Доступність посилання

ТОП новини

США відклали військові навчання з Грузією на невизначений термін – Пентагон


«Рішення відкласти цю серію навчань Noble Partner пов’язане з неправдивими звинуваченнями грузинського уряду на адресу Сполучених Штатів»
«Рішення відкласти цю серію навчань Noble Partner пов’язане з неправдивими звинуваченнями грузинського уряду на адресу Сполучених Штатів»

Сполучені Штати Америки на невизначений час відклали заплановані військові навчання з Грузією Noble Partner, оскільки Сполучені Штати переглядають свої відносини країною, повідомляє грузинська служба Радіо Свобода.

У заяві Пентагону йдеться, що рішення про перенесення навчань викликане «неправдивими звинуваченнями» США.

«Рішення відкласти цю серію навчань Noble Partner пов’язане з неправдивими звинуваченнями грузинського уряду на адресу Сполучених Штатів та інших західних держав з метою змусити Грузію відкрити другий фронт проти Росії, щоб послабити тиск на Україну, а також в участі у двох спробах державного перевороту проти правлячої партії», – йдеться у повідомленні.

Грузинська служба Радіо Свобода зазначає, що такому рішенню передувала заява правлячої партії «Грузинська мрія», яка звинуватила США у сприянні державному перевороту, а також ухвалення закону про «іноагентів».

Читайте також: США починають «всеосяжний перегляд» відносин із Грузією через закон про «іноагентів» – Блінкен

Наприкінці травня держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що США запроваджують візові обмеження і починають «всеосяжний перегляд» співпраці з Грузією через закон про «іноземних агентів».

Закон «Про прозорість іноземного впливу» (відомий як закон про «іноземних агентів») 14 травня був схвалений парламентом Грузії у третьому, остаточному читанні. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ветувала закон, вона відмовилася його підписати. Владній партії «Грузинська мрія» вдалося подолати вето. 3 червня голова парламенту Грузії підписав закон.

Обговорення й ухвалення закону супроводжувалося багатотисячними вуличними протестами у Тбілісі. Поліція нерідко застосовувала силу до демонстрантів, які збиралися біля будівлі парламенту.

Згідно з новим законом, уже від серпня засоби інформації та неурядові організації, які за даними 2023 року отримували понад 20% доходу з-за кордону, мають розпочати реєстрацію як організації, які реалізують інтереси іноземної сили. Під цю вимогу підпадає більшість грузинських онлайн-ресурсів та неурядових організацій, які працюють переважно із західними фондами, зазначав проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Форум

XS
SM
MD
LG