Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія у битві за Колобка (світова преса)


Прага – Газети інформують про підсумки візиту Президента України Віктора Януковича до Азербайджану, переговори його з Президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим, підписані документи, де йдеться про обмін азербайджанської нафти на українські танки, що викликає обурення в Єревані і поки що мовчання в Кремлі. Оглядачі також наголошують, що Україна і Росія все більше відповідальні перед світом щодо цін на харчі, котрі ростуть разом зі зростанням світового населення. У пресі з’явилася інформація про ймовірну нову мільярдну оборудку українського олігарха Дмитра Фірташа, тепер уже знову в Росії. Газети також повідомляють про «казкову суперечку» між українцями й росіянами та про святкування гостями з України королівського весілля в Лондоні.

Московська «Нєзавісімая газета» стверджує, що Віктор Янукович і Ільгам Алієв, лідери України та Азербайджану, домовилися у четвер в Баку про обмін військовою технікою та нафтою, і таким чином Азербайджан допоможе Україні «зберегти статус транзитної країни». Однак, як деталізується тут, не все так просто з транспортуванням і азербайджанської нафти, і зрідженого газу з Баку до Одеси. Сьогодні важко говорити про рівень готовності Азербайджану стабільно постачати легку нафту до українських нафтопереробних заводів, про якість цієї нафти, не кажучи вже про задоволення потреб європейських споживачів. Можливо, тому і в Росії поки що ніяк не реагують на перебіг українсько-азербайджанських переговорів, що покликані насамперед вплинути на Москву з боку Києва, який домагається нижчих цін на російські енергоносії. Тут також наголошено на негативній реакції Вірменії на українські спроби постачати важку зброю до Баку у той час, коли продовжує тліти вогонь вірменсько-азербайджанської незгоди за Нагірний Карабах.

Московська «Коммерсант» не виключає, що головним претендентом на купівлю російського хімічного комбінату мінеральних добрив у Россоші в Воронезькій області стартовою ціною у понад мільярд доларів саме український олігарх Дмитро Фірташ, котрий має дружні зв’язки з акціонерами россошанського хімічного гіганта Олександром Ровтом та Миколою Ольшанським. Останні, до речі, продали Фірташеві сіверськодонецький «Азот» і вже тоді нібито домовилися про нову оборудку в Росії.

Німецька «Ді Цайт» пише про відповідальність Росії та України у зв’язку зі зростанням світових цін на харчі одночасно зі збільшенням світового народонаселення, котре сягне до 2050 року 9 мільярдів. Росія та Україна, як інформує німецьке видання, останніми роками забезпечували п’яту частину експорту зернових і мусили б збільшувати експорт зернових у найближчій перспективі. Але світ лякає ідея створення «зернового ОПЕК». Також насторожує та обставина, що Україна у 2010 році вже втретє з 2005 запровадила експортні квоти на зернові. Тому, як стверджує «Ді Цайт», світ має змусити Україну до стабільної міжнародної відповідальності.

Лондонська «Ґардіан» інформує про своєрідне паломництво сотень тисяч туристів на королівське весілля принца Вільяма та Катрін Міддлтон, котре відбувалося у п’ятницю в Лондоні. Газета інформує, що разом із гостями з сотень країн до столиці Великої Британії прибули й українські туристи, зокрема, Уляна Матриземко з її чоловіком кажуть, що вони прибули до Лондона у п’ятницю, щоб потім усім розказувати: «... були на королівському весіллі, що є для нас однією з найбільш емоційних подій нашого життя».

Американський «Ньюзвік» пише про тепер уже битву між росіянами і українцями за коріння їхніх казок, котре почало викликати гострі суперечки після розвалу СРСР. Так, росіяни створили свою своєрідну національну карту казок, куди включили такі казки, як «Колобок», котра нібито походить із Ульяновська (батьківщини Леніна). На цій російській карті й казка про Іллю Муромця, і «Курочка ряба», котрі в Україні, як і «Колобок», вважають лише своїми. Лінгвісти в Києві кажуть, що саме слово «коло» є суто українське, бо росіяни знають це поняття лише як «круґ»… Росіяни на це знаходять свої аргументи, і суперечка триває. «Ньюзвік» зауважує, що, окрім намагання росіян присвоїти собі казковий світ сусідніх народів, таку звичку мають і німці, які присвоїли собі і замок Рапунцель, і ліс Ганзеля з Ґретель.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG