Європарламент визнав Едмундо Гонсалеса президентом Венесуели

Едмундо Гонсалес під час проведення в Каракасі жіночої конференції, 11 червня 2024 року

Європейський парламент визнав опозиціонера Едмунда Гонсалеса законним президентом Венесуели. Згідно з текстом пресрелізу, за резолюцію, ухвалену 19 вересня, проголосували 309 депутатів, проти – 201, ще 12 парламентаріїв утрималися від голосування, інформує Міжнародне французьке радіо (RFI).

За офіційними даними, на виборах 28 липня переміг чинний глава держави Ніколас Мадуро, який випередив Гонсалеса майже на 8%. Однак опозиція опублікувала свої підрахунки, згідно з якими Гонсалес однозначно виграв, отримавши 67% голосів.

Попри це, на початку вересня Гонсалес залишив Венесуелу. Іспанія надала йому політичний притулок через ордер на арешт опозиціонера, який видала венесуельська влада.

Телеканал «Євроньюз» зазначає, що жодна європейська країна офіційно не визнала Гонсалеса президентом. Але й оголошення про перемогу Мадуро європейські дипломати називали «не вартим довіри».

У Європарламенті за визнання Гонсалеса президентом висловилися насамперед ультраправі, праві та правоцентристські групи депутатів. Уперше за час роботи нового скликання вони виступили таким єдиним фронтом, зазначає «Євроньюз» і додає, що ліві європейські депутати виступили проти, вважаючи цей крок необґрунтованим.

Схвалена Європарламентом резолюція вимагає, зокрема, видачі міжнародного ордера на арешт Ніколаса Мадуро – за «злочини проти людяності» та «брутальні порушення прав людини».

Доповідь, опублікована Організацією Об’єднаних Націй 17 вересня, однозначна: після переобрання Ніколаса Мадуро 28 липня влада Венесуели активізувала свої «свідомі та сплановані дії (…), щоб змусити замовкнути, відбити і придушити опозицію», задіявши «найжорстокіші жести репресивного апарату».

Хоча експерти ООН високо оцінили організацію голосування, вони різко критикували Національну виборчу раду за порушення правил підрахунку голосів та оголошення Мадуро переможцем ще до отримання результатів виборчих дільниць. У заяві групи йдеться, що це «не має прецеденту в сучасних демократичних виборах».

Через сім тижнів після виборів виборча влада досі не надала протоколи голосування, як вимагала опозиція і більша частина міжнародної спільноти, звертає увагу RFI.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Венесуела: кандидат від опозиції заявив, що його змусили підписати листа про визнання перемоги Мадуро