Доступність посилання

ТОП новини

«Хвилює концентрація влади» та «неприємний сюрприз»: західні дипломати та експерти про зміни в українському уряді


Урядові зміни свідчать про те, що Андрій Єрмак, глава Офісу президента України, посилює лояльних політиків, вважають західні аналітики
Урядові зміни свідчать про те, що Андрій Єрмак, глава Офісу президента України, посилює лояльних політиків, вважають західні аналітики

Парад фото у соцмережах від західних політиків з Дмитром Кулебою після його звільнення з посади міністра закордонних справ – це не що інше, як дипломатичний спосіб висловити свою стурбованість, пояснюють західні експерти. Дипломати в неофіційних розмовах з Радіо Свобода підтверджують цю тезу і називають зміни в уряді неприємним сюрпризом та небезпечною тенденцією у концентрації влади.

Низку компліментів на адресу Дмитра Кулеби західні політики та дипломати відкрито опублікували у себе в соцмережах 5 вересня, як тільки стало відомо, що Верховна Рада проголосувала за відставку міністра. Масштаби, у яких відбувалось «прощання», свідчать не лише про симпатію до політика, наполягає у розмові з Радіо Свобода старший аналітик німецького фонду Маршала у США Джош Рудольф.

«Це один із способів делікатно та дипломатично висловити стурбованість», – сказав Джош Рудольф і нагадав, що це не перший випадок, коли дипломати таким чином реагували на урядові зміни в Україні.

«Те саме відбувалось також кілька місяців тому, коли віцепрем'єр-міністр Олександр Кубраков був дуже раптово звільнений. Наступного дня соціальні мережі били на сполох: кожен посол G7 робив дописи та публікував фото з їхніми улюбленими моментами разом, обіцянками залишатися на зв’язку – наче хтось помер», – нагадує аналітик.

Радіо Свобода поспілкувалось з кількома дипломатами у ЄС, які підтвердили здогадки експертів. «Неприємний сюрприз, сподіваюсь, це не дестабілізує ситуацію», – сказав один із європейських дипломатів. «Мене хвилює концентрація влади – але це не обов’язково пов’язано зі змінами міністрів», – зауважив інший.

Це один із способів делікатно та дипломатично висловити стурбованість
Джош Рудольф

Результати змін в українському уряді свідчать про те, що «Єрмак посилює позиції лояльних функціонерів», висловив свою думку один з дипломатів. Аналітик Джош Рудольф також вважає, що урядові зміни свідчать радше про зростаючу концентрацію влади, аніж залучення свіжої крові. «Просто, в основному, це перестановка та/або підвищення деяких людей, які раніше були близькими та залишаються близькими до Офісу президента», – каже Джош Рудольф і наполягає, відбулося це з браком прозорості та обґрунтувань.

«Верховна Рада дізналась про це в дуже короткий час. Вони мають конституційний обов’язок і роль затверджувати кандидатів. Але їм дають вже готові президентські рішення», – говорить Джош Рудольф. Після останніх урядових перестановок він написав окрему статтю про небезпечну тенденцію з концентрації влади в Україні. «Чесно кажучи, це стало навіть більшою проблемою від корупції», – вважає Джош Рудольф.

Серед європейських дипломатів, з якими спілкувалось Радіо Свобода, були і ті, хто реагував стриманіше. «В Україні було багато змін уряду в минулому і буде в майбутньому. Ми повинні бути стійкими щодо цього. Що дійсно має значення – це курс», – сказав один із дипломатів.

Однозначного ставлення до урядових перестановок на Заході немає. Думки розділились: на тих, хто вважає, що у стані війни український уряд має адаптовувати Кабмін до реальної ситуації, і на тих, хто вбачає у змінах концентрацію влади, – наполягає засновник Brussels Freedom Hub Роланд Фроденштайн.

«Єрмак посилює позиції лояльних функціонерів»
дипломат

«Я б сказав, що реакція Заходу та Європи дещо приглушена з обох сторін, – пояснює Роланд Фроденштайн. – Люди надзвичайно обережні у відвертій критиці Зеленського та української влади».

Аналітик звертає увагу на те, що хоч і було усунуто Дмитра Кулебу, який мав дуже хороші стосунки із західними політиками, певне підвищення отримала Ольга Стефанішина, яка найбільше займалася питаннями вступу в Євросоюз.

«Вона залишається на посаді віцепрем’єр-міністра, і це насправді ознака стабільності, особливо для людини, яка мала багато контактів і багато працювала з колегами з Європейського Союзу. Отже, це неоднозначна картина. І, зрештою, навіть друзі Кулеби тут, у Європейському Союзі, кажуть: «Що ж, якщо це рішення українського уряду, ми повинні його прийняти», – наполягає Роланд Фроденштайн.

Від початку повномасштабної війни в Україні відбулося наймасовіше звільнення міністрів. Президент Володимир Зеленський пояснює це тим, що владні посади потребують «нової енергії». Політологи натомість кажуть, що під «новою енергією» президент мав на увазі зміни всередині команди, а не «нові обличчя». Інша причина перестановок, за словами експертів, – «обмежений кадровий резерв президентської команди».

  • Зображення 16x9

    Олена Абрамович

    Розповідаю про шлях України до Євросоюзу та НАТО, політику в Брюсселі, життя українців у Бельгії, культуру та кіно.

    Народилася на Волині, журналістиці навчалась у Києво-Могилянській академії. За подіями в Брюсселі активно стежу з 2014 року, відколи почала працювати брюссельським кореспондентом для українського телебачення. Із липня 2023 року – кореспондентка Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время» (створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки») в Брюсселі.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG