Доступність посилання

ТОП новини

В ООН стурбовані «атмосферою страху» у Венесуелі


В ООН стурбовані великою кількістю свавільних затримань, а також непропорційним застосуванням сили.
В ООН стурбовані великою кількістю свавільних затримань, а також непропорційним застосуванням сили.

В Організації Об’єднаних Націй висловлюють глибоку стурбованість «атмосферою страху» у Венесуелі після спірних результатів президентських виборів у країні.

Керівник Управління ООН з прав людини Волкер Турк заявив, що він стурбований великою кількістю свавільних затримань, а також непропорційним застосуванням сили.

«Особливо непокоїть те, що так багато людей затримують, звинувачують або висувають звинувачення або в розпалюванні ненависті, або за антитерористичним законодавством. Кримінальне право ніколи не повинно використовуватися для необгрунтованого обмеження прав на свободу вираження поглядів, мирних зібрань та об'єднань», – йдеться в заяві Турка.

В ООН з посиланням на офіційні дані нагадують, що в країні з 29 липня було заарештовано понад 2400 осіб – йдеться про свавільні затримання протестувальників, правозахисників, підлітків, людей з обмеженими можливостями, представників опозиції, а також людей, які були спостерігачами за виборами, акредитованими опозиційними партіями.

У більшості випадків, задокументованих Управлінням ООН з прав людини, затриманим не дозволяли призначати адвокатів за власним вибором або спілкуватися зі своїми родинами. Деякі з цих випадків можна вважати насильницькими зникненнями.

Верховний комісар ООН з прав людини закликав до негайного звільнення всіх, хто був свавільно затриманий, і до гарантій справедливого судового розгляду для всіх затриманих.

«Непропорційне застосування сили правоохоронними органами та напади на демонстрантів з боку озброєних осіб, які підтримують уряд, деякі з яких призводять до смертей, не повинні повторюватися», – додав він.

За результатами виборів 28 липня Національна виборча рада Венесуели оголосила про переобрання Ніколас Мадуро на третій шестирічний термін. Він відкинув міжнародну критику та сумніви щодо результатів виборів, стверджуючи, що Венесуела була об’єктом спроби «державного перевороту» «фашистського та контрреволюційного» характеру.

У відповідь на оголошені результати у Венесуелі спалахнули протести, в ході яких заарештували близько 2400 осіб, понад 20 людей загинули.

Опозиція – в особі Едмундо Гонсалеса і лідера демократичних сил Марії Коріни Мачадо, яку до виборів не допустили – опублікувала протоколи більш ніж із 80% дільниць. Із них випливає, що Гонсалес переміг на виборах зі значним відривом.

Форум

XS
SM
MD
LG