Доступність посилання

ТОП новини

ЄС розглядає візові обмеження і санкції у відповідь на грузинський закон про «іноагентів»


У Тбілісі тижнями тривали вуличні протести людей, які виступають проти закону про «іноземних агентів»
У Тбілісі тижнями тривали вуличні протести людей, які виступають проти закону про «іноземних агентів»

Європейський союз розгляне можливість відновлення візових вимог для громадян Грузії у відповідь на широко критикований закон про «іноземних агентів», ухвалений парламентом, попри вуличні протести і міжнародні попередження. Про це свідчить документ, з яким ознайомилася грузинська служба Радіо Свобода.

Окрім призупинення безвізового режиму з ЄС, який діє з 2017 року, документ також закликає розглянути питання про санкції щодо вищих урядовців Грузії, призупинення фінансової допомоги й інші заходи.

Згідно з документом, Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, спочатку розгляне можливість відновлення візових правил для грузинських урядовців і дипломатів.

У разі «подальшого погіршення ситуації», наприклад «застосування насильства проти протестувальників» або «залякування чи серйозних порушень у виборчому процесі», документ пропонує інші більш жорсткі заходи, зокрема запровадження візових правил для всіх громадян Грузії.

Перші заходи розглянуть більш серйозно пізніше цієї осені перед парламентськими виборами, запланованими на кінець жовтня. «Грузинська мрія» намагатиметься утримати або розширити свої позиції в парламенті.

Додатковий захід буде розглянутий «у разі фальсифікації виборів і серйозного порушення виборчого процесу», йдеться в документі.

Радіо Свобода поки що не вдалося сконтактувати з урядовцями Грузії для коментаря.

Парламент Грузії, який контролює партія «Грузинська мрія», минулого місяця остаточно ухвалив так званий закон про іноземних агентів, подолавши вето президентки Саломе Зурабішвілі.

Закон вимагає від неурядових організацій і медіагруп, які отримують щонайменше 20 відсотків свого фінансування з-за меж країни, реєструватися як організації, «що переслідують інтереси іноземної держави».

Порушення можуть призвести до штрафу в еквіваленті понад 9000 доларів.

Закон створений за моделлю подібного законодавства в Росії, яке було ухвалене 2012 року й поступово розширювалося й посилювалося, щоб охопити ширші групи громадянського суспільства, правозахисників, медіаорганізацій. У Росії закон призвів до закриття десятків організацій, а активістів і журналістів змусив залишити країну.

У Грузії законодавці ухвалили закон, незважаючи на застереження з боку Європейського союзу і Сполучених Штатів.

Протестувальники влаштовували щовечірні демонстрації біля будівлі парламенту в Тбілісі, часто вступаючи в сутички з поліцейськими.

Читайте також: Боррель: ЄС «глибоко шкодує» про подолання вето на закон про «іноагентів» у парламенті Грузії

Форум

XS
SM
MD
LG