Доступність посилання

ТОП новини

Лівія: повстанці наступають, Каддафі не здається


Прага – Лівійська опозиція посилює свій контроль у столиці Тріполі і готується до боїв за ще не підвладні їй частини країни. Тим часом у світі зростає підтримка нової лівійської влади.

У Тріполі ще тривають бої в кварталах, які досі контролюють прихильники лівійського керівника Муаммара аль-Каддафі. Кореспондент Радіо Свобода Джеймі Керчик повідомляє, що становище в столиці Лівії напружене, скрізь по місту діють контрольно-пропускні пункти повстанців.

До столиці збирається дедалі більше повстанських бійців із інших регіонів країни.

Але й Каддафі не здається. Телеканали його прихильників передали його свіже телефонне звернення, яке він виголосив із невідомого місця, з закликом до спротиву повстанцям.

«Це спротив проти дурних щурів. Ми, Божою волею, переможемо їх – збройною силою, незламністю і твердою волею до свободи, суверенітету, гідності і слави. Не бійтеся їх – бійтеся Бога! Ви ближче до Бога, ніж вони», – каже Муаммар аль-Каддафі своїм послідовникам.

Сили повстанців також ідуть із Тріполі колонами на схід, до міста Сірта, що є батьківщиною Каддафі й однією з головних баз його підтримки. За повідомленнями, Сірт відхилив переговори і зустрів повстанців вогнем.

Тим часом Ліга арабських держав стала останньою наразі силою, яка визнала Національну перехідну раду лівійської опозиції за законного представника лівійського народу.

Світ готується передати кошти Лівії новій владі

А Міжнародна контактна група у справах Лівії, неформальне об’єднання близько 30 країн світу, позачергово зустрілася в турецькому Стамбулі, щоб розглянути можливість якнайшвидше розморозити й передати Національній перехідній раді кошти лівійської держави, які нині заморожені в західних банках.

Як заявив міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу, Організація Об’єднаних Націй має «терміново» схвалити розмороження лівійських активів за кордоном і передачу їх опозиції.

«Ми маємо надати Національній перехідній раді необхідні засоби, що вона могла відповісти на серйозні виклики, які постали перед нею. У цьому зв’язку необхідно вжити заходів у Раді безпеки ООН, щоб створити юридичну базу для полегшення нагальних потреб Національної перехідної ради», – заявив голова турецької дипломатії.

Припускають, що Рада безпеки ООН може проголосувати щодо резолюції про розмороження лівійських коштів уже цього тижня. За словами керівників опозиції, їм терміново потрібно хоча б 5 мільярдів доларів із лівійських закордонних рахунків, щоб виплатити платню цивільним службовцям і профінансувати життєво важливі служби та ремонт об’єктів нафтової промисловості.

«Долю Каддафі вирішуватиме лівійський народ»

Контактна група у справах Лівії також ухвалила заяву, в якій закликала Каддафі і його найближче оточення негайно здатися добровільно, щоб припинити кровопролиття і руйнування інфраструктури країни.

А в самій Лівії, у Тріполі заступник голови уряду Національної перехідної ради Алі аль-Ісаві заявив Радіо Свобода, що долю Муаммара аль-Каддафі вирішуватиме лівійський народ, коли той опиниться в руках нової влади.

«Спіймаймо його спершу, а тоді буде видно», – відповів він на запитання кореспондента Радіо Свобода, чи видадуть Каддафі Міжнародному кримінальному судові, де лівійського керівника звинувачують у злочинах проти людяності.

Напередодні влада повстанців оголосила за нього, живого чи мертвого, винагороду на суму приблизно в 1 мільйон 700 тисяч доларів США – кошти на неї надали лівійські підприємці.

Як сказав Алі аль-Ісаві на прес-конференції, нова лівійська влада вже думає, як працюватиме в столиці країни, а не в місті Бенгазі на сході, де вона базується досі. «Ми б хотіли створити тут орган місцевої влади, місцеву раду, забезпечити комунальні послуги, а також перевезти до Тріполі уряд, у першу чергу перевести керівні органи до столиці», – заявив він.

За повідомленнями, до Тріполі вже поступово прибувають члени нової лівійської влади.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG