке було ухвалене 2012 року й поступово розширювалося й посилювалося, щоб охопити ширші групи громадянського суспільства, правозахисників, медіаорганізацій. У Росії закон призвів до закриття десятків організацій, а активістів і журналістів змусив залишити країну.

У США після ухвалення закону про «іноагентів» заявили, що починають «всеосяжний перегляд» відносин із Грузією.

Форум

XS
SM
MD
LG