Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Венесуелі дозволив арешт екскандидата в президенти


Едмундо Гонсалес
Едмундо Гонсалес

Суд у Венесуелі видав ордер на арешт політика Едмундо Гонсалеса, якого опозиція та США визнають обраним президентом. Документ опублікувала Генпрокуратура Венесуели, яка й вимагала ордер.

У постанові йдеться, що Гонсалес підозрюється у підбурюванні до непокори законам, у підробці документів, саботажі інформаційних систем та участі в злочинному угрупованні. Ордер дозволяє поліції затримати Гонсалеса та передати прокуратурі, яка має доставити його до суду впродовж 48 годин.

«Вони втратили будь-яке уявлення про реальність. Погрожуючи обраному президенту, вони лише зближують нас і посилюють підтримку Едмундо Гонсалеса з боку венесуельців та всього світу», – написала лідерка венесуельської опозиції Марія Коріна Мачадо.

На президентських виборах у липні Гонсалес замінив Мачадо, яку до виборів не допустили. За офіційними даними, Ніколас Мадуро отримав 51,2% голосів, продовживши свої повноваження на третій термін, Гонсалес – 44,2%, решта розподілилася між іншими кандидатами.

У відповідь на оголошені результати у Венесуелі відбулися масові протести, на яких заарештували понад дві тисячі людей, понад 20 демонстрантів були вбиті.

Опозиція опублікувала протоколи з більш ніж 80% дільниць, з яких випливає, що Гонсалес переміг на виборах зі значним відривом. Національна виборча рада, яка оголосила Мадуро переможцем, протоколи так і не опублікувала. США, Євросоюз та кілька латиноамериканських країн також не визнали легітимність Мадуро. Проте у серпні Верховний суд Венесуели підтвердив його перемогу на виборах.

Форум

XS
SM
MD
LG