Доступність посилання

ТОП новини

Лівійський режим Каддафі не здається


Поранений лівійський повстанець
Поранений лівійський повстанець

Прага – У середу, 31 серпня, Росія та Китай підтвердили свою участь у паризькій конференції з Лівії цього четверга. Тим часом сили скинутого диктатора Каддафі чинять опір у Сврті, місті Сабха та інших містах Лівії на півдні і заході країни. Їхній речник заявив, що відкидає ультиматум повстанців скласти зброю до суботи. Місце перебування самого Муаммара Каддафі невідоме.

Син скиненого диктатора Сейф-аль-Іслам Каддафі заявив, що він далі перебуває в столиці країни Тріполі і що боротьба вірних владі Каддафі сил проти повстанців не припиняється.

За його словами, які вийшли в ефір в аудіозапису на приватному телеканалі «Ар-Раї» з сирійського Дамаска, «спротив триває, і перемога вже близька».

Він також застеріг від наступу на місто Сірт, батьківщину Муаммара Каддафі, заявивши, що там перебувають і готові до бою 20 тисяч бійців.

Раніше й представник Каддафі Мусса Ібрагім уже наголошував, що війська і сили племен, лояльні до скинутого лідера, не збираються приставати «на ультиматум озброєних бандитів».

Ще у вівторок глава Національної перехідної ради Лівії Мустафа Абдель-Джаліль виголосив: «Це зручний момент свята Ід аль-Фітр, кінця посту у священний місяць Рамадан. Починаючи з суботи, якщо жодних ознак переговорів про капітуляцію лоялістів Каддафі не буде, ми будемо діяти рішуче, щоб закінчити воєнні дії. Ми бажаємо цього і не можемо чекати далі».

Ультиматум стосується насамперед сил Каддафі в його рідному місті Сірт за майже 450 кілометрів на схід від Тріполі, а також оази Сабха та деяких інших міст, де обороняються сили колишнього диктатора. Міжнародна коаліція продовжує бомбардувати військові об’єкти в добре укріпленому Сірті.

Донька Каддафі народила в Алжирі, який відмовляється видавати родичів диктатора

За деякою інформацією, сам Муаммар Каддафі перебуває або ж в місті Сабха, або ж в Бані-Валіді на південний схід від Тріполі.

США і країни Заходу непокоїть позиція Алжира, який відмовляється видати членів родини Каддафі – його другу дружину та двох старших синів і 34-річну доньку Айшу, які втекли туди ще 29 серпня. За деякими повідомленнями, Айша у вівторок народила в Алжирі доньку.

Посол Алжиру в ООН заявив, що його країна дозволила родині Каддафі вступити на територію країни з «гуманітарних міркувань». У Вашингтоні ж кажуть, що постає проблема порушення Алжиром резолюції ООН щодо Лівії, коли родичам диктатора заборонено пересуватися у світі.

Тим часом представник Лівії на завтрашній конференції ООН в Парижі Абдель-Хафіз Гоґа заявив, що його уряд вимагатиме доступу до заморожених раніше на Заході рахунків родини Каддафі з метою отримання коштів на відновлення країни.

Китай і Росія пришлють на конференцію в Париж 1 вересня своїх посланців, тоді як ООН, Велика Британія і Франція будуть представлені на найвищому рівні.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив, що світ має негайно відгукнутися на прохання нової влади Лівії про допомогу і послати до цієї країни миротворчі сили ООН.

На Заході також бояться, що нова влада Лівії може почати репресії проти прибічників Каддафі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG