У Білому домі на заяви РФ про Курську область порадили Путіну «забратися з України»

Джон Кірбі наголосив, що в Україні воюють лише російські сили, які вторглися в Україну, а Україна захищається від агресії

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі назвав заяви російської влади про те, що дії українських сил у Курській області РФ є війною Заходу проти Росії «кумедною частиною російської пропаганди».

«Він (президент РФ Путін – ред.) чіпляється за це з початку війни: що він повинен був увійти в Україну, НАТО його оточує, і що підтримка України з боку НАТО і США лише доводить, що це Захід – проти Росії; це НАТО проти Росії; це США проти Росії. Це все дурниці», – сказав Кірбі на брифінгу в Білому домі 12 серпня.

Він наголосив, що в Україні воюють лише російські сили, які вторглися в Україну, а Україна захищається від агресії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Курськ – це фінал для Путіна» – Зеленський у відеозверненні

«Це просто загарбницька війна Росії проти України. Завжди була, з самого початку… І якщо йому (Путіну – ред.) це не подобається, якщо йому це трохи некомфортно, тоді є просте рішення: він може просто забратися з України й припинити це», – заявив представник Білого дому.

12 серпня президент Володимир Зеленський і головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський вперше підтвердили проведення ЗСУ наступальної операції в Курській області Росії. На засіданні Ставки Сирський повідомив, що під контролем ЗСУ перебуває близько тисячі квадратних кілометрів території Російської Федерації.

Того ж дня виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сміливо, блискуче, історично – американські сенатори про операцію ЗСУ в Курській області

Водночас, за підрахунками аналітичної організації Deep State, українська армія контролює не 28, як заявляє російська влада, а орієнтовно 44 населених пункти в РФ, а статус ще 10 – невідомий. В організації зазначили, що ця оцінка – «вкрай консервативна».

Президент РФ заявив, що йому тепер «зрозуміло, чому Україна відмовлялася від мирного плану врегулювання». На його думку, Україна «прагне покращення своїх переговорних позицій у майбутньому».

Українська армія, за даними російських ЗМІ, блогерів і представників влади, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті від 11 серпня заявив, що наступ українських військових у Курській області РФ «дозволив Силам оборони хоча б тимчасово перехопити ініціативу на одній ділянці фронту й продовжити протистояння на всій території воєнних дій».

БІЛЬШЕ